a woman standing in front of a mirror posing for the camera

Er motion skadelig under graviditet?

Spørgsmål til Træningsvejleder Jean Vennestrøm:

Hej. Jeg er en 36-årig kvinde, der er gravid for 4. gang. Jeg har 2 børn på 3 og 5 og havde en ufrivillig missed abortion (12. uge) for et år siden. Jeg er nygravid (5+2) og har i den forbindelse nogle spørgsmål om motion og graviditet.

Jeg dyrkede en del motion under 1. graviditet (yoga og svømning), men i 2. grav. blev det kun til yoga og sporadisk svømning. I 3. grav. nåede jeg aldrig at komme igang med motion før jeg aborterede, men i det år der er gået er jeg for alvor kommet igang med at motionere igen (1x styrketræning, 1x 8 km. løb og 1x pilates hver uge).

Det har jeg det rigtig godt med og havde også tænkt mig at fortsætte under graviditeten. Men… Jeg har de seneste par dage fundet en masse info på nettet omkring motions eventuelt skadelige effekt på særligt den tidlige graviditet; heriblandt artiklen “Motion under graviditeten og risikoen for spontan abort” fra Ugeskrift for Læger.

Jeg hæftede mig ved følgende: “Studier tyder på, at fysisk aktivitet har en gunstig eller neutral effekt på en lang række graviditetsudkomme. Eneste dokumenterede mulige negative virkning er en mistanke om øget risiko for spontan abort ved fysisk aktivitet i starten af graviditeten. Efter uge 18 fandt man ingen sammenhæng mellem motion og spontan abort.

Den øgede risiko for spontan abort op til uge 18 sås ved de fleste motionsformer undtagen svømning. Vægtbærende motionsformer viste de største risikoestimater og bl.a. high impact-aktiviteter i 1,5-4 t../uge var associeret med større risiko for spontan abort, men også low impact-aktiviteter og styrketræning var forbundet med en fordoblet risiko for spontan abort sammenlignet med kvinder, der ikke dyrkede motion”.

Denne information undrer mig noget og bekymrer mig, da jeg jo er glad for at løbe og dyrke styrketræning og nu er usikker på, om jeg tør fortsætte (er bange for at abortere igen).

Skal jeg skal stille mit fitness-medlemskab i bero og bare begynde at svømme (hvilket jeg synes er ret kedeligt), eller skal jeg fortsætte med styrke, løb og pilates?

I håb om et brugbart svar (uden garantier, det ved jeg naturligvis godt!).

Mange hilsner, K.

Kære K.

Dine bekymringer er forståelige og der er også mange forskellige studier som viser en masse forskelligt. Noget som dog er karakteristisk for dem alle er at hvis man i en længere periode inden graviditeten har dyrket motion kan man godt foresætte med denne motion omend på et lidt lavere niveau.

Det vil sige at du ikke skal styrketræne til maks. men have et overskud når du er færdige med dine gentagelser. Så skal du også sørge for ikke at have pres ned i kroppen hvor vægten falder hovedsageligt i bryst og maveregionen.

Hvis du ikke oplevet gener under dit løb kan du også foresætte her. De fleste gravide vælger at holde inde når de er midtvejs i graviditeten, men det er ikke alle. Igen skal du ikke løbe alt hvad du kan, men holde et rask tempo hvor du stadig får pulsen op.

Pilates er helt fint. Der vil ret hurtigt være begrænsninger i forhold til at ligge på maven, men der bør instruktøren have alternative øvelser du kan lave for ryggen.

Hvis du havde aborteret i alle dine graviditeter ville det være klogt at været mere forsigtig, men når du har to fuldbårne graviditeter, tyder det på at der har været en fejl ved dit foster (eller i graviditeten), uden dog at kunne sige det med sikkerhed.

Håber at det var tilstrækkeligt svar på dit spørgsmål.

Held og lykke

"Jeg har et spørgsmål om min graviditet/baby".

Skriv dit spørgsmål til os på: info@graviditet.dk.
Vi udvælger spørgsmål og svarer her på siden. Du får link til svaret i din mailboks.

Husk at Graviditet.dk rådgivning ikke erstatter lægehjælp. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, så søg altid læge. Viden fra Graviditet.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Det kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

styrk barnets immunforsvar

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Graviditetskalender

a woman standing in front of a mirror posing for the camera
styrk barnets immunforsvar

FÅ GUIDEN FOR 0 KR.

Giv din baby den bedste start på livet -få guiden tilsendt med det samme.

Du kan nemt afmelde mails med 1 klik. 

Er motion skadelig under graviditet?

Spørgsmål til Træningsvejleder Jean Vennestrøm:

Hej. Jeg er en 36-årig kvinde, der er gravid for 4. gang. Jeg har 2 børn på 3 og 5 og havde en ufrivillig missed abortion (12. uge) for et år siden. Jeg er nygravid (5+2) og har i den forbindelse nogle spørgsmål om motion og graviditet.

