Er det sikkert at føde ved vandfødsel?

Er det sikkert at føde ved vandfødsel?Flere og flere fødesteder tilbyder muligheden for at føde i vand, og der er de også stadigt flere vordende mødre, der vælger det pga. alle de positive ting, der er forbundet med at føde på denne blide, smertedæmpende måde.

Men alligevel stod to store organisationer i USA – foreningen af fødselslæger og gynækologer og akademiet for pædiatri – alligevel frem i april 2014 og undsagde metoden som værende ”eksperimenterende”.

Baggrunden var deres frygt for, at en vandfødsel udgør en forholdsmæssigt større risiko for barnet end en ”normal” fødsel, hvorimod de ikke var overbeviste om fordelene ved vandfødsel.

Så lad os se på de forskellige argumenter – og hvis du har tid, har vi endda et link til en video om en vandfødsel.

 

Hvad siger statistikken – er det sikkert at føde ved vandfødsel?

Ovenstående udtalelse fra de to organisationer blev i USA imødekommet med modsvarende udtalelser fra flere store organisationer af jordemødre og fødesteder.

De fremlagde endda statistik fra over 4.000 vandfødsler i USA, hvoraf det fremgik, at der tværtimod så ud til at være mindre risiko for børn født ved vandfødsel. Der var færre børn, der blev overført til hospitalernes neonatal-afdelinger blandt dem, der var født ved vandfødsel, end normalen.

Der var også færre problemer med at få barnet til at trække vejret selv blandt børn født ved vandfødsel. Og der var ingen rapporter om lungebetændelse, blodforgiftning eller vejrtrækningsproblemer efter fødslen, og heller ingen rapporter om indtag af vand fra fødekarret.

Så disse grupper konkluderede, at udtalelsen fra de to førstnævnte organisationer var baseret enkeltstående sager fra andre lande, hvor fødselshjælperne måske ikke var så veluddannede og forholdene ikke så renlige.

Med andre ord: Hvis du overholder ”reglerne” for en god, sikker og hygiejnisk vandfødsel, er der ingen højere risiko for barnet.

 

Hvis det er sikkert at føde ved vandfødsel, skal jeg så overveje det?

Du kan vælge at føde ved vandfødsel på de fleste fødesteder i Danmark, men det er også en måde for dig at føde hjemme hvis du foretrækker det.

Du skal bare have en aftale med en dygtig jordemoder, der har erfaring med vandfødsler, et godt kar med rent for og de remedier ved hånden, oplistede i vores tidligere artikel ”Vandfødsel”.

Den helt grundlæggende baggrund for at begynde på det med vandfødsler var faktisk smertekontrol. For det varme vand virker afslappende og smertenedsættende, og den fødende kvinde kan blunde ind imellem og slappe af, så hele fødselsforløbet bliver mindre stressende.

Og de fleste, der har oplevet at føde ved vandfødsel, fremhæver da også de sider af det. Derudover kan kvindens partner tage mere aktiv del i fødslen ved at sidde i karret bag kvinden og støtte hende. Det gør det til en fælles oplevelse.

Men husk, at vandfødsler kun bør benyttes, hvor der ikke forventes komplikationer i forbindelse med fødslen. Barnet skal have vendt sig med hovedet nedad, du skal have nået termin, og du må ikke have haft større problemer under graviditeten.

Lav lidt research – tal med din jordemoder, spørg eventuelt kvinder, der har prøvet det – og se, om ikke det kunne være noget for dig/jer.

Til inspiration vil vi gerne dele denne video med dig. Den viser, hvor smuk og inderligt kærlig sådan en fødsel kan være. Nyd den!

https://www.youtube.com/watch?v=pSyCal8fqig

Copyright Natasha Hance

Rate this post