Har mit barn taget skade?

Spørgsmål til Sundhedsplejerske Lena Dyhrberg:

Kære Lena. Min kæreste og jeg er i den lykkelige situation, at vi lige har opdaget at jeg er gravid. Det er virkelig et ønskebarn. Vi havde dog slet ikke regnet med at jeg ville blive gravid så hurtigt – i allerførste forsøg!

Jeg er i 4. uge (6. graviditesuge) og ringede til min læge i dag for at få en tid til en undersøgelse. Desværre kan jeg først komme til en undersøgelse d. 2. februar. Jeg har dog nogle spørgsmål, der bekymrer mig og som jeg håber du kan hjælpe mig med.

Det drejer sig om, at jeg i julemåneden (inden jeg opdagede at jeg var gravid) har fået nogle glas vin etc. Jeg har regnet mig frem til, at jeg ca. har fået 12 genstande i alt i løbet af de første 3 uger af min graviditet. Dette er jeg naturligvis rigtig ked af og jeg er bekymret for, om det kan have skadet fosteret, der jo er meget påvirkeligt i løbet af de første uger.

Endvidere lider jeg jævnligt af voldsomme kramper i mine fødder (svangen) og under et af disse krampeanfald tog jeg en halv valium (5 mg – dvs. 2,5 mg) – dette gjorde jeg i den første uge efter undfangelsen, og jeg ville naturligvis aldrig have gjort det, hvis jeg havde vidst at jeg var gravid!

Jeg har det så dårligt over at jeg både har drukket og taget medicin, og er meget bekymret for om vores barn kan have taget skade. Er der nogen undersøgelser, der kan afkræfte denne bekymring, og i så fald hvilke? Er der mon andre, der har været i en lignende situation?

Mange hilsner fra en bekymret vordende mor.

Kære “En bekymret vordende mor”.

Jeg kan forstår, du er meget bekymret. Du er bevidst og tænker over de konsekvenser, dine handlinger kan give. Jeg vil dog berolige dig, og fortælle dig, at du kan slippe dine bekymringer. Der skal meget til at skade det lille foster.

For få år siden, anbefalede man, at en kvinde skulle begrænse sin indtagelse af alkohol, når hun blev gravid. Man sagde ikke, at man skulle udelade alkohol. Der drikkes jo meget alkohol i vores kultur.

Jeg deltog for 10 år siden på en omfattende kursusdag med mange faggrene, vedr. alkoholindtagelse og graviditet. Der var stor uenighed, om man skulle anbefale at begrænse eller helt udelade alkohol til gravide kvinder. Dengang indtog kvinder alkohol også under graviditeten.

Der blev besluttet at gravide kvinder skulle begrænse alkoholindtagelsen. Der blev også nævnt en bestemt max. indtagelse. Få år efter anbefalede man at gravide kvinder helt undgik alkohol i graviditeten. Det er også det bedste for barnet. Men dit barn har ikke taget skade.

Jeg vil berolige dig og sige at de 12 genstande du har indtaget i løbet af 3 uger, skal ikke bekymre dig i forbindelse med dit lille barn. Du har kun indtaget 2,5 mg Valium. Der skal mere til at skade dit foster, dit lille barn.

Jeg håber du har det bedre med dine tanker, efter du har læst mit brev.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke i graviditeten og som mor.

Mange gode tanker

Lena Dyhrberg
Privatpraktiserende Sundhedsplejerske

Hvad mener du? Har du haft den samme oplevelse som spørgeren? Hvad gjorde du for at slippe tanken? Skrive en kommentar…

Rate this post