Kosmetik til Bratz kan være farligt for dit barn!

Miljøstyrelsen har nu for tredje gang modtaget klager over børn, der kommer til skade med Bratz-dukkernes kosmetik.

En farlig cocktail. Det bliver det til, når børn bruger Bratz-dukkernes kosmetik forkert. For eksempel kan det have uheldige konsekvenser, hvis hårfarven ender andre steder end i håret….

Miljøstyrelsens Kemikalieenhed har siden december 2008 haft tre eksempler på børn, der oplever en reaktion på huden efter at have brugt kosmetikken fra Bratz. Derfor vil Forbrugerrådet have de farlige produkter fjernet fra hylderne.

”Når man laver legetøj til børn, hvor de skal smøre makeup på en dukke, så skal man også forholde sig til, at børn prøver sådan noget på sig selv. Og Kosmetikbekendtgørelsen fastslår, at kosmetiske produkter ikke må skade forbrugerne. Hvis nogen får en allergilignende reaktion, så har produktet skadet forbrugeren. Derfor burde Miljøstyrelsen fjerne produktet fra markedet, indtil de ved, hvad der fremkalder reaktionen”, siger Claus Jørgensen, Forbrugerrådets miljøpolitiske medarbejder.

En af ulykkerne skete, da en 8-årig pige farvede sit hår med hårfarven, og fik lidt farve på huden, som medførte hævelse og små brandsår i ansigtet. En anden af Miljøstyrelsens henvendelser kommer fra en mor til en 6-årig pige, der forvekslede tuben med hårfarve med tuben med lipgloss. Pigen havde i flere måneder efter ulykken sår på læberne, der ofte blødte.

”For det første bør påføringsredskaberne ikke kunne forveksles. Fx er det uhensigtsmæssigt, at Bratz lancerer en mascarrabørste til at rede hårfarven ind i dukkens hår, da sådan en normalt bliver brugt til øjenvipperne. For det andet skal Bratz instruere klart om, hvordan man skal anvende deres makeup. Og endnu vigtigere: hvordan den ikke må blive brugt. Vi har eksempler på, at Bratz viser én ting uden på pakken og indeni pakken står der med småt noget lidt anderledes på vejledningen. Det skaber forvirring”, siger Claus Jørgensen.

Europa-Kommissionen opfordrede for nogle år siden medlemsstaterne til at lave et indberetningssystem over bivirkninger ved brug af kosmetik. Systemet skulle klarlægge, hvilke stoffer og produkter der skaber problemer for forbrugerne. Men selvom forslaget kom fra Kommissionen selv, er det ikke taget med i den nye forordning, der blev vedtaget i EU-parlamentet for en uge siden. Og eksemplerne med Bratz-ulykkerne illustrerer netop, hvorfor det er aktuelt med fælles europæisk indsats mod farlig kosmetik, mener Claus Jørgensen:

”Politikerne i EU har ikke skærpet kravene til børnekosmetik, fx i form af testkrav eller guidelines, som producenterne skal leve op til, inden de sender produkter til børn på markedet. Derfor skal vi som forbrugere være opmærksomme på farlig kosmetik ikke mindst til børn. Og Forbrugerrådet arbejder selvfølgelig fortsat for strammere regler i EU på området”, siger Claus Jørgensen.

Hvad mener du? Er du opmærksom på at dit barns legetøj kan være farligt, og hvad gør du? Skriv en kommentar…

Rate this post