Anmeldelse: ‘Mit Livs Kamp’ af Lene Gammelgaard

Det er en kæmpe bedrift at bestige verdens højeste bjerg, men Lene Gammelgaards bog “Mit Livs Kamp” viser at det kan være en om muligt endnu større kamp, at få lov til at adoptere et barn.

Lene Gammelgaard blev for en del år siden kendt, da hun som den første danske kvinde besteg Mount Everest under yderst vanskelige forhold. Efter en årrække besluttede Lene Gammelgaard sig for at adoptere, og hun troede at det blot var et spørgsmål om tid, før hun ville blive mor.

“Mit Livs Kamp” er historien om en adoption, der gik i stå, før den var kommet i gang. Om en kvindes fjorten måneder i Katmandu, hvor hun fik brug for al den viljestyrke, tålmodighed og udholdenhed, hun havde lært sig som bjergbestiger. Det er samtidig en rørende historie om hendes første møde med sin datter, og et skrøbeligt mor-barn forhold, der udvikler sig til den største kærlighed.

“Min stakkels pige. Så snart jeg har de danske myndigheders godkendelse og er sikker på, hun er på børnehjemmet, tager jeg afsted. Jeg kan ikke bære tanken om at et barn, som snart er mit, skal være mutters alene på et børnehjem. Hun er ikke vant til forholdene, som dem der er blevet indleveret ved fødslen, eller stor nok ti i det mindste at fatte en smule af, hvad der foregår. Jeg vil bare være der for hende – så hurtigt som muligt. Jeg har ikke ventet på andet de sidste mange år end at få lov til at adoptere et barn.”

Bogens bagside:
Lene Gammelgaard blev berømt da hun som den første skandinaviske kvinde besteg Mount Everest i 1996. Nu har hun kastet sig over en endnu større udfordring: kampen for at blive mor.

Hun får sit liv endevendt af socialrådgivere og sagsbehandlere. Hun stiller op til interview i sit eget hjem. Bliver godkendt til at adoptere og gør alt hvad systemet kræver. Og venter og venter. Og bliver skuffet igen og igen.

Til sidst giver Lene Gammelgaard op og tager sagen i egen hånd. Hun forventer ikke længere hjælp fra de danske myndigheders side. Hun får kontakt til et børnehjem i Nepal og tager til foden af Himalaya for at hente et barn som måske, måske ikke, kan blive hendes.

Forude venter politisk uro og hårrejsende nepalesisk bureaukrati, korruption, sendrægtighed og kynisme – og 14 måneders venten. Men også venskaber og kærlighed og oplevelser så smukke som Himalayas bjerge.

Udgivet af Politikens Forlag. ISBN 978-87-567-9244-8. Uindbundet, 240 sider, 250 kr.

Har du selv adopteret og kender til frustrationerne? Hvordan overvandt du dem? Skriv en kommentar…

Rate this post