Børneeksem

Når din baby er syg og utilpas, så er der intet du som forælder ikke vil gøre, for at lindre dit barnets ubehag og sørge for, det har det så godt som muligt. Har dit barn udslæt eller eksem, lider det måske af børneeksem.

Børneeksem opstår som regel inden barnet er 1 år gammel. Eksemet ændrer sig undervejs og flytter sig på kroppen. Børneeksem går som regel over, når barnet når puberteten.

Læs mere om børneeksem, der også kaldes astmaeksem her i vores artikel.

 

Hvad er børneeksem?

Børneeksem eller astmaeksem, viser sig ved et udslæt, der kommer igen.  Barnet kan være helt sygdomsfrit i lange perioder, hvorefter eksemet kommet tilbage.

Man ved ikke, hvorfor der er nogen mennesker, der rammes af børneeksem, men man ved, at det kan være arveligt. Børneeksem er i familie med allergi og astma, så hvis der er andre i familien, der har allergier, astma eller eksem, er der større sandsynlighed for at din baby også får det.

Børneeksem er en tilstand, hvor huden bliver tør og kløende. For spædbørn viser eksemen sig ved at barnet får udslæt i ansigtet på kinderne. Udslættet kan sprede sig til halsen og på indersiden af arme og ben. Barnet kan også få eksem ved skridtet og numsen. Når barnet bliver ældre, rammer udslættet i stedet albuer og knæhaser, ankler, håndled og halsen.

Børneeksem er ikke farligt for dit barn, men kan være meget ubehageligt. Især for spædbørn kan det være svært at håndtere, for de kan udtrykke ubehaget. Derfor vil gråd og irritabilitet være en del af reaktionen. For babyer er det normalt, at kløen er mest uudholdelig om natten, hvorfor de kan blive meget urolige og have svært ved at sove.

 

Hvordan behandles børneeksem?

Børneeksem behandles primært ved brug af cremer, der giver fedt til den meget tørre og kløende hud. Cremen skal bruges dagligt og flere gange om dagen, også når dit barn ikke har udslæt.

Det anbefales også at lade være med at vaske dit barns tøj i vaskemiddel og undgå også brug af sæbe, når din baby er i bad.

Ved voldsomme anfald, kan lægen ordinere en salve med binyrebarkhormon, der bruges indtil eksemet er væk. Hvis der går hul på huden og eksemet bliver betændt med gulligt puds, så skal du kontakte din læge for at finde den rette behandling til dit barn.

 

Kan jeg lindre mit barns ubehag ved børneeksem?

Du kan hjælpe din baby til ikke helt per automatik at kradse sig, hvor det klør og dermed rive hul på huden, ved at give ham eller hende små bomuldsluffer på. De kan købes på apoteket eller i babybutikker.

Giv dit barn dejlige, kølende bade og sørg for, at bruge en fed creme bagefter, til at lindre kløen.

Sørg for, du kun giver dit barn tøj på, der er lavet af bomuld så barnet kan ånde. Tøj, der er lavet af syntetiske materialer så som polyester, bør du altid undgå. Uld holder på varmen og kan bevirke, at din baby bliver for varm og huden begynder at klø, derfor skal du også undgå at bruge uldtrøjer, uld-undertøj og sokker til dit barn.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (3 votes)