Selvstændige kan snart få betalt barsel

Selvstændige kan snart få betalt barselHvis du er selvstændig erhvervsdrivende, er der gode nyheder for dig, som er gravid eller gerne vil være det, men i øjeblikket ikke har mulighed for at afholde barsel bl.a. af økonomiske årsager.

Det bliver nemlig snart muligt for de selvstændige erhvervsdrivende at få barselsydelse som alle andre. I dag må de selvstændige betale deres egen barsel, men det vil familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) lave om på.

Hun oplyser, at ordningens muligheder skal undersøges, og der skal ses på om ordningen bl.a. skal være frivillig eller om den skal være obligatorisk for alle. Derudover skal det overvejes, om den selvstændige kan få lov til at have et minimum af kontakt til sin virksomhed under barslen.

Det kan nemlig være meget svært, hvis man slet ikke må have kontakt til sin virksomhed, da man bl.a. kan miste momentum og indføling med, hvad der foregår. Det kan være fatalt set i lyset af, at et barselsforløb kan vare op til et år.

Derfor er det nødvendigt at få sammensat en model, hvor der åbnes for muligheden for kontakt, så den selvstændige ikke kriminaliseres i de tilfælde, hvor de f.eks. skriver under på et stykke papir, deltager i møder eller tager telefonen, mens de er på barsel.

Carina Christensen forventer at have et udspil klar allerede i løbet af efteråret, men opfordrer indtil da alle interesseorganisationer til at indsende mulige modeller til et nyt lovforslag, så politikerne har noget at diskutere ud fra.

www.tanjagluckstadt.dk

Rate this post
Pete Andersen siger:

Yes, så fortsætter debatten om barsel for selvstændige – desværre ikke med et positive resultat ;-(

Pete Andersen siger:

Hej alle i denne tråd.

Måske på tide at følge op på tråden. Fandt et andet site med en ganske veldokumenteret artikel om barsel for selvstændige (omend en smule sarkastisk ;-)…

http://karrieremor.dk/2010/10/spørg-karrieremor-barselsorlov-som-selvstændig/

Mange frugtbare hilsner
Graviditet.dk

Ida siger:

Hej alle medlæsere.

Jeg synes dette er en rigtig god debat. Og har fået meget ud af at læse det hele. Men er der ikke nogle der kan svare på de spørgsmål Linn stiller i indlæg #20?

Held og lykke til os alle.

pernille siger:

hej alle
Jeg holdte for 4 år siden barsel fra min en mandsdrevet butik,jeg fik fuld dagpenge sats men det er regnet ud efter din omsætning i butikken og kommer også an på om du har ret til sygedagpenge dvs BAC.Men uanset hvad jeg ar fået ca 8500 ud,så står jeg idag med en gæld fra min 10måneder lange barsel.da det ikke er alt jeg kunne lukke ned selvom jeg havde barsel..Man vælge rjo ikk at lade ens butik gå konkurs..Pengene er bestemt givet godt ud forstået på den måde at vores søn er alle pengene værd men kassekreditten kunne jeg bestemt godt undvære

Pete Andersen siger:

Hej Hanne

Der er aldrig kommet svar fra Carina Christensen og jeg har ikke rykket for det i senere tid. Som du kan se er indlægget helt tilbage fra 2. september 2007!

Prøv engang at checke de sidste par kommentarer. Jeg tror at de besvarer dine spørgsmål.

Mange frugtbare hilsner
Graviditet.dk

Hanne Johansen siger:

KÆre redaktør,
Er der kommet noget svar fra Carina Christensen – eller er der en udvikling i sagen? Jeg finder det besynderligt hvis hun ikke svarer. Måske kunne du rykke hende for et svar?
Det er et emne, der bør synliggøres mere i medierne, hvis der ikke er sket en ændring af rettighederne til barselsgodtgørelse for selvstændige.
Nogen gange føler jeg mig som selvstændig nærmest behandlet som udstødt af velfærdssamfundet. På den ene side ønsker regeringen flere selvstændige på den anden side er vilkårerene for disse i visse tilfælde virkelig dårlige i forhold til vilkårerne for både offentlige- og privatansatte.
Jeg ser frem til at høre fra dig.
V. H. Hanne Johansen

Gry siger:

Hej Herinde,

nu har jeg læst jeres tråd – og ved ikke om i har fundet nogle svar – eller Carina har svaret jer.
Jeg har fundet noget på nettet – hvor der står at man har ret til dagpenge – jeg håber ikke jeg har kigget helt forkert, men prøv tjek om det ikke er kommet på plads,
hilsner Gry

Lars siger:

Lidt opklarende kommentarer:

Vedr. indlæg #6, Richard:
Selvstændige kan genoptage arbejdet delvist og fortsat bevare retten til dagpenge. Der gælder dog følgende begrænsninger:
– Arbejdet må kun genoptages med op til halvdelen af den normale ugentlige arbejdstid.
– Uanset om den selvstændige har genoptaget arbejdet med 2 eller 18 timer/uge, udbetales kun 50 pct. af dagpengene.

