Hvordan vælger du en autostol?

Hvordan vælger du en autostolHar du en autostol eller lift klar til at køre hjem med baby fra barselsgangen? Har du bil kan du ikke komme uden om at købe en autostol til din baby, allerede inden du har født. Læs her hvordan du vælger en autostol, der opfylder både lovgivning og krav til sikkerhed.

Har du ikke bil, kan det i mange tilfælde være utrolig praktisk at have en autostol alligevel. Hvis du skal på tur med bedsteforældre eller ud at køre med taxi, kan det være rart at vide, du har muligheden for, at I kan køre sikkert.

Det er ikke tilladt at køre i bil med et barn, uden han eller hun er fastspændt i et alderssvarende sæde eller babylift.

Hvordan vælger du en autostol, der er sikker?

Når den lille ny er på vej, er der mange ting, du skal tænke på at købe ind, som du har brug for. Der er de helt basale ting, som du ikke kan undvære, så er der dem, det er rart at have, og til sidst er der de luksusartikler, som bare gør livet lettere. Læs også vores artikel om indkøb af udstyr til baby kommer hjem fra barselsgangen.

Når du køber ind til dig selv og baby, så er kun det bedste godt nok. Det er ikke et spørgsmål om luksus, men om at baby skal have det så behageligt som muligt.

Handler det om dit barns sikkerhed, så er det vigtigt, at du køber det helt rigtige både i forhold til komfort, sikkerhed og pengepung.

Den første autostol du køber, skal passe til en nyfødt. Samtidig skal du overveje, om du vil investere i en autostol, der kun passer til din nyfødte og 3-måneder frem, eller om du vil have en stol, der kan holde til barnet er 9 måneder.

 • En autostol til nyfødt 0-3 mdr. Denne stol kan du også tage med inden døre, når bilturen er slut, og bruge den som sikker placering for din baby i kortere tid, hvis ikke baby ligger i sin seng eller lift. Den er let at bære, og nem at have med.
 • En autostol til en nyfødt 0-9 mdr. Denne udgave kan du også tage med inden døre, selvom den er tungere end den til 3 mdr. Fordelen ved denne stol er, at du kan bruge den som stol til baby, når baby skal have mad efter 4-6 måneders alderen, eller hvis baby skal være med i for eksempel køkkenet, men ikke kan være i mors eller fars arme.

Når du køber en autostol skal du være opmærksom på:

 • At din baby kan sidde komfortabelt og har støtte til hovedet.
 • At en bagudvendt autostol ikke må anbringes på forsædet uden frakoblet airbag.
 • At seler eller  ISO fix-system i din bil gør, at du kan fastgøre autostolen sikkert.
 • Ifølge lovgivningen skal sikkerhedsudstyr købt til bilen være ECE 44-03 eller ECE 44-04 mærket.
 • Køber du en autostol på nettet eller i udlandet, skal du sikre dig, at den er godkendt efter europæiske standarder.

Du bør altid købe en ny autostol i stedet for en brugt. Selvom der er penge at spare ved at købe en brugt autostol, så kan du aldrig være helt sikker på, om stolen har været involveret i et uheld og dermed er blevet vredet ud af oprindelig form.

Hvis det er tilfældet, kan autostolen have mistet sin optimale støtte til barnet, som er nødvendig i tilfælde af et sammenstød eller en hård opbremsning.

Mit barn vokser – hvad med autostolen?

I takt med at dit barn vokser og bliver både længere og tungere, skal du skifte autostolen ud. Det er vigtigt, at du holder øje med dit barns vækst i forhold til stolens størrelse, fordi det kan være meget ubehageligt for dit barn at sidde i en autostol, der er for lille.

Vægtklasser inden for autostole:

 • Nyfødte til ca. 9 mdr . – Nyfødt -10 kg
 • Nyfødt til 18 mdr.  – Nyfødt til 13 kg
 • 9 mdr. til 4 år – 9 kg til 18 kg
 • Til 6 år – 15 kg til 25 kg

Herefter kan man anvende en selepude, til barnet er mere end 135 cm høj, hvor det må bruge bilens almindelige sæde og sele.

Huskeregler når du bruger autostol

 • Lad aldrig barnet sidde alene i bilen uden opsyn.
 • En nyfødt kan ikke klare at sidde i en autostol i mere end 35-45 minutter af gangen. Det er usundt for en nyfødt at sidde i autostolen i længere tid, da det kan genere og skade knogler og ryg.
 • Sørg for at baby ikke får sol i ansigtet, når du kører med en bagudvendt autostol. Du kan købe et gardin til bilruden med sugekopper, eller du kan hænge et lille stykke stof – evt. en stofble fast, når du kører bilruden op.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (1 vote)