7 gode råd mod træthed under graviditeten

7,5 gode råd mod træthed under graviditetenEfter den første jubel over at være gravid har lagt sig, bliver mange overmandet af en utrolig træthed. Læs om graviditeten og få gode råd her.

Man tror ikke det er muligt, at kunne falde i søvn hvor som helst og når som helst før man har prøvet det, og ens partner bliver måske også forbavset over at man nu går i seng kl. 21 – eller tidligere.

Trætheden skyldes mange forhold, men den væsentligste er nok alle de fysiologiske ændringer din krop er i gang med. Det kræver meget at ernære dig selv og dit barn; du får f.eks. 2 – 3 kilo mere vand og blod i kroppen, når du er gravid, brysternes vægt øges, fedtdepoterne øges, moderkagen skabes og vejer til sidst omkring 1 kg og endelig er der jo barnets vægt.

Alt dette sker selvfølgelig som en udvikling over 9 måneder, men det hele bliver sat i gang, så snart ægget er blevet befrugtet. Men kan man gøre noget ved trætheden?

7 gode råd til at kæmpe mod trætheden

Her får du nogle gode råd

  1. Spis blodsukkerstabilt. Få sunde fedtstoffer og proteiner til alle måltider. Undgå så vidt muligt raffinerede fødevarer.
  2. Jernmangel kan gøre en meget træt og svimmel Få evt. målt dit blod for jern. Gravide skal ofte tage et tilskud for at have nok jern i kroppen – ofte fra 20. graviditetsuge. Vælg et letoptageligt jerntilskud, så det kommer ud i cellerne og ikke skaber mavebøvl.
  3. Spis også jernholdig mad som fx. broccoli, spinat og rødbede.
  4. Få godt med C-vitamin f.eks. fra bær og grønkål. Jern optages nemlig bedre i kroppen hvis du samtidig indtager C-vitamin.
  5. Hold igen med te og kaffe (og andet med koffein), da jernindtagelsen hæmmes af koffein.
  6. Spis en god kvalitets graviditets-multivitamin.
  7. Hold dig i gang. Du orker måske ikke det store, men en daglig gåtur i frisk luft er langt bedre end ingenting.
  8. Slap af og læg dig på sofaen ind imellem. Din krop har også brug for hvile.

Og gå så bare i seng kl. 21 og lad kroppen gøre sit arbejde. Når de første måneder er gået oplever de fleste at trætheden bliver mindre, og energien vender tilbage. Undgå blåt lys fra skærme inden sengetid.

4.1/5 - (10 votes)