Leksikon

Velkommen til Graviditet.dk’s ufuldstændige og bestandigt voksende leksikon. Her finder du specifikke informationer om alt om frugtbarhed, graviditet, fødsel og livet med små børn. Det hele står i alfabetisk rækkefølge. Hvis du synes der mangler noget, er du velkommen til at foreslå det i kommentarfeltet nederst.

OBS: Alle informationer på denne side er under løbende revision, og vi bestræber os på at de skal være så nøjagtige og up-to-date som muligt. Alligevel er denne side på ingen måde ment som en erstatning for at søge kvalificeret hjælp, og ansvaret for at gøre dette er som altid dit.

Abort: Kirugisk, medicinsk eller spontan afbrydelse af svangerskab. I Danmark er provokeret abort tilladt indtil 12. uge og under særlige omstændigheder også senere. Provokeret abort er når man medicinsk eller kirurgisk igangsætter den. Spontan abort er når kroppen selv eller noget udefra kommende gør det. Se mere her.

Adoption:

Akupunktur: Klassisk kinesisk lægekunst som oftest udføres med tynde nåle, der bruges til at stimulere kroppens naturlige livskraft (ki) i de såkaldte meridianer (energibaner). Akupunktur kan bland mange andre ting bruges til smertelindring. Flere og flere jordemødre uddannes derfor til at udføre akupunktur under fødslen. Se mere her.

Alkohol: Indtagelse af alkohol under graviditeten kan forårsagde varige skader på fostrets hjerne, skader der kan give barnet livsvarige indlæringsvanskeligheder og mental retardering. I svære tilfælde ser man endda nogle karakteristiske ansigtstræk som små øjne, smal overlæbe, langt ansigt. Den faglige diagnose er »Føtalt Alkohol Syndrom« (FØS). Se mere her.

Ambulant fødsel: Ved en ambulant fødsel tager kvinden hjem nogle få timer efter fødslen eller ihvertfald samme dag. Dvs. der er ingen indlæggelse på barselsgangen efter fødslen. Se mere her.

Amning: Modermælk er nøje sammensat så indholdet på mest hensigtsmæssige måder giver barnet alle de næringsstoffer det har brug for. Derfor anbfaler sundhedsstyrelsen af barnet amnes så læng som muligt – gerne til barnet er 6 måneder eller mere. Barnet fødes med en sutterefleks der gør at det automatisk begynder at sutte hvis det lægges til. Der kan dog gå op til tre uger før amning fungerer ubesværet for barn og mor. Se mere her.

Apgar score: Barnets »Apgar score« er en vurdering som jordemoderen foretager umiddelbart efter fødslen. Jordemoderen vurderer barnet på 5 faktorer; reflekser, puls, vejrtrækning, muskeltonus og hudfarve. Disse faktorer kan hver give 2 point og det optimale er derfor 10 point ialt. Hvis barnet ikke scorer 10 med samme holdes der øje med barnet, og man vurderer det igen efter nogle minutter. Apgar scoren er udviklet i 1952 af Virginia Apgar. Se mere her.

Arp: Arp er de gul-brune »skæl« som nogle spædbørn får i hovedbunden i de første uger. Arp er helt ufarligt og forsvinder igen. Skællene kan blødes lidt op ved at smøre barnets hovedbund ind i en mild olie natten over, og derefter forsigtigt løsne flagerne med en kam.

Astma og allergi: Astma og allergi hører til kategorien af »autoimmune« sygdomme (eller reaktioner). Denne type sygdomme er kendetegnet ved at det er ens eget immunsystem der, udløst af en ydre stimuli (allergen), »angriber« kroppen og giver symptomer. Det er altså ikke allergenet (eks. nikkel) der fremkalder ubehaget, men kroppens egne funktioner. Se mere om astma og allergi her.

Autostol: En autostol er en speciel fastspændingsstol, som børn under 135 cm skal sidde i når de transporteres i en bil (evt. sæde). Dette er et lovkrav i Danmark og det er førerens ansvar at børn under 15 år er fastspændt. Overtrædelse kan medføre klip i kørekortet. Se mere om autostole her.

Babysvømning: jo før barnet lærer at føle sig tryg i vandet, jo tidligere kan det lære at svømme. De fleste svømmehaller tilbyder babysvømning i et basin hvor vandet er ca. 34 grader, og du og dit barn kan begynde at gå til det allerede når barnet er 6 uger. Dette er alletider måde at være sammen med sit barn på – også for faderen. Husk at tage tætsiddende blebukser eller de specielle vandbleer med.

Bækkenløsning: Bækkenløsning er påvirkning af bækkenleddene i en sådan grad at kvinden føler, at bækkenet ikke er stabilt – det føles løst – heraf navnet bækkenløsning. Løsheden skyldes at de hormonelle forandringer, der skal klargøre kroppen til udvidelse og større bevægelighed, også »løsner« andre af kroppens led og sener. Bækkenløsning kan være svinge meget i symptomgrad. Nogle dage kan kan man måske det hele, mens man andre dage næsten intet kan. Se mere her.

Bæresele: Med en bæresele kan du bære dit barn tæt ind til din egen krop. De bæreseler fleste giver både mulighed for at barnet kan vende fremad eller ind mod dig selv. Det er vigtigt at bæreselen er godkendt og at den er indstillet rigtigt. Prøv gerne flere modeller indtil I finder en der passer jer godt. Se mere her.

