Skån dit barn: Stop med at ryge

Skån dit barn: Stop med at rygeAnnoncørebetalt indhold

Hvis du er gravid, så bør du ikke ryge. Det kan have fatale konsekvenser for dit barn. Skån dit barn ved at stoppe med at ryge.

Det bedste vil tilmed være, hvis det kan være startskuddet til et liv uden cigaretter, da cigaretrøg er skadeligt for børn, hvis de udsættes for passiv rygning. Derfor anbefales det også, at du helt vælger at stoppe med at ryge.

Der bør ikke herske nogen tvivl om, at det er svært at stoppe med at ryge. Hvis du ikke er villig til at gøre det for din egen skyld, så bør du gøre det for barnets skyld.

Det er særligt aktuelt, hvis du er gravid, da fosteret kan tage stor skade af de mange skadelige stoffer, der er i cigaretrøgen. Derfor er det bestemt heller ikke noget, du bør vælge at udsætte dit barn for.

Hvorfor er det skadeligt at ryge under graviditeten?

Der er mange årsager til at det er skadeligt for barnet, at du ryger under graviditeten. Det skyldes særligt, at nikotin passerer moderkagen, og dermed får fosteret en koncentration i blodet, der tilmed er 15% højere end i moderens blod. Nikotin har skadende effekt med risiko for blandt andet læbeganespalte, misdannelser i knoglesystem, tænder og hjerte.

Nikotinen vil desuden også få blodkarrene til at trække sig sammen. Det vil betyde, at der kommer mindre blodtilførsel til moderkagen. Da blod fra moderen tilfører barnet næringsstoffer og ilt, så vil barnet også få dårligere vækstbetingelser, hvis du som mor vælger at ryge under graviditeten, og det er statistisk bevist, at rygere føder børn med lavere fødselsvægt. I meget sjældne tilfælde kan rygning under graviditet slå fosteret ihjel.

Rygestop kan opnås på mange måder

Du kan stoppe med at ryge på mange måder. Hvis du på forhånd ved, at du gerne vil være gravid, så er det bedste, at du gennemfører et rygestop, inden du bliver gravid. Hvis det ikke er planlagt, så skal du være mere varsom med, hvordan du vælger at gøre det. Eksempelvis er det en god idé, at du holder dig fra alt, der har med nikotin at gøre under dit rygestop.

Forsøger du at stoppe, inden du bliver gravid, så kan du i stedet vælge at bruge et rygestopmiddel med nikotin. Det kan f.eks. være en e-cigaret, som du blandt andet kan finde ved at klikke her. Det anbefales dog heller ikke, at du bruger en e-cigaret til et rygestop under graviditet, hvorfor den kun bør bruges til et rygestop før en eventuel graviditet.

5/5 - (2 votes)