Zikavirussen er her stadig

Zikavirussen er her stadigI begyndelsen af 2016 var zikavirussen lige blevet konstateret og nyheden om virussen var et stort emne for forskere over hele verden.

Områderne, der var hårdt ramt af myggen der overførte virussen, var primært i Sydamerika og senere hen blev der også blevet fundet tilfælde af myggen og virussen i det sydlige USA.

Virussen havde tidligere vist udbrud i områder, der var langt fra almindelig færden så som Polynesien.

Det sidste halve år, har der ikke været den store information i medierne omkring zikavirus og dens effekt på de ramte områder.

Selvom vi ikke hører noget i medierne, betyder det ikke, at zikavirussen ikke længere kan volde skade.

Zikavirussen er her stadig – blandt andet i Sydamerika

Den engelske avis The Guardian fortæller, at en ny undersøgelse viser, at sydamerikanske kvinder i den fødedygtige alder er påvirkede af frygten for at få børn, der fødes med mikrocephali og derfor beskytter sig mod graviditet. Mere end 57 % af kvinder i Brasilien beskytter sig aktivt mod at blive gravide og den direkte årsag er zikavirussen.

Brasilien er det land, hvor der er konstateret flest tilfælde af mikrocephali, som er en hjerneskade der udvikler sig i fostertilstanden og bevirker at barnet fødes med et alt for lille kranie, der gør at hjernen ikke kan udvikle sig. Læs mere om mikrocephali i vores artikel Zikavirus og hjerneskade hos nyfødte.

Selvom vi i vores moderne verden er meget opmærksomme på at bruge prævention, når vi ikke ønsker at få børn, så er de sydamerikanske lande meget påvirkede af deres katolske tro, hvor brugen af prævention ikke accepteres. Derfor er det en bemærkelsesværdig udvikling der er sket både i Brasilien og de omkringliggende lande.

Abortmodstanden er generelt også stor i det Brasilien, der har et forbud mod aborter. Flere grupper forsøger at ophæve abortforbuddet, således at kvinder, der får konstateret at deres foster lider af mikrocephali har mulighed for at afslutte graviditeten.

Mere end 200.000 brasilianere har været inficeret med zikavirussen, men ofte giver zikavirussen ingen særlige symptomer og derfor kan tallet være langt højere. Symptomerne er som regel influenza-lignende gener, der plejer at forsvinder i løbet af få dage.

Læs mere i vores artikler om zikavirussen her:

Hvad er zikavirus?

Zikavirus og gravide

Zikavirus og sex

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

 

 

5/5 - (1 vote)