Zikavirus – ny forskning viser mulig hjerneskade hos voksne

virusZikavirus – ny forskning: Zikavirussen, der forekommer i nogle fugtige tropiske lande som blandt andet Latinamerika, kan give hjerneskader hos fostre, hvis en gravid kvinde inficeres med virussen, der spredes via myggestik.

Ny forskning viser, at virussen måske gør mere skade, end først antaget. Læs mere her i vores artikel “Zikavirus – ny forskning viser mulig hjerneskade hos voksne”.

Et nyt studie, der netop er blevet publiceret i denne uge af Cell Stem Cell i USA, viser, at det potentielt ikke kun er fosteret, zikavirussen kan skade.

 

Zikavirus – ny forskning: Kan den også skade voksne?

Selvom symptomerne hos op mod 80% af inficerede med zikavirussen udebliver, kan der alligevel være risiko for, at der efterlades blivende skader, viser et nyt studie.

Cell Stem Cell, der har publiceret studiet, er et amerikansk videnskabeligt magasin, der publicerer og fremlægger artikler og forskningsresultater inden for stamcelleforskning.

Studiet er blevet foretaget på mus og har påvist en dramatisk effekt af zikavirussen.

Grunden til at der er blevet brug mus i forsøget er, at mus’ hjerner har en stamcelle population, der ligner menneskets.

Professor Joseph Gleeson, der har ledet studiet, fortæller til Newsweek, at stamceller er meget følsomme overfor zika. Undersøgelsen viser, at zika kan slå neurale stamceller ihjel og også forhindre dem i at regenerere.

Neurale stamceller er ligesom stamceller, men bare med en specifik funktion. De opstår meget tidligt i forsterstadiet og er grundlaget for hjernens og centralnervesystemets udvikling. Nogle af cellerne udvikler sig til nye hjerneceller, som studiet påviser, at zikavirussen kan forhindre.

Studiet er det første af sin slags og er derfor ikke fyldestgørende nok til, at man kan konkludere, at zikavirussen kan forårsage skader hos den inficerede.

 

Zikavirus og Guilllain-Barré syndrom

Det er blevet fastslået i maj 2016, at der er en sammenhæng med Guillain-Barré syndrom og zikavirussen. Det er en meget sjælden bivirkning af zikavirussen og indtil videre er der kun konstateret 123 tilfælde af GBS (Guillain-Barré syndrome) der er direkte linket til zikavirussen.

GBS er en sygdom i nervesystemet, hvor den syges eget immunforsvarer angriber nerveceller.

Symptomer på GBS er svaghed i musklerne, især arme og ben og til tider lammelse. Vejrtrækningen kan også blive påvirket og nogle patienter oplever, at de ikke selv er i stand til at trække vejret.

Tilstanden er heldigvis kun midlertidig og varer fra alt i mellem et par uger til nogle måneder.

Sygdommen var inden zikavirussens påvirkning så sjælden, at man i USA kun så 1-2 tilfælde af GBS ud af 100.000 personer.

Med de to beskrevne tilstande, der angriber nerveceller, kan det være der er noget om snakken. Det er vigtigt løbende at følge med i udviklingen og forskningen omkring zikavirussen.

Skal du ud og rejse, kan du følge med i Statens Serum Instituts retningslinjer for at rejse i områder, hvor der findes zika, så du kan tage dine forholdsregler.

 

Vil du vide mere om zikavirussen og dens indvirkning, kan du læse mere i disse artikler:

Zikavirus og gravide

Zikavirus og hjerneskade hos nyfødte

Hvad er zikavirus?

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post