Gener kan gøre mænd ufrugtbare

Gener kan gøre mænd ufrugtbareEt enkelt gen, som skal sikre, at sædcellen kan trænge ind i ægget, ser ud til at være skurken, når det gælder mænds barnløshed, viser ny forskning.

Amerikanske forskere er på vej til at forklare, hvorfor så mange mænd har svært ved at få børn. Et enkelt gen ser ud til at være skurken, når det gælder den afgørende del af dannelsen af sædceller, og genet kan derfor hjælpe med at forklare, hvorfor nogle mænd ikke kan få børn.

I et forskningsprojekt fra University of North Carolina (2007) har forskerne undersøgt sædkvaliteten på en række laboratoriemus. De mus, som manglede genet, eller hvor genet havde muteret, havde markant færre sædceller og de få sædceller, som musene producerede, havde langt flere defekter end normale sædceller.

»Genet har stor betydning for udviklingen af den færdige sæd, og derfor har opdagelsen et stort potentiale for fremtidig behandling af barnløshed,« siger Yi Zhang, som er professor i biokemi og biofysik på universitetets medicinfakultet.

Han peger på, at omkring hver sjette par har problemer med at få børn, og at i 30-40 pct. af tilfældene skyldes barnløsheden, at mandens sædkvalitet er så dårlig, at han reelt er ufrugtbar.

Zhangs forskningsstudie, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature, fokuserer på den allersidste del af dannelsen af sædcellen, hvor DNA’et presset sammen til en fast »kugle« i spidsen af sædcellen for at sikre, at den kan trænge igennem ægcellens membran og dermed befrugte ægget.

Det er det undersøgte gen, som skal sikre denne proces, og de mus, som manglede genet, producerede færre modne sædceller, og de få sædceller, som musene producerede, havde defekte spidser eller immobile haler.

I de undersøgte mus fandt forskerne en defekt i sædcellens DNA-pakning, ligesom musene havde mindre testikler, men ifølge Zhang skyldes det, at testiklerne ikke var fyldt med sæd, som de burde. Hvorvidt resultaterne kan overføres fra mus til mænd, kræver mere forskning.

»Vi bliver nødt til at finde ud af, om mennesker også kan have disse forandringer af dette gen. På sigt kan opdagelsen betyde, at der udvikles medicin, som kan kompensere for forandringerne i genet, og dermed modvirke at mænd bliver ufrugtbare,« siger Zhang.

Rate this post