Anmeldelse: ‘Mor er den klogeste’ af Katherine Ellison

Når alle vi kvinder har nikket overbærende over denne bogs titel – noget vi selvfølgelig godt vidste i forvejen – så kan vi glæde os over, at der rent faktisk findes forskning, der viser, at moderskabet har potentiale til at gøre kvinden klogere.

Bogen ‘Mor er den klogeste’ handler om hjernens udvikling under graviditet og barsel. Den gør op med myterne om ammehjerne og beskriver hvordan naturen har indrettet kvinders fysiologi sådan, at de under graviditet og amning udvikler vigtige og særlige evner som optimale moderdyr.

Den nyeste hjerneforskning påviser ligheder mellem præstationsevnen i en nybagt mors hjerne og en elitesportsudøvers hjerne. Bogen behandler også emner som de fem kendetegn ved en baby-stimuleret hjerne, nemlig skarpsindighed, effektivitet, livsmod, movitation, og følelsesmæssig intelligens.

Forfatteren Katherine Ellison er ikke hjerneforsker men journalist hvilket sproget i bogen bærer præg af. Til trods for det kan være indviklet at læse om hjernens sammensætning, flyder sproget godt og informationerne bliver fulgt op af eksempler og beskrivelser, der er nemme at forholde sig til.

Forfatteren selv håber, at hvis man blot tager én ting til sig fra bogen, så bør det være mantraet ‘dette (altså moderskabet) er en chance for at lære noget nyt’. I stedet for at tænke på at hjernen er stresset, så tænk på den som stimuleret.

Det er selvfølgelig noget af en prøvelse, når man står med bleer og babymos til knæene. Men bogen er meget interessant, og tænder du blot lidt på emnet, vil du ikke blive skuffet. Om ikke andet vil den fængende titel nok vække opsigt hos din partner, når du smider dig på sofaen med bogen.

Bogens bagside:
”Mor er den klogeste” … Kan det virkelig være rigtigt?

Selvfølgelig går verdens mødre ikke rundt og er klogere end alle andre.

Men den nyeste forskning viser faktisk, at hjernen gennemgår en positiv udvikling under graviditet og barsel. I denne skelsættende periode bliver vigtige kompetencer skærpet og helt nye evner grundlagt.

Denne medrivende og underholdende bog giver et tiltrængt opgør med myten om ”ammehjernen”.

”Og den allerbedste nyhed er, at alt besværet med fødsel, barnepleje og multitasking faktisk betaler sig. Hjernen bevarer nemlig sine opnåede evner længe efter graviditeten – og til den tid kan de heldigvis sagtens omsættes til mange andre områder … for eksempel til et krævende og udfordrende lederjob!” (Citat fra forordet).

”Det faktum, at moderskabet har potentiale til at gøre kvinder klogere, vil måske vise sig at være én af dette århundredes mest løfterige idéer”. (Citat fra bogen).

Katherine Ellison er en erfaren journalist, reporter og udlandskorrespondent, der har vundet adskillige priser, herunder den prestigefyldte Pulitzer-pris i 1986. Privat er hun selv en karrieremor med to sønner, og hun har igennem flere år skrevet artikler om livet som udearbejdende kvinde med små børn.

Har du læst bogen? Hvad synes om den? Skriv en kommentar …

Rate this post