Er jeg gravid med kæresten?

Spørgsmål til Sexolog Tanja Gluckstadt:

Hej Tanja. Jeg har rodet mig ud i noget rigtig møg, som jeg håber du kan hjælpe mig med. Min kæreste (gennem 4 år) og jeg har for et par måneder siden besluttet os for at stoppe med p-pillerne.

Jeg er lidt mere ivrig efter at få et barn end han er, så vi har taget den med ro, ikke bevidst prøvet at ramme ægløsningen osv.

Sidste wekend skete der desværre det at jeg var sammen med en anden, uden kondom. Jeg ved selv hvor stor en fejl det var, og er dybt ulykkelig over min kæmpe dumhed. Dette vil jeg dog ikke gå kede dig mere med. Mit spørgsmål er, hvis jeg er blevet gravid, hvor stor er chancen så for at det er med den anden mand?

Min menstruation har været mere eller mindre regelmæssig; sidste mens første dag var d. 8. og d. 14. var jeg sammen med den anden mand. Hvornår burde jeg ha min ægløsning? Efter mine beregninger omkring d. 22., men denne måned tager jeg ægløsningstests for at være på den sikre side.

Hvis testen viser positiv d. 22. er der så stadig en chance for at jeg kan være blevet gravid med mr X? Og hvis jeg er, hvor tidligt kan en læge så fastslå befrugtningstidspunktet? Jeg prøver så vidt mulig at undgå sex med min kæreste denne måned, så chancen for graviditet er så lille som muligt. Det er slet ikke sådan her det skal være, og jeg ville gøre alt for at gøre det om igen.

Håber meget du kan hjælpe…

Venlig hilsen
Mig

Kære dig,

Du spørger, hvor stor sandsynlighed der er for, at du kan være blevet gravid med dit sidespring. Chancen er som udgangspunkt fifty-fifty, da du har to mænd, som du har været sammen med. Men der er andre forhold der spiller ind – blandt andet ens menstruationscyklus og ægløsningstidspunkt.

Ægløsningen er den periode i din menstruationscyklus, hvor du kan blive gravid. En gennemsnitscyklus er på 28 dage, og hvis din svarer til dette interval, så vil din ægløsningsperiode som udgangspunkt ligge mellem d. 19/3-23/3. En anden måde at regne ÆL-tidspunktet er også at sige hvornår sidste menstruations første dag var (d. 8/3) og så regne 14 dage frem (22/3) 🙂

Hvis din cyklus svarer til de 28 dage, og siden du havde et sidespring d. 14/3, så vil der være en lille sandsynlighed for at du er blevet gravid fd. 14/3. Dette styrkes også af nedenstående:

En kvindes ægløsning starter, når et hormon (det luteiniserende hormon -> LH-hormonet) frigøres fra hypofysen i hjernen. LH-hormonet stiger omkring 24-36 timer før selve ægløsningen, og en kvinde er faktisk mest frugtbar samme dag som stigningen i LH-hormonet begyder, og så dagen efter. Det er netop LH-stigningen, som en ÆL-test måler, så kvinden netop kan finde ud af, hvornår hun er mest modtagelig og frugtbar i hendes cyklus. Der er naturligvis altis undtagelser fra selve reglen, hvor nogle kvinder generelt er meget frugtbare i en længere periode.

Hvis du dog er blevet gravid, så vil en læge kunne anslå et et befrugtningstidspunkt ud fra samme kriterier, som du angiver her. Altså på, hvornår du havde sidste menstruations første dag – lægge 14 dage til, for at finde det tidspunkt i din cyklus, hvor du er mest frugtbar. Hvis du derfor ikke har sex med din kæreste efter d. 14/3, hvor du havde et sidespring, så vil sandsynligheden for at “ham den anden” er faderen være større end din nuværende kæreste, da du netop har haft samleje med “ham den anden” tættere på dit ÆL-tidspunkt.

Du kan dog overveje, såfremt du ikke er gravid, om det er et godt tidspunkt at få barn på nu, eftersom du har været sammen med en anden mand. Om det var udtryk på, at der mangler noget? Hvad lå der til grund for det? Mangler du noget i dig selv, og i forholdet, siden det skete? Måske din kærestes manglende iver i forhold til dig handler om, at han ikke er sikker på dig? Man kan selvfølgelig komme ud i nogle ting i livet, som sker meget spontant og af lyst, som man bagefter angrer. Jeg fornemmer helt bestemt, at du angrer, men samtidig så kan det være en god ide, at mærke hvorfor det egentlig skete for dig.

