Rygning og overvægt giver dårlig sæd

Rygning og overvægt giver dårlig sædNu har en dansk forsker endegyldigt bevist, at mænds sædkvalitet er dårligere, hvis deres mor har røget under graviditeten.

Og jo mere moderen ryger, jo værre bliver det. Ryger hun f.eks. mere end 20 cigaretter, får hendes sønner i gennemsnit 38 pct. færre sædceller end ikke-rygernes sønner.

Undersøgelsen viser også at mændenes egen rygning har betydning. Mænd, der ryger over 20 cigaretter om dagen, har 19 pct. dårligere sædkvalitet end dem, der aldrig har røget, mens eks-rygernes kvalitet ligger midt imellem.

»Det særlige ved denne undersøgelse er, at det nu er påvist, at det hjælper at holde op,« fortæller Cecilia Ramlau-Hansen om sin forskning ved Arbejdsmedicinsk klinik på Aarhus Universitet.

»Vi kan ikke se, præcist hvornår man skal være holdt op, og fra hvor mange cigaretter, men det er tydeligt, at det hjælper på sædkvaliteten at holde op,« siger Cecilia Ramlau-Hansen.

At mors rygning har betydning, er afsløret i hendes egen undersøgelse af 347 nordjyske og fynske mænd og deres mødre foretaget i 2005 og interviews af 47.835 par fra hele landet som blev fulgt gennem mange år.

»Røgen ser ud til at påvirke hormonsystemet hos både fostre og mænd,« forklarer hun, og tilføjer, at mødres overvægt også giver dårligere sædkvalitet – og at ikke kun kvinders, men også mænds overvægt gør det sværere for par at få børn.

Hvad mener du? Kan denne viden få flere kvinder til at holde op med at ryge under graviditeten? Skriv en kommentar…

Rate this post