Lider du af morgenkvalme

For mange gravide er den værste del af graviditeten morgenkvalmen. Som regel opstår kvalmen oftest omkring 8. uge og reduceres efter uge 12 for helt at forsvinde efter uge 16.

Hvis du lider af kvalme har du brug for nogle råd og ideer til hvordan du kan overkomme denne irriterende gene. Læs derfor videre her.

Den væsentligste årsag til morgenkvalme er et fald i blodsukkeret, som især forekommer efter en lang nat uden mad (og derfor er værst om morgenen). Men graviditetshormonerne har også en del af æren.

– Se på hvad du spiser, hvornår og hvor meget. Skriv det eventuelt op over et par dage for at få overblik og prøv så at ændre på faktorerne. Du har måske brug for et stort morgenmåltid eller en lille bid før sengetid. Er der visse krydderier der går igen i din mad eller glemmer du helt at spise inden frokost? Måske kan en ændring her hjælpe.

– Spis ingefær – f.eks. frisk revet eller overhældt med kogt vand som te.

– Spis vitamin B6 og B12 (max. 1,6 mg dagligt).

– Undgå madvarer og lugte der gør dig utilpas.

– Prøv akupressur – et fast tryk med en finger midt på indersiden af håndleddet.

Hvis du har vedblivende voldsom kvalme eller kaster op konstant bør du tale med din læge. I sjældne tilfælde kan der opstå dehydrering og fejlernæring.

Men sørg først og fremmest for at holde blodsukkeret stabilt ved at spise små og mange måltider. Og husk at de komplekse kulhydrater giver den længstvarende energi. Gode snacks på sengekanten morgen og/eller aften kunne være: Riskiks, banan, knækbrød eller nødder.

Rate this post
Ludi siger:

Balancid Novum var svaret for mig i min sidste graviditet. Det er håndkøbspiller, som skal tygges. De er syreneutraliserende, dvs. omdanner mavesyren til vand. Sidst jeg var gravid, havde jeg kvalme i 8 uger, hvor jeg brækkede mig hver morgen, havde kvalme indtil frokost og igen lidt om aftenen. Jeg kunne holde det på det niveau ved at tage 5 Balancid i døgnet (heraf 2 inden sengetid). Før lægen fortalte mig om dem, var jeg sygemeldt en uge, hvor jeg brækkede mig 6 gang om dagen.
Nu er jeg gravid igen har netop i dag taget min første balancid. De virker stadig, heldigvis. Det er dog nok en god idé lige at få lægen til at sige god for det, før man køber håndkøbsmedicin.
Men ellers kan jeg tilslutte mig rådet om at spise konstant i kvalmeperioderne – dvs. masser af gullerøder og mentos med frugtsmag med på arbejde. I sidste graviditet hjalp også varm kakao og chokoladekiks – det var godt, hvis jeg skulle holde til et længere møde på arb., hvor jeg ikke kunne spise konstant. Det var dog usundt, så det gjorde jeg kun, når jeg ikke kunne medbringe gullerodsposen:-)

Mona Madsen siger:

Det er ikke længe siden, at videnskabsfolk fandt ud af, at ingefær er skadeligt for fosteret under graviditeten. Det er ret uheldigt, jordmødre og diætister i årevis har anbefalet at spise ingefær mod graviditetskvalme og morgenkvalme. Det menes også, at ingefær er nyttigt mod kræft, køresyge, forkølelse osv. men det er ikke videnskabeligt påvist. Man skal pase på bivirkninger, som eksemplet omkring graviditetskvalme og misdannelse af fostre viser.

bianca siger:

Hej allesammen.
Jeg er gravid i 6. uge og har en begyndende kvalme. Håber ikke det bliver værre, min sidste graviditet for ca. 11 år siden led jeg af hyper kvalme og kastede ALT op i flere uger, men til sidst fik jeg nogle stikpiller af min læge der tog det værste af kvalmen og gjorde at jeg kunne spise igen rimelig normalt. Morgenkvalmen kunne jeg dog ikke slippe af med.
Har sidenhen hørt at det skulle hjælpe med bananer samt mandler, som man skal tygge rigtig grundigt. Har dog ikke selv nogen erfaring med det, men vil da prøve hvis kvalmen bliver meget værre.

Mvh bianca

Louise siger:

Jeg havde hyper emesis, som er hyper kvalme og hvis man har det er det yderst vigtigt at man kontakter sin läge så vedkommende kan vejlede en og evt. indlägge en så man kan få lagt et drop med väske og salte.
Jeg havde en aftale om at komme ind 1-2 gange ugentligt for at få drop så jeg ikke dehydrerede da jeg kastede op 24/7. jeg kastede op ml.10-20 gange om dagen og var også indlagt under det meste af graviditeten.
Jeg har lavet en del research omkring hyper emesis og ved at der er noget der hedder ondansetron som er en kopi af Zofran som gives til kräftpatienter i kemoterapi mod kvalme. Dette er ikke farligt for fostret og har haft positiv virkning på hyper kvalme så man har kunnet klare sig igennem graviditeten uden at skulle afbryde den fordi man er så syg så syg.
Men det er MEGET vigtigt at kontakte lägen da det kan gå hen iog skade sig selv og barnet hvis man ikke får väske og salte.

Håber dette hjalp jer lidt, vi pröver ihvertfald igen på at få nr 2 efter 8 år i frygt for hyper kvalme, men måske er ondansetron svaret på mine bönner.

