Fed mad under graviditeten giver overvægtige børn (ny undersøgelse)

Fed mad under graviditeten giver overvægtige børn (ny undersøgelse)Et nyt studie indikerer, at moderens diæt under graviditeten kan påvirke, hvorvidt barnet bliver overvægtigt.

Mødre bruger tit undskyldningen, at “Jeg spiser for to”.

Men forskning har vist, at det bedre, hvis moren koncentreret sig om at spise en sund diæt uden for meget dårligt fedt som eks. fast food.

Undersøgelsen blev offentliggjort denne uge (Jan 2014) i tidsskriftet Cell af forskere fra blandt andet Yale’s School og Medicine. Undersøgelsen blev foretaget på mus for at finde ud af, hvordan diæten under graviditeten påvirker afkommets udvikling af hjernen. Studiet indikerer, at en dårlig diæt potentielt kan ændre den del af hjernen, der regulerer appetitten.

De fandt desuden, at det især er vigtigt med diæten i moderens tredje trimester.

Det er ikke første gang, dette er blevet bevist inden for forskningen. Om og om igen er det blevet bevist, at overvægtige mødre føder overvægtige børn.

Det der dog er nyt, er at forskerne fandt indikationer på, at også madændringer, som kommer i tredje trimester, har påvirkning på børnenes potentielle overvægt. Hvis babyerne fra en muse-mor, som havde spist sundt under graviditeten, fik mad fra en overvægtig muse-mor i dén periode, som hos menneske svarer til 3. trimester, så ændrede dette ligeledes på babyernes hjernefunktion, hvilket gjorde dem udsatte over for overvægt.

Dette indikerer, at det er vigtigt, at selv gravide, der ikke er overvægtige i 2. trimester, fortsat spiser sundt, hvis de ønsker at undgå, at deres barn får et livslangt problem med overvægt.

Forskerne angiver selv, at det kan være en god ide at investere i yderligere forskning om, hvornår det er for sent at rette op på spisevanerne, samt undersøge yderligere, hvad der sker i det 3. trimester.

En forsker fra Harvard, som forsker i overvægt hos børn, Dr. David Ludwig, siger:

“Dette studie er endnu en vigtig brik i puslespillet om, at tidlige påvirkninger kan have langvarige konsekvenser for børnene.”

Selvom det er klart, at det ikke umiddelbart er muligt at overføre resultater fra forsøg med mus til mennesker, så er der tidligere lavet undersøgelser, der viser samme tendenser.

Dr. David Ludwig og hans kolleger har tidligere studeret 40.000 gravide og mere end 90.000 af mødrenes børn. For at udelukke den rolle, som gener spiller i forhold til overvægt bandt børn, kiggede forskerne på børnenes vægt sammenlignet med den vægt, som mødrene tog på under graviditeten. Ud fra dét siger Ludwig, at der er god grund til at mene, at en god måde at måle kvaliteten af føden under graviditeten er vægtforøgelsen hos moderen.

Dr. David Ludwig fandt, at en dårlig diæt kan påvirke barnets overvægt mere end 10 år efter fødslen.

 

Dérfor skal du ikke panikke

Det er Graviditet.dks uvidenskabelige holdning, at undersøgelser foretaget på mus langt fra er nogen garanti for, at mennesker reagerer på samme måde.

Vi vil nok altid være nødt til at nøjes med sådanne studier, da ingen mødre frivilligt vil udsætte deres barn for dette, hvis de ikke behøver, så hvordan skal de teste det på mennesker?

Derudover er lighederne mellem mennekser og gnavere rent genetisk heller ikke specielt store.

Så i stedet for at panikke over at få for meget dårligt fedt i graviditeten, fordi du så skader dit barn for livet, så brug din sunde fornuft.

Er det bedre for dit barn, at du ikke er overvægtig? Ja.

Er det bedre for dit barn at få gode naturlige sunde næringsstoffer end for meget friturefedt? Ja.

Så gør det bedste for dit barn, og spis så sundt som du kan under graviditeten. Ikke fordi konsekvenserne ellers er livslange problemer for dit barn, men fordi du bare ønsker at få en sundt og perfekt lille baby ud efter din graviditet.

5/5 - (1 vote)