Ugens tip: Vask sygdommene væk

Ugens tip: vask sygdommene vækVidste du, at du kan spare op mod en tredjedel af dine egne og dine børns sygedage væk, blot ved at vaske mere hænder?

Mange vira og bakterier smitter nemlig ikke primært, som de fleste tror, ved at man hoster eller nyser på hinanden. Det mest almindelige er at man rører ved noget hvor der er bakterier, og derefter fører hånden op til munden, næsen eller øjnene.

I daginstitutioner har man gennemm mange år, mange steder sparet helt op til hver tredje sygedag væk, blot ved at vaske mere hænder. Den øgede indsats med mere håndvask har både gået på børn og voksne, og det har altså givet bonus.

Prøv lige at checke de steder hvor der er flest bakterier omkring os. Hånden på hjertet. Tænker du altid på at vaske hænder når du har rørt dem?

Førstepladsen for bakterier er håndtaget på indkøbsvognen i supermarkedet. De bliver aldrig gjort rene, så her findes ofte masser af spændende mikroorganismer, lige fra virus der kan forårsage en helt almindelig forkølelse til colibakterier (lort) og andet eksotisk.

Andenpladsen er håndtag og stænger i busser. Du ved, der hvor folk altid holder for ikke at falde. Her har man også fundet hele serien af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, dog i knap så voldsommer koncentrationer som på indkøbsvogne.

Tredjepladsen deles af computermus og mobiltelefon. Hvor tit desinficerer eller vasker du egentlig disse ting grundigt? Aldrig vel. Og hvor tit sidder du og piller dig i næsen eller øjnene når du sidder ved computeren, eller tager et bolche eller en lakrids.

Summa summarum er at den primære transport af sygdomsfremkaldende mikroorganismer er vores hænder. Det betyder at en god håndhygiejne er et bedre værn mod hverdagens sygdomme end noget andet.

Korrekt håndvask varer et minut. Først gøres hænderne våde hvorefter håndsæben gnides ind overalt. Det tager et minut at komme ordentligt hele vejen rundt, og det er laaaang tid at vaske hånder, især for børn.

Hvor tit har man ikke siddet på et offentligt toilet og hørt en eller anden blot tænde for vandet et par sekunder…

Vidste du dette? Vasker du selv hænder inden du skal lave mad og når du har været på toilettet…

5/5 - (1 vote)