Advarer mod kosttilskud med ingefær

Ingefær i høje koncentrationer, som det findes i visse kosttilskud, er muligvis skadelige for gravide og deres fostre.

Derfor fraråder Fødevarestyrelsen gravide at spise disse kosttilskud, indtil det er afklaret, om produkterne kan skade. Det er ikke skadeligt at spise almindelig mad med ingefær.

Fødevareregion Øst, Kontrolafdeling Rødovre har i forbindelse med kontrol af virksomheden Ferrosan A/S konstateret, at virksomheden markedsfører kosttilskuddet GraviFrisk. GraviFrisk indeholder ekstrakt af ingefær i en mængde, der svarer til, at man dagligt indtager op til 6 gram tørret ingefær. Der er tale om et kosttilskud, der målrettet markedsføres til gravide.

Den nye mistanke omkring ingefær har gjort at Ferrosan A/S har trukket GraviFrisk tilbage fra markedet.

Ingefær som kosttilskud har været anbefalet af mange læger og Jordemoderforeningen som et middel mod kvalme, men nu vurderer Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet, at den tilgængelige videnskabelige litteratur er mangelfuld mhp. at belyse sikkerheden af GraviFrisk under graviditeten, og angiver at det ikke kan udelukkes at være forbundet med risiko for fostre, når produktet indtages af gravide kvinder.

Det er ikke farligt for gravide at spise at spise mad med ingefær. Men indholdet af ingefær i kosttilskud svarer i nogle tilfælde til at spise 2 poser ingefær-krydderi om ugen. Der er altså forskel på at spise et kosttilskud indeholdende store mængder ingefær hver eneste dag i en lang periode og så at spise mad med ingefær.

Alle kosttilskud skal være forsynet med advarselsmærkning, der orienterer gravide om, at produktet kun bør indtages efter aftale med læge. Kosttilskud, der alene indeholder folinsyre er dog fritaget for denne advarselsmærkning.

“Gravide bør altid tale med deres læge inden de vælger at tage kosttilskud for at være sikre på, at der ikke er nogen risiko ved det. Det kan være forskelligt, hvad den enkelte gravide enten har brug for eller måske kan skade sig selv eller fostret ved at tage”, siger kontorchef Else Molander fra Fødevarestyrelsen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

OBS: Send dette indlæg til alle gravide du kender. Klik på »Send indlæg som email« (lige over overskriften) og udfyld formularen.

Rate this post
Pete Andersen siger:

Hej Line. Tak for din kommentar. Nu er det jo ikke sådan at der der er beviser for at præperaterne er skadelige. Man er foreløbigt kun blevet i tvivl om hvorvidt det faktisk er OK for gravide at indtage dem. Produktet er trukket ud af markedet for at lade tvivlen komme dig og andre gravide til gode, ikke fordi man ved noget med sikkerhed…

Jeg synes at du skal slappe af med det og hvis du har brug for det, tage kontakt til din jordemoder eller din læge og tale med en af dem om det.

Mange frugtbare hilsner
Graviditet.dk

line siger:

jeg har taget dem og sidder her højgravid og har lige fundet ud af det for 15minutter siden. Jeg er gået 4 dage over tid og er helt bange for hvad det er der kan være sket med min baby… Hvor skal man ringe hen for at finde ud af noget eller hvad skal jeg gøre?

Sine siger:

Hej. Jeg er begyndt at rive en smule frisk ingefær som jeg overhælder med kogende vand, tilsætter lidt citronsaft og lidt honning, sætter det på køl og får et lille glas hver morgen. Håber det vil hjælpe, så jeg ikke bliver så plaget af morgenkvalme. Tænkte at dette kunne være et tip til andre som har behov for at slippe for morgenkvalme, da stort set alle antiemetica (kvalmestillende) ikke må benyttes af gravide.
Med venlig hilsen
Sine