Må jeg bruge computer, mens jeg er gravid?

Må jeg bruge computer, mens jeg er gravid?Hvis du arbejder meget foran computeren, kan det godt være, du hører, at det kan være farligt at bruge computer, mens du er gravid.

Særligt de generationer, der fik børn i 1970erne og 80erne kan nemlig huske, at der var noget med computerskærme og graviditet.

Det skyldes, at man engang for mange år siden mente, at der kunne være strålingsrisiko fra computerskærmen.

Men hvordan forholder det sig egentlig?

Kan du frit bruge computer og lignende apparater?

Det ser vi på her.

 

Hvorfor skulle det være farligt at bruge computer, når jeg er gravid?

I 1970erne og 80erne dukkede der pludselig rapporter op i medierne om, at stråling fra computerskærme forårsagede en række graviditetsproblemer.

Der var meldinger om spontane aborter, lavere fødselsvægt og større risiko for misdannelser og for tidlig fødsel.

Men det viste sig dog, at de pågældende undersøgelser var stærkt fejlbehæftet.

Og siden har der været masser af undersøgelser af brugen af computers og TV-skærme – som alle har konkluderet, at der ingen fare er for dit barn.

For nylig tog en række forskere alle de undersøgelser, der var blevet lavet på området, og undersøgte dem for metodik mv., og de konkluderede, at der ingen risiko var overhovedet.

Den elektromagnetiske stråling, der udsendes fra en computerskærm, er meget lille og vil ikke skade dit barn. Det er den samme stråling, der kommer fra dit TV eller din radio.

Derimod er der undersøgelser, der tyder på, at din bærbare computer afgiver mere stråling end f.eks. de godkendte svenske grænseværdier – når du oplader den.

Det er nemlig opladeren, der afgiver strålingen.

Der er ingen beviser for, at denne stråling vil være farlig, den er blot over visse grænseværdier.

Så hvis du vil være helt sikker, så lad være med at oplade din bærbare computer, når du sidder med den i skødet.

 

Gode råd til brug af computer, mens du er gravid

Selv om der normalt ikke er nogen risiko forbundet med at bruge computer, er der alligevel nogle gode råd, vi kan give dig.

  • Oplad din bærbare, når du ikke bruger den, så du ikke sidder med opladeren tæt på kroppen – bare for en sikkerheds skyld.
  • For meget stillesiddende arbejde er ikke godt for dig, heller ikke når du er gravid. Det er vigtigt, at du holder blodcirkulationen i gang. Så rejse dig engang imellem, stræk dig, gå en tur, hvis du kan.
  • Det er også vigtigt, at du justerer din siddeposition, så du holder ryggen rank og ikke overbelaster den. Brug evt. en lille pude i lænden.
  • Og pas på øjnene – sørg for, at du sidder i den rigtige afstand til skærmen og har god belysning, så du ikke overanstrenger dine øjne.

Bortset fra det kan du roligt bruge din computer – også til at læse mere på graviditet.dk!

Rate this post