Zikavirus i Europa

zikavirus i europaZikavirussen blev først rigtig kendt verden over, da et stort antal børn i slutningen af 2015 blev født med tilstanden mikrocephali, der bevirker at børnene fødes med meget små hoveder. Læs mere om zikavirus i Europa her.

Virussen findes blandt andet i Mellem – og Latinamerika. Den findes ikke i Europa, fordi den spredes af Aedes-myggen, der kun trives i fugtige og varme områder. Alligevel er der en del fra Europa, der er blevet smittet med virussen, mens de har været på ferie.

 

Det første tilfælde af fødsel efter zikavirus i Europa

For første gang i Europa er der registreret et tilfælde af et barn født med mikrocephali, efter at den spanske mor har været inficeret med zikavirussen. Barnet blev født i Barcelona i juli måned 2016, men allerede i maj fik forældre at vide, at deres barn havde udviklet mikrocephali.

Forældrene valgte at gennemføre graviditeten og ifølge BBC er de glade for deres beslutning. Barnet blev født ved kejsersnit i 40. graviditetsuge og har det efter omstændighederne godt.

Moren til barnet er blevet smittet med zikavirussen uden for Europa, nærmere bestemt Latinamerika, men det er ikke oplyst, hvilket land hun har besøgt.

Zikavirussen er fremtrædende i mange lande i Mellem – og Latinamerika, Caribien og Polynesien. Forskere har tidligere fundet virussen i Asien, Afrika og på Påskeøerne, men den er ikke i udbrud i de lande på nuværende tidspunkt.

Der har været registreret 190 tilfælde af personer, der er blevet smittet med zikavirussen i Spanien.  I april 2016 havde der kun været 4 tilfælde af smittede med zikavirussen i Danmark, og alle var blevet smittede mens de var på rejse i de berørte lande. Der er ikke lavet registrere over tilfælde af zikavirus i Europa på nuværende tidspunkt.

 

Hvordan bliver man smittet med zikavirus?

Aedes-myggen spreder zikavirussen ved at stikke mennesker, fuldkommen som en almindelig myg. De ligner andre myg og lever i områder, hvor der er vand. Det er ikke nødvendigvis steder, hvor der er store vandområder; de kan leve og udvikle sig i så lidt vand, som findes i et vandtrug til dyr eller en spand med vand, der står udenfor. Det er her myggens larver lever og spreder sig.

Selve virussen er ikke farlig. Den kan give influenzalignende symptomer som ledsmerter og udslæt hos nogle, mens andre slet ikke får nogen symptomer og derfor ikke er klar over, at de er smittede. 80% af de smittede mærker slet ikke, at de er inficerede.

Smitten kan også overføres seksuelt fra mandens sæd til kvinden. Det første og eneste tilfælde af overførsel fra kvinde til mand er set i USA, hvor en mand er blevet smittet af sin kone, der havde været ude at rejse.

Virussen er kun farlig i det tilfælde, at en gravid kvinde smittes, eller at hun bliver gravid, mens hun er smittet med virussen.

WHO anbefaler, at man venter med at blive gravid til efter alle symptomer på smitten er væk, for at sikre sig, at fosteret ikke tager skade.

 

Hvad betyder det at blive født med mikrocephali?

Zikavirussen hos en gravid mor, kan bevirke at tilstanden mikrocephali udvikles i fosteret. Mikrocephali betyder, at barnet blive født med et meget lille hoved. Kraniet kan nogle gange være så lille, at barnet slet ikke har nogen pande, mens andre fødes med kun en lille formindskning af kraniet.

Kraniets lille størrelse bevirker, at hjernen ikke kan vokse, og dermed kan barnet ikke udvikle sig. Børn født med mikrocephali kan blive gamle, men mentalt udvikler de sig sjældent over 3-års alderen.

Skal du ud og rejse, og vil du vide mere om hvor zikavirussen findes, kan du læse mere på Statens Serum Instituts side her.

Læs også mere i vores artikler her om Zikavirus og Zikavirus og graviditet.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (1 vote)