Få børn og lev længere

Få børn og lev længereHvis du vil leve længere så få børn. Det at blive forældre kan ikke bare give mange glæder og sorger i livet, det ser også ud til at kunne forebygge en tidlig død for både mødre og fædre.

Barnløse kvinder mellem 45 og 68 år har nemlig hele 50% højere dødelighed end kvinder med børn. Forskellen for mænd er lidt mindre men stadig væsentlig, den er nemlig på 35%…

Budskabet er simpelt og meget entydigt i en norsk undersøgelse, som bygger på data fra halvanden million mænd og kvinder, indsamlet over 23 år. Dog kan man ikke umiddelbart forklare den væsentlige sammenhæng.

En mulig videnskabelig forklaring er, at barnløse tit også er enlige, og at enliges livsstil ikke er lige så sund som dem, der lever i parforhold. Omvendt mener man også, at barnløshed kan skyldes en generelt dårlig helbredstilstand, og at det er den der i virkeligheden forårsager den højere dødelighed hos barnløse.

Det sjove er, når forskerne skal forklare den slags undersøgelser, at udgangspunktet oftest er at resultatet må være betinget af livsstil. Men ikke at følelser som glæde, kærlighed og mening med livet rent faktisk direkte kan styrke kroppens biologiske funktioner. Mange har vist glemt af sind-krop spaltningen gik af mode for mange år siden.

Det er kendt, at det er at få børn kan have en helsebringende virkning. F.eks. kan moderskabet tilsyneladende beskytte mod visse former for kræft.

Hvad mener du? Har du som forældre en sundere livsstil end de af dine venner, der ikke har børn eller er single? Skriv en kommentar…

Rate this post