Barnedåb: Børn der opdrages i den kristne tro skal døbes i kirken indenfor det første år. Ved dåben siger barnets gudmoder ja til Gud og Jesus på barnets vegne. Dette ja skal barnet senere selv bekræfte ved sin konfirmation som også betyder »bekræftelse«. De fleste benytter barnedåben til at holde en fest for barnet hvor familie og venner kommer med gaver. Se mere her.

Barnets udvikling

Barnevogn

Barnløshed: Barnløshed betyder at man ikke kan få børn (måske). Dette kan skyldes mange faktorerer. Måske har kvinden ikke flere æg tilbage. Måske kan ægget ikke passere gennem æggelederen. Måske kan ægget ikke fæstne sig i livmoderen. Hos manden kan sædkvaliteten være for lav. Barnløshed kaldes »uforklarlig« når både mand og kvinde er blevet undersøgt og man ikke har fundet nogle årsager. Barnløshed kan i nogle tilfælde overvindes med ivf-behandling og i andre med kosttilskud som man ser det hos engelske Foresight. Se mere her.

Barsel

Bleskift

Boelprøve: En Boelprøve er en lille test der foretages af sundhedsplejersken i 7-9 måneders alderen. Den fokuserer primært på hørelse, syn og reaktionsevne. Prøven sker ved at sundhedsplejersken ringer med en lille klokke eller bjælde ud for barnets øre og lægger mærke til om barnet drejer sig efter lyden. Se mere her.

Brystbetændelse: Oftest skyldes brystbetændelse ikke en egentlig bakteriel infektion, men derimod en ophobning af mælk i mælkekirtlerne. Løsningen er derfor ikke at holde op med at amme da mælken skal tømmes ud (kan også ske ved udpumpning). Symptomer på brystbetændelse er ømhed, enten lokalt der hvor der er mælkeknuder eller i hele brystet. Huden kan være rød, spændt og varm. Efter et styke ligeledes feber og influenzalignenede ømhed i hele kroppen. Se mere her.

Brystpumpe

Bæresele

Børnebidrag

Børnecheck: Børnechecken er et beløb som alle børnefamilier modtager fire gange om året. Selve beløbet er afhængigt af barnets alder og trappes ned jo ældre barnet er, for helt at bortfalde når barnet bliver 18 år. Børnecheckens rigtige navn er »Børnefamilieydelse«. Se mere her.

Børnehave

Børnetilskud

Bøvse

Dagpleje

Faderskab

Feberkramper: Selvom alle børn principielt kan få feberkramper, er det reelt kun nogle ganske få procent der nogensinde får det. Tilbøjeligheden er dog arvelig. Feberkramper kan opstå hvis barnets temperatur pludselig stiger brat. Feberkramper starter med at barnet mister bevidstheden, bliver helt stiv og begynder at få rykvise trækninger. Huden bliver bleg og måske endda blålig. Anfaldet klinger af efter nogle minutter hvorefter barnet får sin normale kulør tilbage, ligesom bevidstheden også vender tilbage. Se mere her.

Folinsyre:

Foresight: Er et engelsk livsstilsprogram som oprindeligt blev udviklet for at hjælpe par med diagnosen »uforklarlig barnløshed«. Resultaterne er overvældende gode og programmet har hjulpet tusinder af barnløse par til at får børn. Se mere her.

Fontanel: Når barnet fødes er de knogler som kraniet består af, stadig ikke vokset helt sammen. Derfor kan man tydeligt mærke to huller i kraniet, den forreste fontanell lidt over panden og den bagerste fontanel højt oppe i nakken. Den bagerste fontanel lukker sig gradvis 6-8 uger efter fødslen og den forreste efter ca. 18 måneder. Ved væskemangel trækker huden over fontanellerne sig lidt ind. Se mere her.

For tidligt født

Forældremyndighed

Fødselsanmeldelse

Gulsot

Gylp

Hofteskred

Hånd, fod og mundsyge

Jordbærmærker

Kighoste

Klumpfod

Kolik

Kosttilskud

Kravle

Linea negra

Mellemørebetændelse

Meningitis

Modermælk

Modermælkserstatning

Mælk

Mælkeknuder

Mødregruppe

Mødrehjælpen

Navlestreng

Navngivning

Puslebordet

Rygning: Rygning er ekstremt usundt for fostret. Det kan påvirke barnets vækst gennem hele livet, hvis moderen ryger under svangerskabet. Ligeledes er passiv rygning særdeles skadeligt for både små og store børn. Her ser man symptomer som luftvejsinfektioner, mellemørebetændelse, nedsat lungefunktion og astma. Endelig er rygning selvfølgelig skadeligt for moderen, men det ved de fleste jo. Se mere her.

Rød numse

Skarlagensfeber

Skoldkopper

Solcreme

Søvn

Tænder

Tre-dages-feber (eksantema Subitum): Tre-dages-feber er en af de mindre kendte børnesygdomme. Men vi nok næsten alle sammen haft den. Sygdommen forekommer kun hos børn fra seks måneder til tre år. Symptomerne er pludselig høj feber på op til 40 grader efterfulgt af 12-14 timers blegrødt udslet. I feberfasen kan der forekomme feberkramper. Se mere her.

Trøske

Vaccinationer

Vuggedød

Vitaminer

Øjenbetændelse

Har du et eller flere forslag til emner til vores leksikon? Hvad synes du der mangler at stå noget om? Skriv en kommentar…