Du ønskes alt det bedste.

Kærligst,
Tanja Glückstadt
Sexolog og parterapeut

Hvad mener du? Hvad ville du gøre hvis du var i denne situation? Skriv en kommentar…

5/5 - (1 vote)
laila siger:

jeg synes det er ærgeligt at det er sket på den måde, men jeg kan ikke lade være med at have ondt af dig, fordi du nu mærker konsekvensen og fordi det kan have så stor en indflydelse på dit fremtidige liv, din kæreste, mr. x og barnet. Men,men, men jeg tror ikke du er den eneste der har været i den situation, hvis det kan trøste dig.
Jeg synes at der er mange her der har været hårde ved dig og det har du ikke brug for ligenu(du er udemærket klar over hvor uheldigt det var kan jeg se på det du skriver).
Enten skal du sige det til din kæreste nu eller når poden bliver født eller for evigt være tavs….Men du skal ikke gå alene med din viden. Du bør tale med en veninde du stoler på og få lidt støtte. Jeg håber på det bedste for dig og de implicerede. Pas godt på dig selv

Sobri siger:

jeg har li vært i akkurat samme situation. lavet os et sidespring , men blev gravid og er ret sikker på d var hr sidespring der var faren. men jeg valgte abort i sidste øjeblik da jeg var så meget i tvivl. og nu sidder jeg og er rigtig ked af det. men prøver bilde mig selv ind det var det rigtige. valgte os at fortælle min kæreste det men han vendte desværre ryggen hvilket jeg sagtens kan forstå. sidespring er dumt , sidespring uden kondom er RIGTIG dumt. og jeg har lært noget.

har ik travlt med at bliv gravid igen men vil stadig op på hesten og lede efter en mulig prins der kan bliv en go mand for mig og en go far for vores barn når den tid kommer. aldrig mere flere aborter og for den sags skyld ALDRIG MERE SIDESPRING!!! jeg hader mig selv for alt d her. fik abort igår. så håber snart jeg er ovenpå igen.

Camilla siger:

Jeg synes helt klart det er forkert at være sin kæreste utro, men shit happens. Måske et kondom dog skulle have været i tankerne når du ikke er på p-piller. (Kunne dog ikke selv finde på at være min nuværende kæreste utro. Det ville jeg ikke byde ham, da jeg elsker ham meget højt). Men vil ikke sige jeg aldrig har været en kæreste utro, men der har gnisten også været slukket, og jeg har endt forholdet hurtig efterfølgende. Så måske der er noget der mangler i jeres forhold siden du har gjort det?
Men hvis min kæreste var mig utro, så ville jeg vide det, og så måtte vi tage den derfra. Om så det skulle resultere i at vi gik fra hinanden. Jeg synes man skylder hinanden den ærlighed i forholdet, for er man ikke ærlig over for hinanden, så holder det ikke i det lange løb.

sarah siger:

og skal lige siges at det ikke alle der har smerter.. jeg fik en abort for 4 år siden og det gjorde ikke et spor ondt. man er en smule utilpas når man vågner men du får heller ikke lov til at forlade sygehuset før du er frisk og kan gå selv og alle sådan nogle ting.. man får ikke lov til at gå før man er som man var da man kom ind på sygehuset undtagen med den lille self. og desuden skal det ikke gå udover et stakkels lille barn der ikke engang er født at moderen begår en fejl sådan er livet altså. desuden er det ikke spykisk nemt at få en abort. sådan har de fleste de ihvertfald. det er et lille liv man slår ihjel.. jeg havde det rigtig dårligt med mig selv da jeg havde fået en abort og skal så siges at det gør jeg ALDRIG NOGENSINDE IGEN.