Når arbejdet genoptages delvist, forlænges perioden med ret til dagpenge. En selvstændig erhvervsdrivende har således mulighed for at genoptage arbejdet delvist, nemlig med op til halv arbejdstid og halve dagpenge. I så fald fordobles perioden, hvor der kan modtages dagpenge.

Det er jo hensigten, at en anden person skal overtage ens arbejdsopgaver mens man er på barsel. Ellers kunne man fortsætte med at oparbejde overskud i ens virksomhed mens man er på offentlig forsørgelse (og få overskudet udbetalt efterfølgende eller evt. til medejende ægtefælle).

Vedr. indlæng # 14, m.fl.:
Alle selvstændige har ret til barselsdagpenge, hvis de opfylder de almindelige betingelser, som også gælder for lønmodtagere. Fx kan man (naturligvis) ikke få udbetalt mere i barselsdagpenge, end man kan godtgøre, at man ellers ville have tjent. Den øvre dagpengesats var i 2008 på 183.000 kr. årligt.

Men i modsætning til lønmodtagere, er selvstændige ikke nødvendigvis dækket af de forsikringsordninger som alle arbejdsgivere er forpligtiget til at indbetale til (siden ikraftrædelse af lov nr. 102, vedtaget 8.12.05 af Forbruger og Familieministeren). Forsikringsordningerne svarer i realiteten til, at den øvre dagpengesats hæves med 90.000 kr. om året, til 273.000 kr. (er kun relevant for lønmodtagere med indtægt over 183.000 i 2008).

Ordningerne er finansiret kollektivt af alle arbejdsgivere. Men ingen forhindrer selvstændige i at indgå tilsvarende forsikringsordninger.

Majbritt D. Vingborg siger:

Prøv at se på BAC s hjemmeside http://www.bac.bm.dk/
Ellers kan du prøve at henvende dig til din lokale kommune. Det gjorde jeg i sin tid, da jeg skulle undersøge det. Men linket oven over er direkte dertil, der er også nogle kontakt telefonnumre som du kan prøve.

Linn Bay siger:

Takk for hjelpen!

Skal man med BAC sin forsikring være sikret i x-antall mnd. innen den kan benyttes? Og er de ca.10.000 kr før eller efter skatt? Siste spørsmål – hvem og hvor henvender man seg for at søke om disse barsels/sykedagpengene?

Mange takk – dette gir meg litt mere overblikk.

Majbritt D. Vingborg siger:

Jeg kan ikke huske præcis, men der er to satser hos BAC. Jeg mener at det er 2/3 del sats og fuld sats. eller er det noget med tidspunktet for udbetaling!? Det er længe siden.

Majbritt

Richard siger:

Hej,

Min Kone og jeg er sikret gennem BAC.
BAC sikrer sygedagpenge fra dag 1 + barsel. Ved barsel får man 2/3 del af mindstsatsen.
I kroner og øre er det omkring 10.000.- pr. md.

Hilsen Richard

Majbritt D. Vingborg siger:

Hej Linn
Prøv at undersøg BAC som er kommunernes dagpenge forsikring til selvstændig. jeg ved ikke om den dækker dagpenge til den gravide og “på barsel”, men den dækkede da min mand, så han kunne få dagpenge stort set den tid han var på barsel. der findes to udgave og den dækker også ved egen sygdom.Ligeledes kan den laves således man får dagpenge refusion for de første 21 dage til medarbejder.

