Mandens følelse af hjælpeløshed

Mandens følelse af hjælpeløshedFødslen kan føles som svær opgave for manden, fordi hans rolle synes uklar i modsætningen til kvindens. Hun ved, hvad hun skal – og hvis hun ikke altid ved hvordan, skal jordemoderen og sygeplejerskerne nok fortælle hende det.

Manden står nærmere sidelinjen – men derfor er han stadig en vigtig brik i en vellykket fødsel.

Mandens mange spørgsmål starter i det helt grundlæggende: Ønsker hun overhovedet, at jeg er med til fødslen? Hvis svaret er ja, kommer straks et nyt spørgsmål:

Hvordan kan jeg hjælpe min kone bedst muligt? For at kunne besvare dette, må din kone være nogenlunde klar om, hvad hun gerne vil have, at du gør for hende. Du er der for hende, men du er ikke tankelæser.

 

Overvind din følelse af hjælpeløshed ved fødslen

Du er med hele vejen, og der er ingen overraskelser undervejs. Derfor er det er praktisk talt umuligt, at mænd besvimer under fødslen af deres barn.

Fødsler kan tage lang tid, og din rolle skifter, som fødslen skrider frem. Det er selvfølgelig bestemt af situationen, hvad du kan gøre, men her finder du tre forslag til, hvordan du kan blive en vigtig brik.

  1. Du kan tale med hende, opmuntre og rose, massere, holde i hånden eller røre hende – hvad hun nu har lyst til. Hun er nervøs, før det går løs, og det er helt naturligt
  2. Det kan være, at hun snerrer af dig, da det kan være meget smertefuldt at føde – hun er ikke sur på dig som person
  3. Du kan – hvis det bliver nødvendigt – påtage dig rollen som en slags formidler mellem hende og jordemoderen

Du kan læse flere gode tips i vores artikel: Hvad kan manden gøre for sin kone under fødslen.

Erfaringen siger desuden, at jo mere I har talt om fødslen på forhånd, jo bedre kender du hendes ønsker til dig, når det går løs. Tidspunktet er for længst forpasset til at diskutere evt. etiske problemstillinger i forbindelse med smertelindring eller lignende.

Rate this post