Mødre stoler mindre på sig selv

Ny britiske forskning viser at nutidens nybagte mødre stoler mere på eksperterne og mindre på deres egne instinkter, når de skal tage sig af deres spædbørn.

Det virker som om den store mængde viden, der hele tiden dukker op om graviditet og spædbørn, har skabt en generation af mødre, som stoler mere på andres gode råd end på deres egen dømmekraft.

Moderskab bliver mere og mere opfattet som en eksakt videnskab, som mødre absolut skal sætte sig ind i for at gøre det bedst muligt, hvilket står i kraftig modsætning til den traditionelle opfattelse af moderskab som en naturlig og instinktiv proces.

Det fortæller dr. Kristin Heffernan, dr. Febekah Fox og professor Paula Nicolson fra Royal Holloway universitetet i London. De præsenterede fornylig deres resultater ved en konference I British Psychological Society.

De tre forskere har udspurgt to generationer af mødre om deres graviditet og de første måneder efter fødslen. Herunder bla. om hvilken information de fik under graviditeten om kost, amning og om forventninger til deres egen krop under graviditeten og kort efter fødslen.

Resultatet viste at den yngre generation af mødre stolede mere på den information de modtog, end på deres egne instinkter, og at de efterfølgende søgte yderligere oplysninger om det, de var i tvivl om.

Den ældre generation havde modtaget langt mindre oplysning både før og under graviditeten, og de tog væsentlig mere på både før og efter fødslen end den yngre generation, men de bekymrede sig mindre om deres egen krop.

»Der er en større overvågning af nutidens generation af mødre, selv om de efter deres første barn opnår en større tiltro til deres egen dømmekraft, når det gælder kost og amning. Mødre føler sig forpligtede til at følge de gode råd for at give deres barn den bedste start på livet, og de føler, at instinkter ikke gør det alene,« siger forskerne.

Set fra det almindelige menneskes synspunkt er en smule usikkerhed vel et godt tegn, især hvis det får moderen til at søge ny viden, som kan give hende og hendes barn et sundere liv.

Rate this post