Held & lykke til jer allesammen!!!

sandie siger:

hej

jeg er 7 uger henne og har haft kvamle 3 morgener, fik af vide et par kiks inden man står ud af sengen og noget vand skulle hjælpe så prøvede det selvom jeg næsten ikke kunne få en kisk ned, men fik det og spiste 4 og drak vand til, det hjalp mig. :0)

mvh sandie

Lolle siger:

Jeg melder mig som en af de mange med morgenkvalme hele døgnet, jeg er i 10 uge og har haft kvalme siden jeg var 4 uger henne, dog er jeg så heldig ikke at mærke det når jeg sover;) Dog sover en gravid jo ikke meget og er trods maglende evne til at sove knstant træt…
Jeg har prøvet næsten alt og intet hjælper, lige som jeg tror jeg har fundet de vise sted, starter kvalmen med hævn og som flere kan jeg se at den ikke bliver bedre men kun værre…
Det eneste der holder mig rimelig ovenpå er at spise og det er hele tiden vel at bemærke, så masser af gulerødder, riskiks, clementiner og andret frugt… dampede grønsager og pastasalat… små lette snak i tasken og masser af mentos med flere smage (da jeg køre sur i den samme smag og igen får kvalme)
Ingefær hjælper mig ikke da det giver kvalme og mit blodsukker er ind imellem lavt og indimellem højt, så den tror jeg ikke på….
Den med mavehalsmusklen er jeg mere med på… ville dog ønske den kunne genoptrænes hurtigt 🙁

Det er 3. gang jeg venter mig og denne gang er det værre end de andre 2 gange, dog var den sidste gang næsten uden kvalme og den første kun morgnekvalme… så intet rigtig mønster… jeg tog 20 kg på ved sidste graviditet, da jeg spiste konstant, tabte dem dog inden for 4 mrd. efter fødselen…

Tror desværre ikke der er meget at gøre end at visualisere sig målet (den lille lækre baby) og så bare holde ud… eller gå til lægen hvis man er alvorlig syg af det.

Luske siger:

Hej
Jeg er ked af at høre din kæreste har det så dårligt. Skal det forstås sådan at hun før har været gravid, men var så dårlig at hun fik det fjernet? Så vidt jeg kan forstå, så kan ens læge vist ordinere noget medicin, hvis det er rigtig slem. Prøv at tal med lægen. Personligt gik kvalmen væk efter ca. 13 uger hos mig, så er det ikke muligt at din kæreste kan melde sig syg for en tid, til hun er på højkant igen?

egebo siger:

hey min kæreste er gravid i 8 uge og har det rigtig dårligt 24timer i døgnet , hvad skal hun gøre ved det,. vidst blev hun nød til a tage en abort fordi hun kastet alt op der kom i maven på hende ,hun arb i en vuggestue, og hun vil gerne blive ved med a arb imens hun er gravid,. hjælp

David Haahr siger:

Hej… Hmm, ingefær bliver da frarådet i dag, af sundhedsstyrelsen, så undrer mig over din anbefaling af dette..

Min kæreste er gravid i 21 uge, og har stadig morgenkvalme!!!

Hun har sukkersyge, så har derfor ofte blodsukre over 10,og kvalmen forsvinder heller ikke der… så giver ikke meget for dit indlæg.

Cindie siger:

Jeg tror det er meget individuelt hvad der virker for den enkelte.. Jeg er selv næsten 9 uger henne og min kvalme har været rigtig slem de sidst par uger.. Men på mig hjælper stærk mad, noget med salt og masser af vand.. Alt det jeg har fået afvide var ville virke(a38 og andet yoghurt, brød og rosiner) virker bare overhoved ikke.. Så jeg tror ikk man skal sige at bare fordi det ikke virker på dig, er rådet dårligt.. Det kunne virke på en anden..

P.S. man kan sagtens ha’ et lavt blodsukker om aften, det kommer helt an på hvad man spiser. Spiser man mange hurtige kylhydrater (hvidt brød, alm. pasta og kartotfler, ja så daler blodsukkert hurtigt igen. Der´for kan det være en hjælp at vælge groft brød og pasta masser af grøntsager og godt med kød/fisk/fjerkræ.

Luller siger:

Så vidt jeg har forstået har morgenkvalme intet at gøre med blodsukker, men snarere med det faktum at den ringmuskel der kontrollerer tilgang af syre i mavesækken bliver slappere og derfor kan man også have en tendens til at lide af sure opstød eller halsbrand.
Jeg HAR dog hørt om mange der har haft gode erfaringer med ingefær, både i forbindelse med morgenkvalme, men også eksempelvis søsyge, køresyge og maveinfluenza.

Snuske siger:

Fuldstændig enig med Nicoleta, når man bare har det sådan, så er gode råd dyre… Fint nok at I kommer med nogen, men ingefær virker heller ikke på mig og jeg kender heller ikke andre gravide, som har haft gavn af det…

Jeg har kvalme i døgndrift, både dag og nat og sover ikke mere end max. 5 timer i døgnet pga. kvalmen…det er uudholdeligt…

Nicoleta siger:

Helt ærligt, man skulle tro at denne indlæg var skrevet af en mand! For eksempel så har jeg aftenkvalme, det kan vist ikke være på grund af lav blodsukker. Dernæst har jeg ikke hørt om kvinder der kan så meget som tåle krydderier i denne periode – det giver nemlig kvalme og intet er værre at kaste op end krydret mad. For ikke også at nævne nødder. Det kan jo godt være at man kan få dem ned, men ærligt talt, så har jeg ikke lyst til at få dem op igen! Af egen erfaring, så gør ingefær ingen forskel!