Stress kan give barnløshed

Stress kan give barnløshedHvis du har svært ved at blive gravid og der ikke er nogen logisk forklaring, er det måske fordi du er stresset!

Forskeren Chris Faulkes fra University of London har i et forsøg med hamstere fundet frem til, at stress kan blokere for ægløsningen hos hunnerne og nedsætte sædkvaliteten hos hannerne. Hans resultaterne er fornylig blevet fremlagt på en europæisk konference om barnsløshed.

Tidligere studier har vist, at et højt stressniveau kan ændre kvinders hormoner, og at problemer med at blive gravid i sig selv kan være med til at skabe stress i parforholdet, og dermed måske være med til at skabe en ond cirkel for barnløse par.

Der er ingen tvivl om at både det at blive diagnosticeret med fertilitetsproblemer og det at få behandling for det, kan skabe en del stress, siger Clare Brown fra det engelske netværk for barnløshed.

Måske er dette en del af forklaringen på at nogle par har oplevet, at de efter mange års forsøg på at blive gravid, har måttet opgive og adoptere et barn, hvorefter der et år eller to senere kommer en lillebror eller -søster til på den helt naturlige måde.

Men derudover er der hele den generelle problematik omkring stress på arbejdspladsen og i hjemmet. Måske kan det gavne på frugtbarheden at sætte tempoet lidt ned…

Rate this post
Pete Andersen siger:

Hej Camilla. Hvis du kun er midt i tyverne og I allerede har prøvet at blive gravide i fem år, så ville jeg da anbefale at I begge bliver undersøgt. Måske det kan hjælpe til enten at fjerne noget af usikkerheden (og stressen), eller måske hjælp jer til at vide hvordan I kommer videre.

camilla siger:

Hej. Jeg har lige læst det med at stress kan give barnløshed. Nu har mig og min kæreste prøvet at få et barn i 5 år. Vi har været sammen i otte. Jeg må indrømme at jeg er ved at opgive håbet. Mine veninder får børn fra en side af og de er alle yngre end mig, og jeg føler at det er ved at være for sent, selvom at jeg kun er i midten at tyverne, men det er nok fordi de er yngre. Jeg må indrømme at det er ved at gå mig meget på også psykisk. Selvfølgelig er jeg glad på mine veninders vegne når de kommer og fortæller mig at de er gravide igen, men samtidig bliver jeg også ked af det for hvorfor er det ikke mig. Min kæreste bliver 30 om halvandet år, og det er også ved at være på tide at der snart sker noget. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre.