Børn indlægges på grund af passiv rygning

Børn indlægges på grund af passiv rygning200.000 børn bliver dagligt udsat for passiv rygning. Det resulterer hvert år i 1890 indlæggelser og 2120 ambulante behandlinger.

Alle børnefamilier bør derfor gøre deres hjem helt røgfri.

Det er budskabet i Sundhedsstyrelsens kampagne mod passiv rygning.

Det er muligt at undgå røg på arbejdspladser og i det offentlige rum, og halvdelen af alle hjem med børn har rygeforbud.

Det er positivt.

Men der er stadig for mange børn, der bliver udsat for rygning. Den seneste undersøgelse fra december 2007, viser at mindst 200.000 børn stadig lever i hjem, hvor der bliver røget inden døre.

 

Børn er mere sårbare end voksne

Børn er mere sårbare end voksne – det er der ingen tvivl om.

Det gælder særligt de helt små børn, men også børn op til 15-års alderen har en større følsomhed for røgen.

Den samme mængde røg i et rum gør større skade på børn end voksne, fordi de er mere aktive og trækker vejret flere gange i minuttet end voksne, og fordi deres krop er mindre og de farlige stoffer derfor fylder forholdsvis mere.

Luftvejsinfektioner, mellemørebetændelse, nedsat lungefunktion og astma er de almindeligste sygdomme hos børn, som følge af passiv rygning.

For spædbørn er vuggedød også en mulig konsekvens.

1890 hospitalsindlæggelser og 2120 ambulante behandlinger af børn kunne hvert år undgås, hvis børnene ikke blev udsat for passiv rygning.

Det er ikke nok at ryge ud af vinduet, under emhætten eller i et særligt rum. De skadelige partikler spreder sig i luften i hele huset, og en del af dem opsuges i møbler, tæpper og gardiner, hvor de kan optages af børn mange timer efter, at der har været røget.

Der er kun en løsning: Ryg ikke inden døre.

– 50 procent af hjem med børn i alderen 0-15 år accepterer ikke rygning inden døre.

– 21 procent af børnefamilierne angiver, at de er udsat for passiv rygning i hjemmet. Det svarer til, at minimum 200.000 børn er udsat.

– 1890 hospitalsindlæggelser og 2120 ambulante behandlinger af børn kunne årligt undgås, hvis børn (0-15 år) ikke blev udsat for passiv rygning.

Kilde: 1B

 

Hvad mener du? Skal man lovgive om rygning i eget hjem? Har forældre lov til at skade deres børn med passiv rygning? Skriv en kommentar…

Rate this post