Hormonforstyrrende stoffer i dit barns t-shirt!

Hormonforstyrrende stofferBørnetøj kan indeholde hormonforstyrrende stoffer, viser svensk undersøgelse. (26. marts 2009)

Smarte mønstre i spraglede farver eller slogans om alverdens ting er populære på T-shirts til børn. Men det festlige farvetryk kan indeholde ftalater, der kan være sundhedsskadelige. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøforvaltningen i Göteborg.

Den svenske myndighed har undersøgt fem forskellige T-shirts til børn. Alle fem indeholdt ftalater. På en T-shirt fra Benetton havde farvetrykket overraskende højt indhold af to særligt problematiske ftalater.

Plasttryk er ofte lavet af PVC blødgjort med ftalater. PVC-tryk bliver især brugt på T-shirts, sweatshirts, børnetøj og arbejdstøj. Der kan være tale om et tykt tryk med forhøjede konturer – eller et tyndt lag, der minder om maling på tøjet.

Nogle ftalater mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. EU har derfor regler om ftalater i legetøj, som skal begrænse især små børns kontakt med dem.

Ftalaterne DEHP, DBP og BBP er helt forbudt i legetøj og i småbørnsartikler til børn under 14 år. DINP, DIDP og DNOP er forbudt i samme slags produkter, hvis de kan kommes i munden. I Danmark er ftalater helt forbudt i legetøj og småbørnsartikler til børn under 3 år.

Børnetøj hører imidlertid ikke ind under definitionen af småbørnsartikler. Der kan derfor frit anvendes PVC-tryk med ftalater på børnetøj.

I den svenske undersøgelse indgår også tøjmærker, som sælges på det danske marked. En undersøgelse udført af Forbrugerrådets blad TÆNK i 2006, viste, at der dengang var ftalater i 4 ud af 16 testede babybodystockings.

– Vi ved ikke, hvor udbredt fænomenet er i Danmark i dag. Men det er en problemstilling, vi gerne vil undersøge. Et mindreårigt barn kan jo i princippet sutte lige så meget på en bodystocking eller en T-shirt som på et stykke legetøj, siger Rikke Bille, test-koordinator i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

IMS sætter i 2009 fokus på tekstiler og kemi. I den forbindelse vil der blandt andet blive gennemført en række undersøgelser af problematiske kemikalier i tekstiler og tøj. Se mere på www.miljoeogsundhed.dk.

Det kan du selv gøre:

Vælg tøj mærket med Svanen eller Blomsten. Det er din garanti for at der ikke er brugt PVC-tryk.

Køb tekstiler uden plasttryk.

Det er svært at se forskel på tekstiltryk med og uden PVC. Som tommelfingerregel kan du vælge tøj, hvor motivet er broderet på eller trykt med farvestoffer, som ikke minder om maling.

Bemærk, at babysokker med plastknopper eller plastmønster under foden kan indeholde PVC. Bed evt. forretningen undersøge, om tøjet indeholder PVC, før du køber det.

Læs Miljøstyrelsens Grønne tips om pvc-tryk på tøj.

Hvad mener du? Hvor meget tror du på at dette kan udgøre en sundhedsrisiko for dig og især dine børn? Skriv en kommentar…

Rate this post