sarah siger:

det har ikke en skid med at være voksen at gøre med at lave et sidespring..
min far bollede udenom da jeg var 10 år gammel og han havde 3 børn og en kone han havde været gift med i 16 år.. jeg fik en lillesøster ud af hans sidepring og det er jeg ret glad for.. jeg har selv en kæreste som godt nok ligger på sygehuset i øjeblikket men og er vågen og har det godt.. men i de 4 måneder han lå i koma følte jeg mig MEGET ENSOM og havde et sidespring og jeg blev også gravid min kæreste har tilgivet mig og vi glæder os til at få det her lille barn.. er idag 8 måneder henne.. hvis han virkelig elsker dig og det er ægte kærlighed min søde pige så tilgiver han dig.. men gør han ikke så har kærligheden ikke væpret stærk nok.. min mor tilgav min far og fik 3 år mere i ægteskabet. men min mor forelskede sig i en anden og hende der fødte min lille søster er idag min ste-mor. min mor og far og ste-mor sidder tit hjemme hos hinanden og får en kop kaffe og en sluder for en sladr og kan grine af det der skete for mange år siden.. varme hilsner fra sarah

Rita siger:

Hej
Jeg syndes at det er så tumbet og lige direkte DUMT af dig at lavet et side spring.
Jeg syndes at det er meget umodent og viser blot at du ikke er klar til at få børn…. Sådan nogle MÅ bare ikke ske UTROSKAB er noget meget grimt noget og det er utilgiveligt meget tit.. Jeg er nu gravid med MIN EGEN MAND og vi venter vores 2 barn. Jeg kunne ALDRIG drømme om at lave et sidespring. for hvis man elsker hianden laver man ikke sådan noget og iøvrigt er voksen. Dette lyser for mig til at du umbart ikke er voksen endnu, Jeg syndes også at du bør vente med at få et barn med din kæreste til du ved om det er ham du vil være sammen med.. Også syndes jeg at du skal fortælle ham sandheden han er sku ret til at vide det, også af hensyn til kønssygdomme også må han se om det er noget han kan tilgive.. Jeg syndes virkelig at du skal skamme dig for sådan noget gør man bare ikke og sådan er det bare, du må undskylde mine hårer ord men kan bare ikke tage folk som er utro,syndes at det er noget forbandet svinerri og så ødelægger man den som elsker en totalt.. Hvad nu hvis du er gravid med din sidespringer, og beholder barnet hvad så. din Kæreste kan se på barnet at det ikke har nogle aftræk fra ham, og får du en abort ja så vil han jo også bemærke dette da det ikke kan holdes hemmeligt, pga smerter og meget utilpashed. Fik selv en abort for 5 år siden da min mand og jeg kun havde kendt hinanden i 4 mdr også var jeg gravid der var vi ikke klar til at få barn allerede.
Jeg syndes at du skal fortælle din kæreste som det er ikke holde det hemmeligt også tag den straf det giver at fortælle sandheden det havde jeg gjordt. Og har man nosser nok til at være utro så har man fandme også nosser nok til at tage det skrald det giver at fortælle det. Sådan er det bare også må du værer mere fornyftig fremover tænk dig godt om inden du får et barn med din kæreste, et barn er ikke legetøj. et barn kræver meget tid, opmærksomhed,kærlighed, mad og tøj.Den græder om natten skal have skiftet ble, Ja mange vågne timer om natten det er meget hårdt kan du tro at have børn med selvfølgelig også det hele værd. men det bliver hårdt hvis det viser sig at det ikke er kæresten som er far også at han finder ud af det og du så bliver alenemor. tro mig jeg er glad for at min mand hjælper mig med sønnen. Tænk dig nu godt om det er mine ord

Hana siger:

Heej…
Jeg synes du skal behold det og tag det stille og roligt hen af vejen. Du ønsker jo have et barn. Alle folk laver fejl, måske er det mening at du skal have barnet. Sket er sket. Hmm jeg er i den samme situation som dig og har valgt at behold det. Det er ikke nemt at tag beslutning men du må følge dit hjerte og hvad du seriøst vil. Så vil du sikket find svaret.

nada siger:

om jeg var dig og fandt ud af jeg er gravid vil jeg lave aport det vil jeg gør 100% og om du ik vil lave aport og tar dit beslut at du vil beholde den men efter 9 måneder vil du sikkert fød o din kæreste vil find ud af at du ikke var gravid i hans fra ham o så vil han forlad dig ……