Sund levevis forebygger blodpropper

Sund levevis forebygger blodpropperKvinder med en sund livsstil har over 90 pct. mindre risiko for at få en blodprop i hjertet i forhold til kvinder, der ikke lever sundt.

En stor undersøgelse som blev offentliggjort i juni 2007 viser, at langt størstedelen af blodpropper hos kvinder kan forebygges med en sundere livsstil.

 

Undersøgelsen, som omfatter ikke færre end 24.444 kvinder, er baseret på følgende fem faktorer:

  1. Sund mad
  2. Moderat alkoholforbrug
  3. Fysisk aktivitet
  4. Nul rygning og
  5. En relativ slank figur.

Formålet med undersøgelsen var at dokumentere, hvad kombinationen af forskellige livsstilsfaktorer betyder for kvinders risiko for at få en blodprop i hjertet, hvilket er en af de mest almindelige dødsårsager hos kvinder.

Resultaterne viser entydigt, at det i endog meget høj grad kan betale sig at leve sundt.

De kvinder, som både spiste sundt, var ikke-rygere, indtog alkohol i beherskede mængder, var fysisk aktive og havde en forholdsvis smal talje (tilsyneladende et vigtigt parameter), havde nemlig hele 92 procent mindre risiko for blodprop i hjertet i forhold til dem, der ikke efterlevede nogle af faktorerne.

I undersøgelsen var der dog kun fem procent af kvinderne, som havde samtlige sunde livsstilsfaktorer med. Forskerne konstaterede derfor, at hvis alle kvinderne i undersøgelsen førte en sund livsstil, så kunne hele 77 pct. af alle blodpropper forhindres.

I forhold til de fem faktorer som undersøgelsen bygger på, hvordan vurderer du så din egen risiko for at få en blodprop? Det skal lige nævnes at alle kvinderne i undersøgelsen var forbi overgangsalderen.

Se hele undersøgelsen her.

Rate this post