Boganmeldelse: Små fingre fortæller af Mie Raunsmed Svane

smaafingrefortaellerSmå børn kommunikerer på mange måder inden de kan tale. Men nogen gange er det til stor frustration for både forældre og barn, når man ikke forstår hvad de prøver at fortælle.

Måske kan det hjælpe at lære dit barn babytegn. I bogen »Små fingre fortæller« videregiver forfatteren Mie Raunsmed Svane sin erfaring med at lære børn specifikke tegn for specifikke ord. Hun er selv døv, og har brugt tegn som kommunikation med sine børn fra de var helt ned til 6 måneder.

Babytegn giver det lille barn flere muligheder for at udtrykke sig, og er egentlig bare en udvikling af de tegn mange i forvejen bruger, når de taler med små børn.

Bogen giver anvisninger til hvordan man kommer i gang, og er ellers fyldt med søde tegninger for dagligdags ord og tilhørende babytegn. Mange er helt logiske som f.eks. »sutte« – der er en finger i munden og »drikke« – som er en usynlig kop der holdes op til munden. Andre kræver nok lidt mere øvelse at huske. Men med bogen i hånden er man godt på vej. Og ellers er der jo intet i vejen for man opfinder sine egne tegn.

Små fingre fortæller kan selvsagt bruges i forbindelse med indlæring af babytegnsproget, men de søde illustrationer kan også bare bruges til at fortælle barnet historier med og som almindelig pegebog.

Bogens bagside:

Se din baby danse ballet med fingrene.

Fra første stund forsøger forældre at tolke deres babys budskaber, for der er intet man hellere vil end at gøre sit barn glad og tilfreds. Det lille barn vil gerne kommunikere, men det er ikke altid så ligetil, når man er lille og endnu ikke kan tale.

Men med babytegn giver man barnet flere muligheder for at kunne udtrykke sig og blive forstået. Barnet er nemlig i stand til at bruge sine hænder og forme tegn, før det kan tale. Babytegn er en udvidet version af de tegn, som alle forældre helt naturligt benytter overfor det lille barn.

Tænk bare på hvordan man med fagter synger Lille Peter Edderkop, hvordan man vinker farvel og nikker for ja. Man knytter bestemte tegn til ord og begreber og gentager dem i kommunikationen med barnet. Babytegn vil åbne for en helt ny kontakt, og mange børn vil allerede, når de er et halvt år gamle have fundet ud af, at tegnene giver mening.

De fleste overraskes over, hvor hurtigt og nemt det lille barn tager babytegn til sig, og det er uforglemmeligt første gang ens unge med tegn fortæller sine tanker og ønsker.

Små fingre fortæller er flere ting på samme tid. En instruktiv bog med anvisninger og råd til forældre, en sjov pegebog og et inspirerende pædagogisk materiale til alle, der i deres virke har med små børn at gøre.

Udgivet af Rosinante i 2008. ISBN 978-87-638-0951-1. 42 sider, 249 kr.

Hvad mener du? Har du også læst bogen og hvad synes du om den? Skriv en kommentar…

Rate this post