Hvornår kan barnet… ?

Hvornår kan barnet... ?Det er første gang i mødregruppen, og lige meget, hvor du ser hen, ser det ud til, at alle de andre mødres babyer kan en hel masse.

Men er det usædvanligt, hvis din baby ikke kan vende hovedet, eller er de andre børn bare meget fremmelige?

Hvornår kan barnet egentlig hvad?

Vi ser på barnets tidlige udvikling her.

 

Hvornår kan barnet hvad – de første tre måneder

Inden vi overhovedet siger noget, skal vi lige gøre opmærksom på, at børn udvikler sig forskelligt. Derfor kan vi kun give helt generelle anvisninger her.

Men efter en måned kan børn fokusere på dit ansigt. De kan også løfte hovedet i kort tid, når de ligger på maven på gulvet.

Mange babyer på en måned vil også reagere på en uventet/høj lyd, enten med forskrækkelse, gråd eller andet.

Efter anden måned kan de fleste babyer smile (det er et fantastisk øjeblik, når det sker), og reagere på lyd som f.eks. en klokke.

Nogle kan endda sige lyde (andet end gråd) og løfte hovedet 45 grader i kort tid (nogle kan endda holde hovedet, når de holdes opret).

Tre måneder inde i livet kan babyer normalt løfte hovedet 45 grader, og du hører måske også allerede deres første latter i den alder (endnu et stjerneøjeblik).

Du begynder sandsynligvis også at se barnet smile spontant, hvine af fryd og klappe hænderne sammen, og barnets øjne kan følge bevægelige genstande.

Nogle børn kan endda rulle rundt, gribe genstande, løfte sig fra underlaget med armene og begynde at række ud efter ting.

 

Hvornår kan barnet hvad – 4-6 måneder

Efter fire måneder vil barnet sandsynligvis være i stand til at holde hovedet i opret position, og det vil løfte sig ved brug af armene.

Nogle børn kan endda holde hovedet stift, når de løftes op ved armene, og de begynder at reagere på (især) mors stemme.

Ved nogle børn begynder man at stive ben – de ”står, hvis du hjælper til. Og helet tiden bliver de mere og mere aktive og reagerer på omgivelserne – enten positivt med latter, hvin og evt. andre lyde, eller negativt med gråd.

Et fem-måneders barn kan i nogle tilfælde sidde uden støtte og begynder at bære vægt på benene. Du vil i nogle tilfælde se barnet række ud efter legetøj, og det kan endda være, at du begynder at høre pludren.

Og efterhånden kommer der flere og flere tegn på, at barnet bliver mobilt. Det ruller måske rundt, eller sidder op, eller begynder at ville stå op med hjælp.

Nogle begynder endog at kravle allerede i den alder – og så er det tid til at reorganisere hjemmet og sikre stikkontakterne!

Men igen – husk, at børn udvikler sig i forskelligt tempo, og ikke altid i en glidende progression.

De fleste børn får deres første tand i syv-måneders alderen, men jeg kender en ung kvinde, der ikke fik tænder, før hun var 16 måneder gammel – og hun har et særdeles flot tandsæt i dag!

Hvornår kan barnet… ?
3.5 (70%) 2 Stemmer