Pete Andersen siger:

Hej Linn. Som du kan se lidt længere oppe i kommentarene (kom. #8 d. 19. marts) så har jeg på et tidspunkt sendt en mail til Carina Cristensen fra de Konservative vedr. dette. Hun har på nuværende tidspunkt desværre ikke besværet sig med at svare…

Vi er mange der fra tid til anden oplever at man som selvstændig ikke er særlig velset i Danmark. Der er og visse muligheder for gravide ser det ud til. Check nedenstående Googlesøgning:

http://www.google.dk/search?hl=da&q=Dagpenge+barsel+gravid+selvstændig&btnG=Google-søgning&meta=

Mange frugtbare hilsner
Pete Andersen
http://www.graviditet.dk

Linn siger:

Hej.

Jeg er norsk, men bosatt i Danmark på 5 år og venter mitt første barn 5 Januar 09. De siste 3 mnd. har jeg lett efter ordinger som dekker meg i barsel perioden som selvstændig erhversdrivende. Helt rådvill blir jeg kastet rundt i systemer som ikke har noen svar og jeg føler meg behandlet som en kriminell der har gjort noe galt.

Jeg forstår det på dialogen på denne siden at jeg ikke har gode muligheder.. Vil noen kunne oppklare hva vi har rett til som minste krav? Noe må vi vel også få ellers er det ikke mulig at leve normalt!? Oppklaring rundt – dagpenger, årsregnskap fra 08 er først ferdig 1/7-09, 3/3 deler, 2/3 deler – noen som vet?

Jeanette siger:

Puha… Jeg er så nystartet og selvstændig og gravid, men fik af vide hos Dana at jeg er berettiget til barselspenge som alle andre.. Det lyder det så ikke til ud fra dette indlæg!

Bliver helt dårlig, da jeg tilsyneladende også skal bestræbe mig efter en indtægt på 2/3 af mindstesatsen…
Indtil jeg går på barsel har jeg endvidere ikke udsigt til højere indkomst, pga graviditeten. Så enten skal jeg lukke og slukke og se om nogle vil ansætte en gravid eller også skal jeg gå til læge og spille meget dårlig i håb om en sygemelding – eller hva’?

Richard Wettstein siger:

Hejsa,

Vi fik at vide, at barselspengene bliver beregnet ud fra sidste års indtægt (overskud i virksomheden). Min kones virksomhed kørte med underskud, tæt på 0 det sidste år, da hun var i gang med at etablere sig. Det vil sige, at der er blevet købt og istandsat lokaler m.m. (Jeg er imponeret over, at hun kunne komme ud med 0 efter kun 1 år). Ud fra denne “løn” som hun fik sidste år, har hun ifølge kommunen kun ret til 2/3 del af mindstesatsen… jeg undrer mig bare…

Hilsen
Richard

Pete Andersen siger:

Hej Sarah. Det er ikke så meget hvorvidt selvstændige har ret til barsel og dagpenge, men mere at de har behov for nogle særlige regler. Som det er nu må man som selvstændig ikke gøre nogetsomhelst i sin selvstændige virksomhed mens man er på barsel. Det betyder i realiteten at man skal lukke fuldkommen ned mens man er på barsel, og derefter starte helt forfra når man er færdig med sin barsel. Eftersom det kan tage år at starte forfra giver de gældende regler de selvstændige nogle utroligt dårlige vilkår i forbindelse med barsel. Mange hilsner. Graviditet.dk

Sarah siger:

Hej!

Jeg er sygeplejestuderende og leder efter en valid kilde vedr.barsel til selvstændige og har kigget påretsinfo.dk omkring barsel.2005-06 kom Lars Barfoed med et forslag om Barsel og dagpenge. Når man så kigger på lov om ret til orlov og dagpenge så ser det da ud til at de selvstændige også har ret til dagpenge ydelse

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=31753

eller er jeg helt forkert på den???

Pete Andersen siger:

Hej Birgitte. Tak for din støtte. Som du kan se af ovenstående mail til Carina Christensen (K), så har jeg spurgt efter en up-date, men der er endnu ikke kommet svar. Så snart det kommer blive det postet særskilt.

