Ældre gravide tager flere lykkepiller

Nye tal fra sundhedsstyrelsen viser at danske gravide kvinder på bare 10 år, har øget deres forbrug af lykkepiller med mere end otte hundrede procent!

Det er især de gravide kvinder mellem 35 og 44 med flere fødsler bag sig, der tegner sig for denne enorme stigning. Til sammenligning er stigningen af forbruget af lykkepiller i den danske befolkning generelt »kun« på 60 procenter.

Selvom stigningen er voldsom er forbruget dog »kun« steget fra 0,3 til 2,4 procent. Det vil sige at for ti år siden fik én ud af hver tre hundrede gravide kvinde antidepressiver, og i dag er det én ud af hver fyrre kvinde der får det.

Undersøgelse viser desuden en sammenhæng mellem komplicerede og for tidlige fødsler og et øget forbrug.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Dette er alarmerende tal for danske kvinder og man kan undre sig over hvad det dækker over. Har du et bud på dette, eller er du én af dem der har haft brug for at tage lykkepiller i forbindelse med en graviditet, vil vi gerne have en kommentar fra dig.

5/5 - (1 vote)
Micca siger:

Kære Marie,

Jeg er på Fluetin (+Noritren men det er ikke SSRI) og i 16. uge og jeg kunne aldrig finde på at fravælge min medicin under en graviditet. Jeg var så lykkelig over at finde ud af at jeg kunne forblive på medicin, hvis jeg skiftede til medicin der var testet på gravide kvinder -fordi jeg ikke ville turde at binde an med en graviditet, hvis det skulle være umedicineret. Så muligheden for at kunne blive gravid var helt helt fantastisk. Jeg må indrømme, at jeg mest skriver fordi jeg blev provokeret af Jeres bemærkning om hvorvidt der var gravide der bevidst havde fravalgt medicin under graviditeten. Når det forekommer provokerende er det fordi det forekommer mig at det beskrives somom det er frivilligt hvorvidt man ønsker at tage denne medicin og det kan jeg naturligvist ikke afvise at nogen kan gøre men i så fald må disse jo være fejldiagnosticeret i første omgang for det er jo en livsnødvendighed for depressive at modtage medicin. Tanken om at depressive opgiver deres medicin i forb med en graviditet forekommer ansvarsløst når man betænker den belastning man udsætter kroppen og psyken for. Men det kan jo være at der er folk, der tager den uden at det er nødvendigt men det forekommer mig ulogisk at nogle vil finde sig i bivirkningerne af SSRI medicin for sjov.

Men det er blot min kommentar, jeg er som sagt meget lykkelig for at været gravid og jeg er meget glad for at det kunne lade sig at gøre medicineret da alternativet ville have været ikke at kunne være blevet mor.

Marie siger:

Vi er to journaliststuderende, der er igang med et projekt ang. gravide på SSRI-præparater (lykkepiller).

Siden rapporten fra sundhedsstyrelsen, som er nævnt i indlægget, er der ikke lavet ydereligere undersøgelser, og det er derfor ikke muligt at finde ud af om stigningen fortsætter.

Vi vil meget gerne i kontakt med gravide, der enten selv tager lykkepiller eller bevidst har valgt det fra. Man må også meget gerne kontakte os, hvis man har en holdning til sagen.