Graviditet og peanuts / jordnødder

Graviditet og peanuts / jordnødderMå jeg spise peanuts, når jeg er gravid?

Hvis du har fulgt med i de engelske medier, så er peanuts / jordnødder noget af det, der har været oppe at vende flere gange, som både en “no-no” og en “yes-yes” når du er gravid.

Men hvad siger videnskaben?

 

Hvad er problemet med peanuts?

I 2010 var der mange aviser der greb fast i en historie, der baserede sig på en Amerikansk undersøgelse, som viste, at der var større sandsynlighed for, at barnet udviklede antistoffer mod peanuts, hvis deres mor havde spist peanuts under graviditeten.

Dette skabte en del hysteri blandt de gravide.

Helt unødvendigt – og et af de mange eksempler på, at journalister, der ønsker at lave en historie, nogle gange er ligeglade med, hvad der er fakta, og hvad der ikke er.

Selv de, der havde udført studiet, mente, at man skulle konkludere meget varsomt ud fra resultaterne.

Og det virker meget rimeligt, at man skal tage resultaterne med et gran salt.

For det første var studiet nemlig baseret på mødrenes hukommelse om, hvor mange peanuts de havde spist under graviditeten, hvilket næppe kan siges at være nogen god metode i forhold til at mindske usikkerheden.

For det andet var der kun børn, der allerede var under mistanke for at være allergiske over for mælk eller æg, der blev testet. Og selv her testede de ikke direkte efter peanutallergi, men blot for produktionen af antistoffer.

Så mødre, der allerede vidste, at der var allergiproblemer med deres barn, blev nu bedt om at huske, om de havde spist peanuts under deres graviditet for at se, om dette var grunden til, at deres barn producerede antistoffer.

Det er bestemt ikke noget, vi ville basere vores peanut-indtag på.

Konklusion på graviditet og peanuts

Der er ingen grundige studier, der beviser, at mødre, der spiser peanuts under graviditeten, udsætter deres ufødte børn for en potentiel peanutallergi senere i livet.

Hvis det lige var peanuts, du gik og havde en trang efter, så må dette siges at være godt nyt!

5/5 - (1 vote)