Sukkersyge giver øget risiko for gravide

Hvert år får 1500 danske kvinder konstateret sukkersyge i forbindelse med et svangerskab (svangerskabsdiabetes). Men desværre konstateres tilstanden ofte først meget sent i forløbet hvilket giver en voldsomt øget risiko for komplikationer.

Denne tendens kan meget vel være forårsaget af at 30-40 procent af befolkningen nu officielt er overvægtige. Overvægt er nemlig dokumenteret til at kunne forårsage sukkersyge…

Når kvinden er gravid virker hendes insulin ikke så godt som ellers. Derfor skal der produceres mere af det. Det klarer kroppen i de fleste tilfælde selv ved at producere to til fire gange så meget som normalt. Nogle kvinder er desværre ikke så gode til at producere insulin, og er dermed også dårlige til at omsætte sukker. Dette gælder specielt overvægtige kvinder da fedtvævet i sig selv producerer hormonlignende stoffer, der kan hæmme optagelse af insulin.

Et lav produktion af insulin giver en øget sukkerkoncentration i blodet, hvilket kan give en række problemer for moderen som f.eks. forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning. Barnet har øget risiko for rygmarvsbrok og misdannelser af bl.a. hjerte og tarmsystem. Det er altså noget som virkeligt er værd at tage alvorligt.

Man kan dog i nogen grad komme de forventede problemer i forkøbet, hvis kvinden allerede på forhånd ved at hun har sukkersyge, mens de kvinder der først får diagnosen under svangerskabet har en større risiko. Et af de største problemer ved tilstanden er, at en for høj sukkerkoncentration i blodet giver for store børn, som har sværere ved at blive født.

Selvom overvægtige kvinder »kun« udgør en tredjedel af alle gravide, så står de allligevel for halvdelen af fødsler af børn der vejer over 4500 gram. Overvægtige kvinders risiko for »fastsiddende skuldre« er således tre gange så høj, som for ikke-overvægtige kvinder.

Kvinden er i risikogruppen hvis hun:
* har sukkersyge i familien
* har et BMI på 27 eller over
* tidligere har født et barn på 4500 gram eller over
* tidligere har haft svangerskabs-sukkersyge
* har sukker i urinen.

Typiske tiltag ved konstatering af sukkersyge under svangerskabet er en meget nøje regulering af diæten, eller i sjældne tilfælde, indtag af insulin. Desuden anbefaler man en højere dosis end normalt af folinsyre, da det ser ud til at sukkersyge hæmmer optagelsen af folinsyre.

I de fleste tilfælde af af sukkersyge under svangerskabet, vil kroppen gå tilbage til sin normale funktion efter svangerskabet, og tilstanden vil altså forsvinde igen. Dog kan der stadig være en forøget risiko for senere at udvikle diabetes 2.

Se mere på jordemoderforeningens hjemmeside.

Se Rigshospitalets vejledning til gravide med sukkersyge som er konstateret inden svangerskabet.

Hvad mener du? Har du haft svangerskabssukkersyge eller er du i risikogruppen? Hvad gør du for at undgå komplikationer? Skriv en kommentar…

Rate this post