Jeg dyrkede en del motion under 1. graviditet (yoga og svømning), men i 2. grav. blev det kun til yoga og sporadisk svømning. I 3. grav. nåede jeg aldrig at komme igang med motion før jeg aborterede, men i det år der er gået er jeg for alvor kommet igang med at motionere igen (1x styrketræning, 1x 8 km. løb og 1x pilates hver uge).

Det har jeg det rigtig godt med og havde også tænkt mig at fortsætte under graviditeten. Men… Jeg har de seneste par dage fundet en masse info på nettet omkring motions eventuelt skadelige effekt på særligt den tidlige graviditet; heriblandt artiklen “Motion under graviditeten og risikoen for spontan abort” fra Ugeskrift for Læger.

Jeg hæftede mig ved følgende: “Studier tyder på, at fysisk aktivitet har en gunstig eller neutral effekt på en lang række graviditetsudkomme. Eneste dokumenterede mulige negative virkning er en mistanke om øget risiko for spontan abort ved fysisk aktivitet i starten af graviditeten. Efter uge 18 fandt man ingen sammenhæng mellem motion og spontan abort.

Den øgede risiko for spontan abort op til uge 18 sås ved de fleste motionsformer undtagen svømning. Vægtbærende motionsformer viste de største risikoestimater og bl.a. high impact-aktiviteter i 1,5-4 t../uge var associeret med større risiko for spontan abort, men også low impact-aktiviteter og styrketræning var forbundet med en fordoblet risiko for spontan abort sammenlignet med kvinder, der ikke dyrkede motion”.

Denne information undrer mig noget og bekymrer mig, da jeg jo er glad for at løbe og dyrke styrketræning og nu er usikker på, om jeg tør fortsætte (er bange for at abortere igen).

Skal jeg skal stille mit fitness-medlemskab i bero og bare begynde at svømme (hvilket jeg synes er ret kedeligt), eller skal jeg fortsætte med styrke, løb og pilates?

I håb om et brugbart svar (uden garantier, det ved jeg naturligvis godt!).

Mange hilsner, K.

Kære K.

Dine bekymringer er forståelige og der er også mange forskellige studier som viser en masse forskelligt. Noget som dog er karakteristisk for dem alle er at hvis man i en længere periode inden graviditeten har dyrket motion kan man godt foresætte med denne motion omend på et lidt lavere niveau.

Det vil sige at du ikke skal styrketræne til maks. men have et overskud når du er færdige med dine gentagelser. Så skal du også sørge for ikke at have pres ned i kroppen hvor vægten falder hovedsageligt i bryst og maveregionen.

Hvis du ikke oplevet gener under dit løb kan du også foresætte her. De fleste gravide vælger at holde inde når de er midtvejs i graviditeten, men det er ikke alle. Igen skal du ikke løbe alt hvad du kan, men holde et rask tempo hvor du stadig får pulsen op.

Pilates er helt fint. Der vil ret hurtigt være begrænsninger i forhold til at ligge på maven, men der bør instruktøren have alternative øvelser du kan lave for ryggen.

Hvis du havde aborteret i alle dine graviditeter ville det være klogt at været mere forsigtig, men når du har to fuldbårne graviditeter, tyder det på at der har været en fejl ved dit foster (eller i graviditeten), uden dog at kunne sige det med sikkerhed.

Håber at det var tilstrækkeligt svar på dit spørgsmål.

Held og lykke

"Jeg har et spørgsmål om min graviditet/baby".

Skriv dit spørgsmål til os på: info@graviditet.dk.
Vi udvælger spørgsmål og svarer her på siden. Du får link til svaret i din mailboks.

Husk at Graviditet.dk rådgivning ikke erstatter lægehjælp. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, så søg altid læge. Viden fra Graviditet.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Det kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Graviditetskalender

Mest poplære artikler

Hvad er den bedste probiotika til gravide?

marts 28, 2023 Reading Time: 2 minutes

Hvilke mælkesyrebakterier skal man tage som gravid? Hvilken probiotika er bedst til gravide? Skal man…

Iltmangel under fødslen

december 7, 2022 Reading Time: 3 minutes

Når du er i fødsel, er det ikke kun dig, der udsættes for hårdt arbejde…

Fertilitet og sædkvalitet

januar 13, 2023 Reading Time: 2 minutes

Mange mennesker tænker ikke over, om deres egen eller deres partners sæd er af “god…

Gravid selvom testen er negativ?

december 3, 2022 Reading Time: 2 minutes

Hej, Er jeg mon gravid? Jeg er en pige på snart 22 år. Jeg havde…

Sex i det sidste trimester

december 14, 2022 Reading Time: 2 minutes

Mange kvinder oplever i løbet af deres graviditet at deres sexlyst er stigende. Jo større…

Kan jeg blive gravid når al sæden løber ud?

november 28, 2022 Reading Time: 3 minutes

Nogle kvinder bliver bekymrede, når de efter et samleje føler at alt sæden bare løber…

Copy link
Powered by Social Snap