Hvilken håndkøbsmedicin må jeg bruge, når jeg er gravid?

Hvilken håndkøbsmedicin må jeg bruge når jeg er gravid?Du kan købe masser af medicin på apoteket som din læge ikke har udskrevet til dig på recept.

Men hvad er egentligt godt at bruge af håndkøbsmedicin, når du er gravid?

Hovedpinepiller, allergimedicin, piller mod sure opstød osv. der er masser af gener, du gerne vil have et middel imod – også når du er gravid.

Men det er ikke sikkert, at de hovedpinepiller du normalt tager, er gode at tage, når du er gravid.

Læs mere om håndkøbsmedicin og graviditet her.

Hvilke typer af håndkøbsmedicin kan jeg tåle?

Lider du af allergi kan det være utænkeligt at skulle undvære din sædvanlige medicin for at undgå løbe næse, røde øjne og kløe i hals og næse. Heldigvis er der nogle produkter, der helt ufarlige når du venter dig.

Benadryl og Rhincourt er nogle af de allergiprodukter, der ikke har nogen skadelige virkninger. Spørg på apoteket, hvis du har et mærke, du plejer at bruge, om du fortsat kan tåle det.

Selvom du bør undgå at tage mange hovedpinepiller i det hele taget, gravid eller ej, så er almindeligt paracetamol tilladeligt.

Paracetamol er blandt andet i mærker som Panodil og Pinex. Lider du meget af hovedpine, kan du prøve at finde andre måder at komme af med den på.

Gå ture og drik masser af vand eller få en gang massage; det er altsammen noget der kan hjælpe til at du slipper af med din hovedpine. Tal også gerne med din læge, hvis du synes du lider meget under det.

 

Er der noget håndkøbsmedicin jeg skal holde mig fra?

Ringer du til lægevagten eller går på apoteket for at få hjælp til nogle gener, er det vigtigt, at du oplyser dem om, at du er gravid og hvor langt du er henne, så de kan hjælpe dig med at få den rigtige medicin, der ikke påvirker dig og dit ufødte barn.

Hovedpinepiller med ibuprofen bør du holde dig fra. Det er blandt andet mærker som Ipren og Ibumetin, der indeholder ibuprofen. Selvom de giver god smertelindring, så er de mistænkt for at give en let øget risiko for fosterskader, hvis de tages i begyndelsen af graviditeten.

Ibuprofen frarådes også i det sidste trimester, da de gør at blodet ikke koagulerer som det plejer. Det vil sige, at hvis du går i fødsel, kan det påvirke hvordan du bløder. De samme regler gælder for Kodimagnyler.

 

Alternativ medicin

Spørg i helsekosten, hvad du kan bruge i stedet for traditionel medicin, når du er gravid.

  • Gurkemeje mod hovedpine

For eksempel kan hovedpine lindres af gurkemeje og du kan købe gurkemeje i pilleform hos helsekosten eller købe det i ren pulverform og blande det i te eller et glas mælk.

  • Pebermynte til mavegener

Lider du af sure opstød, oppustethed eller kvalme, kan pebermynte give god lindring. Du kan drikke pebermynte som en urtete, så hedder det myntete, eller tage et par få dråber pebermynteolie i et glas lunket vand.

Er du i tvivl om, hvad du kan tåle så spørg på apoteket eller kontakt din egen læge. Undgå at tage medicin, der er beregnet til en anden person, og lad være med at bruge receptpligtig medicin, du plejer at bruge, uden du har talt med din egen læge om din graviditet først.

 

Af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

5/5 - (2 votes)