Kejsersnit – statistikker verden over

Kejsersnit - statistikker verden overHyppigheden for brugen kejsersnit er steget hastigt i løbet af de sidste tyve år. Årsagerne er blandt andet:

  • Det er blevet en præference for nogle kvinder
  • Langtrukne vaginale fødsler, munder oftere ud i et kejsersnit, end tidligere
  • Øget overvågning af fosterets helbred
  • Øget overvågning af morens helbred
  • Stigning i alder hos førstegangsfødende
  • Stigning i flerlinge-graviditeter især efter brugen af fertilitetsbehandlinger

I gennemsnit er brugen af kejsersnit steget med 14% af alle fødsler i 1990 til 26% i 2009. Hyppigheden har i sær været stigende i Danmark, Tjekkiet, Polen og Slovakiet, skriver OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development).

Finland og Island er de eneste to OECD lande, der har en let nedgang i antallet af kejsersnit.

 

Hvorfor er Brasilien topscorer?

Brasilien er den absolutte topscorer af kejsersnit. Årsagen til det er, at i Brasilien har man generelt en meget mere kropsfikseret holdning end mange andre steder.

Det viser sig også i forbindelse med brugen af plastikkirurgi, der er meget benyttet i landet. Der foretages op  mod 300.000 brystforstørrende operationer årligt i Brasilien.

Holdningen er, at kvinder ikke bør få deres bækkenbund udvidet ved en vaginal fødsel, eller få ødelagt mellemkødet. Desuden er det blevet et statussymbol Brasilien at føde ved kejsesnit, således at både rige og fattige borgere sparer op til at betale for et kejsersnit, når de skal føde.

 

Statistik over kejsersnit

OECD statistikker

OECD statistikker

Statistikkerne er fra OECD 2009

Rate this post