Drenge får måske bryster af ftalater

Drenge får måske bryster af ftalaterTeenagedrenge, som lider af forstørrede bryster, har mere ftalat i blodet end drenge med normalt brystvæv. Det viser ny forskning, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Pediatrics.

Ftalater bruges til at gøre PVC-plast blød og smidig. Flere af ftalaterne er bevist hormonforstyrrende i dyreforsøg, mens andre er mistænkt for at være det.

I den nye undersøgelse har forskerne sammenlignet 40 drenge, som er diagnosticeret med forstørrede bryster, med 21 drenge som ikke lider af sygdommen.

Resultaterne viser, at niveauet af ftalaten DEHP er næsten dobbelt så højt hos de drenge, som har udviklet bryster end hos dem uden. Også MEHP, som DEHP bliver nedbrudt til i kroppen, blev fundet i større mængder hos de diagnosticerede drenge.

Undersøgelsen er den første af sin slags og er kun foretaget på en mindre gruppe drenge. Den giver mistanke om, men beviser ikke, at der er en direkte årsag-virknings sammenhæng i mellem ftalater og udviklingen af bryster hos drenge.

– Undersøgelsen her er endnu en indikation på, at ftalater er en risikofaktor i forhold til vores kønsudvikling og senere forplantning, siger cand. scient. Rikke Bille fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

– Vi udsættes dagligt for ftalater fra mange forskellige kilder fx gør det selv produkter og voksduge. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan ftalaterne påvirker os og vores børn, siger Rikke Bille.

Selvom visse af ftalaterne i dag er forbudt i legetøj, kommer børn stadig i kontakt med ftalater via andre produkter. Det viste en laboratorietest, som IMS stod bag tidligere i år. Hvis du vil forsøge at undgå ftalater kan du:

Vælge produkter af andre materialer end blød PVC. Blød PVC er ofte blødgjort med ftalater

Undersøge om der på produktet står, at det indeholder PVC (polyvinylklorid). Står der ikke noget kan du spørge i butikken eller direkte hos forhandleren eller producenten. Producenter har pligt til at oplyse om deres produkt indeholder ftalaterne DEHP, DBP og BBP indenfor 45 dage. Du har derfor mulighed for at kontakte producenten og spørge, hvis du er i tvivl. Efter 1. januar 2010 gælder det også ftalaten DIBP.

Købe tekstiler uden plasttryk. De kan være lavet af PVC, som kan være blødgjort med ftalater. Tøj mærket med de officielle miljømærker må ikke indeholde PVC

Undgå skumplast med ftalater. Der er fundet ftalater i skumplast af typen PUR og EVA.

Se mere om det på Information om Miljø og Sundhed.

Hvad mener du? Hvor langt skal vi gå for at undgå disse blødgørerer? Hvad gør du selv? Skriv en kommentar…

Rate this post