Børn indlægges på grund af passiv rygning

Børn indlægges på grund af passiv rygning200.000 børn bliver dagligt udsat for passiv rygning. Det resulterer hvert år i 1890 indlæggelser og 2120 ambulante behandlinger.

Alle børnefamilier bør derfor gøre deres hjem helt røgfri.

Det er budskabet i Sundhedsstyrelsens kampagne mod passiv rygning.

Det er muligt at undgå røg på arbejdspladser og i det offentlige rum, og halvdelen af alle hjem med børn har rygeforbud.

Det er positivt.

Men der er stadig for mange børn, der bliver udsat for rygning. Den seneste undersøgelse fra december 2007, viser at mindst 200.000 børn stadig lever i hjem, hvor der bliver røget inden døre.

 

Børn er mere sårbare end voksne

Børn er mere sårbare end voksne – det er der ingen tvivl om.

Det gælder særligt de helt små børn, men også børn op til 15-års alderen har en større følsomhed for røgen.

Den samme mængde røg i et rum gør større skade på børn end voksne, fordi de er mere aktive og trækker vejret flere gange i minuttet end voksne, og fordi deres krop er mindre og de farlige stoffer derfor fylder forholdsvis mere.

Luftvejsinfektioner, mellemørebetændelse, nedsat lungefunktion og astma er de almindeligste sygdomme hos børn, som følge af passiv rygning.

For spædbørn er vuggedød også en mulig konsekvens.

1890 hospitalsindlæggelser og 2120 ambulante behandlinger af børn kunne hvert år undgås, hvis børnene ikke blev udsat for passiv rygning.

Det er ikke nok at ryge ud af vinduet, under emhætten eller i et særligt rum. De skadelige partikler spreder sig i luften i hele huset, og en del af dem opsuges i møbler, tæpper og gardiner, hvor de kan optages af børn mange timer efter, at der har været røget.

Der er kun en løsning: Ryg ikke inden døre.

– 50 procent af hjem med børn i alderen 0-15 år accepterer ikke rygning inden døre.

– 21 procent af børnefamilierne angiver, at de er udsat for passiv rygning i hjemmet. Det svarer til, at minimum 200.000 børn er udsat.

– 1890 hospitalsindlæggelser og 2120 ambulante behandlinger af børn kunne årligt undgås, hvis børn (0-15 år) ikke blev udsat for passiv rygning.

Kilde: 1B

 

Hvad mener du? Skal man lovgive om rygning i eget hjem? Har forældre lov til at skade deres børn med passiv rygning? Skriv en kommentar…

Rate this post
Nanna Sjelle siger:

Jeg er så glad for mine forældre går udenfor at ryger. & det syntes jeg faktisk alle forældre og mennesker skulle gøre det samme.
Jeg syntes det er en dum og klam vane. & jeg kommer aldrig nogensinde til at begynde på det. (:

Betina siger:

Jeg oplevede min far dø af lungekræft på under 6 uger sidste år (han havde røget siden han var 13), så jeg vil helt sikkert aldrig udsætte mine børn for røg i hjemmet, hvis jeg på den måde kan være med til at sikre, at det aldrig sker for dem.

Heidi Jacobsen siger:

Jeg er helt klart enig i at børn ikke skal udsættes for passiv rygning. Alle har ret til selv at træffe valget om man vil ryge eller ej. Det spørgsmål kan forældrene altså ikke sige ja til på børnenes vegne! Børn bør ikke være i nærheden af røg! Hvilken forældre ville kunne tilgive sig selv hvis ens barn var syg blot kun af ens sudhedsskadelige last?? Jeg ville ihvertfald gøre hvad jeg kunne. Og hysterisk pis??? Tja… måske, men mon ikke det er den dårlige samvittighed der bare ikke kan overskue et rygestop? Jeg tror det… desværre…

Elise siger:

Jeg syntes at det er en god ide, for vi slår langsomt vores egne børn ihjel og hvis man ikke kan se det, må der en lov til, for hvem passer på vores børn hvis forældrene ikke selv kan…

Pete Andersen siger:

Hej Heidi. Tak for din kommentar. Sprængfarligt emne hvad? Problemet er jo nok bare det at børnene ikke kan sige fra overfor røgen. Synes du også at det skal være ok at køre spirituskørsel? Jeg mener, der dør jo langt flere mennesker af passiv rygning, end der dør ved bilulykker hvor der er alkohol indblandet…

Mange hilsner
Graviditet.dk

heidi siger:

jeg syndes det er op til forældrene om de vil ryge hjemme. jeg er selv ryger og jeg tror ikke at det kun er rygningen der spiller ind i dag. der er mange andre ting i hverdagen der os har indflydelse. vi skal efterhånden leve så sundt at det er til at brække sig over. og folk er mere syge i dag i forhold til i gamle dage. hvor man ikke var så penifen med maden. var der mug på jordbærgrøden så fjerned man bare det øverste lag og spiste det nedenunder. og dengang var folk sku næsten aldrig syge i forhold til i dag, med alt jeres sundhedspis. man må næsten ingen ting i dag. hvad blir det næste at vi heller ikke må køre bil eller bruge pc i hjemmet for det er os sundhedsfarligt. jeg syndes at der må være en grænse