Anmeldelse: ‘Børnespørgehjørne 2’ af Tor Nørretranders

Nogle gange glemmer de voksne hvilke ting, der er lavet af verden, og hvilke der er lavet af mennesker. Man tænker ikke over, at det er noget, mennesker har fundet på, når man tænker på kloakker, huse og sæbepulver.

Sådan indleder Tor »Børnespørgehjørne 2«, der efterfølger den første succesfulde »Børnespørgehjørnebog«, og som omhandler ting mennesker selv har skabt. Når man læser bogen får man fornemmelsen af at sidde og lytte til en voksen, der forklarer et spørgslysten barn, hvordan tingene hænger sammen. Og det er faktisk ret sjovt og underholdende…

Tor Nørretranders formår at sætte sig ind i barnets undren over en masse dagligdags ting. Man kommer nemt til at tænke på den gode gamle sang om Spørge Jørgen, der jo ikke blev belønnet for sin nysgerrighed. Men sådan går det ikke barnet i bogen. Han eller hun får svar på mange ting, der er gode at vide – f.eks. Hvorfor skal maden i køleskab, er der kugler i en kuglepen, hvordan kommer lyden ud i stuen og hvordan kan flyvemaskiner flyve?

Tor Nørretranders – eller hans alter ego – svarer utrætteligt og meget pædagogisk på flere hundrede spørgsmål. Bogen vil give børn god viden om alle mulige dagligdags opfindelser, og man kan som voksen både blive underholdt og stimuleret til selv at gå igang med en spørgeleg med poden.

Bogen er illustreret af både Lars H.U.G., Ib Spang Olsen og Pernille Kløvedal Helweg.

Bogens bagside:
Hvordan virker køkkenet?
Hvorfor må man ikke røre ved maden?
Hvordan virker hjemmet?
Hvorfor skal der være lys om aftenen?
Hvordan virker klæderne?
Hvorfor har indianerne ikke hat på?
Hvordan virker huset?
Hvordan kommer røgen op af skorstenen?
Hvordan virker kommunikation?
Hvordan kommer der mænd ind i mit tv?
Hvordan virker byen?
Hvorfor er postkasser røde?
Hvordan virker rejsen?
Hvordan kan tunge jernfærger flyde?

Bare fordi voksne har skabt en verden fuld af ting, er det ikke sikkert, de kan svare på børnenes spørgsmål om, hvordan tingene virker.

Børnespørgehjørne 2 er en munter og nysgerrig dialog med afsæt i 49 ting, mennesker har skabt. Hverdagsting, som vi bruger hjemme og ude.

Bogen tager tråden op fra den store succesudgivelse Børnespørgehjørne: En oplæsningsbog, der skaber en platform for samtaler mellem børn og voksne.

Forfatteren Tor Nørretranders har skrevet bogens tekst og iværksat en tegneleg, der har ført til bogens illustrationer. De er skabt af tegneren Ib Spang Olsen, billedkunstneren Pernille Kløvedal Helweg og maleren Lars H.U.G.

Tekst og billeder skaber tilsammen et rum for at nyde bogmediets muligheder – at bladre, lystlæse, læse højt og blive klogere.

Et tankevækkende værk for børn. For alvor sjovt, fordi de voksne også vil more sig over det.

ISBN 8741300777. Udgivet af Thaning og Appel. Indbundet. 119 sider. 249,95 kr.

Hvad mener du? Kommer du også sommetider til kort når dine børn stiller spørgsmål? Har du læst Tor Nørretranders bog? Skriv en kommentar…

Rate this post