6 tips til at få dit barn til at sove bedre

6 tips til at få din baby til at sove bedre

Har du svært ved at få din baby til at sove?

Kunne du tænke dig at dit barn sover hurtigt om aftenen, og hurtigt lærer at sove igennem?

Hvis du ikke ved hvad du skal gøre for at opnå dette så læs denne artikel:

Her er de 6 tips:

  1. Lav et fast putteritual som I gentager hver aften på samme tid
  2. Tal dæmpet og afslappende til barnet undervejs gennem ritualet
  3. Skru ned for lyset så barnets hjerne begynder at gå ned i tempo
  4. Stop med fjernsyn og andre stærke lyskilder en time før putning
  5. Sørg for at rummet barnet sover i er lidt til den kølige side
  6. Vær nærværende og fysisk med barnet for at give det tryghed

Overordnet set handler det om, at I etablerer et fast putteritual med tre eller fire beroligende aktiviter, som gentages på samme tidspunkt hver aften.

Efter et stykke tid begynder barnet at genkende ritualet og følger derefter automatisk med, så snart du sætter den første aktivitet igang.

Det kan være et bad, en stille godnatsang eller -historie, en tur rundt og sige godnat til storesøster og katten og hunden, en sutteflaske eller lidt amning, eller hvad der nu giver mening for jer.

Det følgende er der lidt delte meninger om:

Nogen siger at putteritualet skal gøre barnet træt hvorefter man lægger det, så det selv kan falde i søvn.

Fortalerne for dette siger at det er vigtigt, at barnet lærer selv at falde i søvn. Andre mener at man skal side med eller ved barnet helt indtil det sover. Det vigtigste er nok at barnet føler sig tryg ved det du gør.

I gamle dage mente man, at det var ok at barnet græd sig i søvn, og at man ikke skulle gå ind til det når først det var lagt.

Det er der ikke længere nogen der anbefaler, da barnet kan blive meget utrygt af dette. Dermed ikke sagt at du nødvendigvis behøver at tage barnet op, hvis det begynder at græde når det er blevet puttet.

Sommetider er det nok at du sidder ved sengen og taler stille til barnet mens du blidt rører det – så det kan mærke at du er der.

Grunden til at meget små børn kun sover nogle få timer ad gangen, er at deres små maver ikke kan rumme ret meget mad, og at de derfor hurtigt bliver sultne igen.

Når barnet vågner midt om natten fordi det er sultent, så lad være med at aktivere det for meget ved at tale højt, tænde lyset eller skifte ble på det (med mindre det er nødvendigt).

Hold en stille og rolig stemning, så det hurtigt kan falde i søvn igen.

Husk at det er dig der på godt og ondt lærer barnet dets vaner. Du gør det gennem de ting du gør igen og igen, og gennem ‘valget’ af adfærd du belønner med din opmærksomhed. Heldigvis er det aldrig for sent at lære barnet noget nyt (men det skal komme fra dig).

God fornøjelse – og held og lykke 🙂

 

Hvad mener du? Hvad har du selv et tip eller to til putning? Skriv en kommentar – og husk at dele artiklen på din Facebookvæg…

5/5 - (2 votes)