Far på barselsorlov

Far på barselsorlovMan skulle tro, at i vores udviklede land med stor fokus på ligestilling, at fars og mors barsel var helt ens. Det er de ikke. Skal far på barselsorlov gælder der lidt andre regler end for mor.

Barselsorloven kan også afhænge af, om far har en særlig aftale om barsel indskrevet i sin kontrakt hos sin arbejdsgiver eller er dækket af en overenskomst.

Regler for far på barselsorlov

Når barnets mor har født, har far ret til sin første del af barslen.

Du har ret til:

14 dages orlov. De 14 dage kaldes fædreorlov og skal afholdes inden for barnets første 14 uger. Du og barnets mor kan selv planlægge, hvornår det passer jer bedst. Mange fædre vælger at holde de 14 dage i umiddelbar forlængelse af barnets fødsel, så de kan nyde den første tid sammen med den nyfødte.

32 ugers forældreorlov. Med mulighed for at forlænge den med 8 eller 14 uger. Denne orlov kan deles mellem mor og far alt efter, hvordan det passer med jeres arbejde og hvad I har lyst til.

Det er jer selv der planlægger, hvordan barselsperioden skal sammensættes. Er den ene af jer i arbejde, mens den anden er ledig, giver det måske mere mening for jer, at den, der er ledig, tager den største del af barselsperioden.

Er I begge i arbejde, kan det være både lyst eller økonomi, der hjælper jer til at træffe den beslutning, der passer til jeres familie.

Ovenstående regler er kun de grundlæggende barselsregler. Har du fået aftalt noget andet med din arbejdsgiver, eller hører du under en overenskomst, der giver dig bedre muligheder end ovenstående, er det dem, der gælder. Du kan aldrig være ringere stillet end de nævnte gældende barselsregler.

Mange mænd har indskrevet aftaler om fuld løn under barsel i deres kontrakter, på samme måde som mor har. Check op på, hvad der står i din kontrakt, og er du i tvivl om noget, kan du altid tale med din HR-afdeling eller din A-kasse.

Mange arbejdspladser har en klar politik omkring barsel, som ikke nødvendigvis er indskrevet i din arbejdskontrakt. Derfor er det en god idé, at tale med din HR-afdeling eller din leder, når du ved, at du skal være far.

Det er altid imødekommende overfor din virksomhed at melde ud, hvornår du forventer at du skal have barsel, så de kan planlægge derefter.

Der findes stadig arbejdspladser, hvor det ikke er velanset, at far holder mere barsel end de første 14 dage. Heldigvis er samfundets holdning ændret og det er mere og mere almindeligt at mænd holder en større del af barslen, hvis de har lyst og mulighed for det.

Du kan også læse mere om barselsregler i vores artikler her:

Sygemeldt under graviditet

Barselsdagpenge

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (1 vote)