Hvad er Zikavirus?

Hvad er Zikavirus?

Aedes myggen

I den seneste tid er Zikavirussen blevet kendt verden over, fordi WHO (World Health Organization) har konstateret, at der muligvis er et link imellem virussen og spædbørn, der bliver født med hjerneskaden, mikrocephali.

Virussen er som sådan ikke farlig, men for gravide kan den sandsynligvis forårsage hjerneskade hos det ufødte barn.

Forskere verden over arbejder netop nu på at finde ud af, om der er en forbindelse mellem det store antal af mennesker inficeret med Zikavirus i Brasilien og det store antal børn, der er født med hjerneskader.

 

Hvad er Zikavirus egentligt, og hvor kommer den fra?

Selvom vi først nu begynder at høre om Zika-virussen, også kaldet ZIKV, så har den været kendt i mange år. Virussen giver samme symptomer som influenza og kun én ud af fem, der får virussen, bliver syge af den.

Virussen blev konstateret i Afrika allerede i 1940’erne. Lige nu florerer den kraftigt i Brasilien og Polynesien. Man mener at udbruddet i Brasilien stammer fra Fransk Polynesien, hvor virussen var kendt i 2013-2014, og spredte sig til Cook Island, Påskeøerne og andre stillehavsøer.

WHO mener, at omkring 1,5 millioner brasilianere har fået virussen. På grund af rejseaktiviteter og import af varer fra Brasilien og andre sydamerikanske lande, så er der fare for, at virussen hurtigt kan sprede sig til andre verdensdele.

Virussen bæres af og spredes af Aedes myggen, den samme myg der spreder Dengue og Chikungunya feber.

Aedes myggen lægger æg i fugtige områder og kan formere sig i spande med vand, vaser og krukker. Myggen stikker helst mennesker, frem for dyr, og lever derfor i områder med mennesker. De stikker både om dagen og om natten.

Forskere er ved at udvikle en test, der kan bestemme de tre vira, som myggen Aedes kan bære, Dengue, Chikungunya og Zika. Problemet med testen er, at den kun kan bruges lige efter, du er blevet inficeret, og det er en periode på kun 5 dage.

 

Er Zikavirussen farlig?

Virussen i sig selv er ikke farlig. Symptomerne kan minde om det ubehag, man føler ved at have influenza. Der ud over kan man få udslet, få røde øjne, diarre og kvalme.

Kun 1 ud 5, der bliver inficerede med virussen, bliver syge af den, og sygdommen er ikke farlig for helbredet, men kun ubehagelig. Bliver du inficeret kan du regne med at sygdommen varer fra et par dage til en uges tid.

Har du først fået virussen, er du blevet immun over for fremtidige udbrud.

I løbet af den første uge, efter man er blevet inficeret, findes virussen i den inficeredes blod. Den kan derfor spredes via myg, der stikker den syge, og derefter stikker en anden person.

Der er nu også registreret flere tilfælde, hvor virussen har spredt sig mellem mennesker. Forskere har fundet virussen i mandligt sæd, og der er påvist flere tilfælde af seksuel overførsel af virussen. Det vides endnu ikke om smitten kun overføres fra mand til kvinde, eller om det også kan være omvendt.

Der er også konstateret overførsel af virussen fra blodtransfusion.

Forskere er bekymrede for, at Zikavirussen er linket til mikrocephali, den hjerneskade som mange børn er født med i Brasilien siden oktober 2015. Det er en hjerneskade som er meget sjælden, og derfor er det usædvanligt at der er registreret mere end 3.500 brasilianske tilfælde i løbet af de sidste par måneder.

Læs mere om Zika og hjerneskade her.

Læs mere om Zika og graviditet her.

 

Hvad gøres der på verdensplan for at begrænse virussen?

I Brasilien er indsatsen mod myggene stor. Gennem såkaldt myg-kontrol, gennemgås vandområder og steder hvor man véd myggen formerer sig, så områderne kan blive sprøjtede.

Forskere fra Nottingham Universitet i England har foreslået at man bør begrænse rejser og handel til og med de lande, der er påvirkede at virussen. Samtidig understreges det af samme forskere, at den eneste måde at beskytte sig på er, at befolkningen opbygger en immunitet enten gennem naturlig infektion eller ved at en vaccine bliver udviklet.

Alle meldinger fra myndigheder verden over er, at faren for gravide er reel, og de bør passe på ikke at blive inficerede.

Vil du vide mere om Zikavirussen, kan du finde de nyeste oplysninger her:

http://www.theguardian.com/world/2016/feb/01/zika-virus-world-health-organisation-declares-global-health-emergency

http://www.cdc.gov/zika/ Center for Disease Control and Prevention, USA

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

Rate this post