Birgitte siger:

Jeg er ikke på nogen måde selvstændig, selv om min mand, jeg selv og svigerfar flere gange har drøftet ideen. Jeg er gravid og på kontanthjælp, og vedbliver med dette også under barsel. Jeg synes dog, det er en helt klar god, og nødvendig, ide at få afklaret noget omkring barselsydelse til selvstændige. Naturligvis er det nødvendigt, at der skal gælde andre regler for selvstændige, det siger da sig selv. Der er da praktisk taget ingen selvstændige, der kan slippe af sted med ikke at have nogen form for kontakt med deres virksomhed i den tid en barsel varer. Man må da vel kunne være i stand til at tage telefonmøder, underskrive papirer og diverse andre nødvendigheder, uden at det bliver anset for “almindeligt arbejde”. Mange af disse ting er jo nogle, som kun firmaets overhoved kan, og bør, tage sig af. Jeg holder fingrene krydsede for at der kommer et realistisk lovforslag, og at det bliver vedtaget. Held og lykke til alle I selvstændige derude i det ganske land :o)

Pete Andersen siger:

Mail sendt d.d. til Carina Christensen (K):

»Hej Carina Christensen

For snart et år siden var du ude med en god idé om barselsydelse til selvstændige på samme vilkår som ansatte.

Se mere på min blog: http://www.graviditet.dk/selvstaendige-kan-snart-faa-betalt-barsel

Nogle af mine læsere er blevet utålmodige… Kan du fortælle mig om status på ideen eller evt om hvem der ved noget…

På forhånd tak og
mange frugtbare hilsner

Pete Andersen
http://www.Graviditet.dk«

Pete Andersen siger:

Hej alle i denne tråd. Fik i dag svar fra ASE…

»Tak for din mail.

Som det er ASE bekendt er der endnu ikke kommet nye regler omkring barsel til selvstændige.

Vi vil anbefale dig at tage kontakt til Carina Christensen eller din bopæls kommune, det er kommuneren der har al administration omkring barsel.

Med venlig hilsen
Forsikringsafdelingen«

Så det gør vi så. Tager kontakt til Carina Christensen…

Richard siger:

Spændt på, hvad der sker!

Min kone og jeg driver enkelmands virksomheder, min kone skal føde den 06.06. hvis alt går efter planen. Lige nu ser det lidt sort ud mht. barsel. Hun må jo ikke engang tage telefonen, hvilket er en katastrofe for en lille virksomhed. Nej, man må ikke røre en finger i barselsperioden. Fint nok. Men hvad så med f.eks. momsregnskabet? Det kan da ikke være ulovligt, at have en minimumskontakt til sin egen virksomhed!

Vi kunne godt have fusket, vil sige, at jeg skulle have ansat min kone i 3 md. så ville hun kunne få fuld barselsdagpenge. Nu får hun maks. 2trediedel af understøttelsen. Det er sgu da langt ud, at man som selvstændig skal fuske sig til barsel. I bund og grund kunne man gå i banken, tage et lån til en rigtig fin løn i 3 md. i sin egen virksomhed, som man omdanner til et Aps., herefter får man fuld barselsdagpenge… Jeg synes, det er absurd!

Hilsen
Richard

P.S. A-kasserne, som ASE eller DANA tager sig ikke af Barselsadministrationen, de tør ikke en gang at udtale sig om det. åbenbart er det kun kommunen, som må (og måske kan). Men jeg har indtryk af, at de heller ikke ved hvordan det egentlig fungerer. I hvert fald ikke vores kommune…

Pete Andersen siger:

Hej Richard og Jon.
Forsøgte først at Google på det – uden resultat. Dernæst at ringe til ASE som er A-kasse for selvstændige. De har endnu ikke ringet tilbage. Vender tilbage når der er nyt…
Mange hilsner
Graviditet.dk

Jon siger:

Samme forespørgsel som Richard… Anyone?

De bedste hilsner
Jon

Richard siger:

Er der nogen, der ved, hvad status på dette emne er?

Hilsen Richard

Pete Andersen siger:

Hej Mia.

Tak for din kommentar. Betalt barsel til selvstændige er en velkommen ting. Og selvfølgelig skal man have lov til at have kontakt med sin virksomhed. At være selvstændig er noget helt andet end at være lønmodtager, og der skal selvfølgelig også være andre regler.

Mange hilsner
Pete 🙂

Mia Grube Eriksen siger:

Det lyder utrolig godt hvis der kommer en barselsydelse til selvstændige!
Jeg er selv selvstændig og vil rigtig gerne være gravid, men vil ikke kunne få det til at hænge sammen økonomisk! Og det vil gøre rigtig ondt, hvis man skal vælge sin forretning fra!Det er jo helt umuligt at sidde med et hus og skulle kunne betale to huslejer og forbrug to steder + der skal være til at leve for ud af en dagpengesats!!!

Så jeg håber snart det vil være noget vi selvstændige erhversdrivende kunne få glæde af.

Med venlig hilsen
Mia