7 gode råd mod træthed under graviditeten

7,5 gode råd mod træthed under graviditetenEfter den første jubel over at være gravid har lagt sig, bliver mange overmandet af en utrolig træthed. Læs om graviditeten og få gode råd her.

Man tror ikke det er muligt, at kunne falde i søvn hvor som helst og når som helst før man har prøvet det, og ens partner bliver måske også forbavset over at man nu går i seng kl. 21 – eller tidligere.

Trætheden skyldes mange forhold, men den væsentligste er nok alle de fysiologiske ændringer din krop er i gang med. Det kræver meget at ernære dig selv og dit barn; du får f.eks. 2 – 3 kilo mere vand og blod i kroppen, når du er gravid, brysternes vægt øges, fedtdepoterne øges, moderkagen skabes og vejer til sidst omkring 1 kg og endelig er der jo barnets vægt.

Alt dette sker selvfølgelig som en udvikling over 9 måneder, men det hele bliver sat i gang, så snart ægget er blevet befrugtet. Men kan man gøre noget ved trætheden?

7 gode råd til at kæmpe mod trætheden

Her får du nogle gode råd

  1. Spis blodsukkerstabilt. Få sunde fedtstoffer og proteiner til alle måltider. Undgå så vidt muligt raffinerede fødevarer.
  2. Jernmangel kan gøre en meget træt og svimmel Få evt. målt dit blod for jern. Gravide skal ofte tage et tilskud for at have nok jern i kroppen – ofte fra 20. graviditetsuge.
  3. Spis også jernholdig mad som fx. broccoli, spinat og rødbede.
  4. Få godt med C-vitamin f.eks. fra bær og grønkål. Jern optages nemlig bedre i kroppen hvis du samtidig indtager C-vitamin.
  5. Hold igen med te og kaffe (og andet med koffein), da jernindtagelsen hæmmes af koffein.
  6. Hold dig i gang. Du orker nok ikke det store, men en daglig gåtur i frisk luft er bedre end ingenting.
  7. Slap af og læg dig på sofaen ind imellem. Din krop har også brug for hvile.

Og gå så bare i seng kl. 21 og lad kroppen gøre sit arbejde. Når de første måneder er gået oplever de fleste at trætheden bliver mindre, og energien vender tilbage.

4.1/5 - (10 votes)
Louise siger:

Hej.

Jeg er gravid i 8 uge. jeg er emget træt her på det sidste MEN kan ikke bare lægge mig til sove jeg har en søn på 19 mdr der osse skal passes og min kæreste er på arbejde fra 7-17 hver dag nogle gange osse i weekenderne. Hvad kan jeg gøre for bare virke lidt mere frisk nu hvor jeg er alene med sønnen når manden arbejder?

Jeg spiser ikke vitamin eller jern endnu byde jeg gøre det?

Lulu siger:

Jeg er 23 uger henne nu, og havde en tilsvarende oplevelse de første 12-14 uger. Det var _meget_ tungt (især når man har arbejde at passe), og jeg var så træt at jeg ikke kunne lave mad eller noget som helst (så var det godt med en sød mand i huset!). Så tidligt i graviditeten vil de færreste fortælle sin arbejdsplads, så det kan være svært med forståelsen derfra. Jeg løste det ved at tage nogle feriedage indimellem (hver eller hveranden fredag i en periode). Trætheden gik heldigvis over til sidst, og nu har jeg det helt fint. Jeg sover stadig mer enn normalt, men kan sagtens passe arbejde, huslige sysler og noget socialt. Desuden kan alle nu se at jeg er gravid, så man får lang snor af chefen og kolleger (glæd dig til det!).

Mit råd er at sove så meget du kan – og ikke planlæg for meget de dage du har fri. Det er måske svært, men prøv at fokusere på at det bliver bedre om nogle uger! Energien (det meste af den …) vil komme tilbage. Held og lykke med det 🙂

mvh
Lulu

Christina siger:

Jeg er kun 6 uger henne.
Jeg er normalt oppe 6.25 jeg er træt hele tiden . I dag stod jeg op halv ni og gik i seng igen halv tolv for at sove til halv fire.Det kunne lade sig gøre fordi jeg har fri men normalt er jeg først hjemme fra job 19.15.Jeg frygter lidt min daglig dag da jeg ikkke er længere henne.Heldigvis har jeg en mand som laver mad gør rent henter mig fra job og lader mig sove.Ved slet ikke hvad jeg ellers skulle gøre.
Jeg spiser sundt og tager gravitamin men intet hjæpler..endnu