Stress kan give barnløshed

Stress kan give barnløshedHvis du har svært ved at blive gravid og der ikke er nogen logisk forklaring, er det måske fordi du er stresset!

Forskeren Chris Faulkes fra University of London har i et forsøg med hamstere fundet frem til, at stress kan blokere for ægløsningen hos hunnerne og nedsætte sædkvaliteten hos hannerne. Hans resultaterne er fornylig blevet fremlagt på en europæisk konference om barnsløshed.

Tidligere studier har vist, at et højt stressniveau kan ændre kvinders hormoner, og at problemer med at blive gravid i sig selv kan være med til at skabe stress i parforholdet, og dermed måske være med til at skabe en ond cirkel for barnløse par.

Der er ingen tvivl om at både det at blive diagnosticeret med fertilitetsproblemer og det at få behandling for det, kan skabe en del stress, siger Clare Brown fra det engelske netværk for barnløshed.

Måske er dette en del af forklaringen på at nogle par har oplevet, at de efter mange års forsøg på at blive gravid, har måttet opgive og adoptere et barn, hvorefter der et år eller to senere kommer en lillebror eller -søster til på den helt naturlige måde.

Men derudover er der hele den generelle problematik omkring stress på arbejdspladsen og i hjemmet. Måske kan det gavne på frugtbarheden at sætte tempoet lidt ned…

Rate this post