Kan min overvægt forhindre graviditet?

Spørgsmål til Sexolog Tanja Gluckstadt:

Hej Tanja. Jeg har stoppet med at tage p-piller for over 1,5 år siden, efter at have taget dem i 8 år. For jeg og kæresten vil have lave børn, vi er jo et ungt par. Jeg (23 år) er jo desværre overvægtig og kæresten (27 år) slank.

Vi kæmper meget for at lave børn, også i midt ægløsning osv, men det hjælper bare ikke. Jeg er bange for jeg kan ikke få børn, selvom vi virkelig ønsker det. Måske ved du hvad grunden kan være?

Har tit haft ondt maven når vi har dyrket sex, og har derfor været til lægen. Han sagde det ser fint ud og at der ikke er noget galt. Har dog ikke haft ondt i maven i ca. to måneder nu.

Mvh os to – de bekymede der ønsker sig børn.

Kære jer to.

Da der nu er gået 1½ år siden du gik af p-pillen, og hvor I aktivt har gjort et forsøg på at blive gravide, vil en læge normalvis sende jer videre til nærmere fertilitetsundersøgelse, som i sidste ende måske vil ende med kunstig befrugtning.

Men før lægen gør det, vil man også kigge på din overvægt. Nu nævner du ikke noget om, hvor overvægtig du er, men før din læge eventuelt foreslår fertilitetsbehandling, så kan det være, at han beder dig tabe dig eftersom overvægt er graviditetshæmmende.

En anden årsag til, at jeres gentagne forsøg ikke lykkes, kan være at I fokuserer alt for meget på at have sex for at blive gravide. I glemmer at slappe af, og bare nyde hinanden – både i det daglige og rent seksuelt. Der kan så ske det, at i takt med at tankerne kredser om graviditet, så bliver det endnu sværere at blive gravid. Simpelthen fordi man stresser oppe i hovedet, og den kropslige reaktion kan se ende med, at graviditeten bliver udskudt simpelthen fordi kroppen ikke kan slappe af – tankerne stresser den.

Hvis sex så samtidig planlægges udfra gunstige befrugtningstidspunkter (ægløsning), så er der endnu en stressfaktor. Stress er generelt ikke sundt for kroppen – og slet ikke hvis den skal være klar til en graviditet.

Det maveonde, som du beskriver at have haft ved sex, tænker jeg kan skyldes bekymringer. At dit store ønske om at blive mor, gør det svært for dig at nyde sex uden at spekulere og bekymre dig, om du nu er blevet gravid, og nogle gange kan tankerne spille så stor en rolle i os, at kroppen reagerer – her med maveonde. Man kan også få ondt i maven, hvis man er stresset, så jeg fornemmer at en stor del af jeres problemer ligger i bekymrings-stress.

Prøv derfor at slappe af, når I er sammen. Aftal at tage en hygge-aften, hvor I slapper af og bare nyder hinandens selskab. Hvis I får lyst til sex, så elsk med hinanden som om, at det var første gang. Udforsk, dril, tir og vær seksuelle, så tankerne kan fokuseres på selve sex-akten, istedet for hvad der kan komme ud af sex-akten (en graviditet). Tag en god snak om, hvordan I gerne vil forføres seksuelt, hvor det kun handler om jer to og lækker sex, og ikke om at I nu skal ind og lave et barn. Bliv i nuet når I elsker!

Det er som regel når man slipper bekymringerne, at man også åbner op i kroppen for en graviditet. Derfor – slap af, nyd hinanden, og vær sammen fordi I elsker hinanden. Lad være med at fokusere på, om han nu kommer oppe i dig eller ej. Lad gerne sæden “gå til spilde” en gang imellem, så I tager presset omkring at sex lige nu handler om, at din kæreste skal levere en omgang sæd, for at I kan få et barn.

Dyrk også sex, hvor det kun er dig der kommer – og lad ham komme via oralsex eller et handjob. Det vil være med til, at I tager presset væk omkring, at sex lige nu handler om at få et barn. Begynd at nyde sex for det, som dét også er – en kærlighedserklæring mellem to mennesker, som elsker hinanden.

Held og lykke med at have lækker, afslappende sex 🙂

Mange kærlige hilsner,

Tanja Glückstadt
Sexolog og parterapeut

Hvad mener du? Tror du at overvægt kan forårsagde problemer med frugtbarheden? Har du også et råd til pigen? Skriv en kommentar…

Rate this post