Æggestokke

æggestokkeKvindens reproduktive system er både kompliceret og fantastisk.

Du kender sikkert til ord som livmoder, æggestokke, æggeledere osv., men hvor meget ved du egentlig om dem, når det kommer til stykket?

Hvor sidder de, hvad laver de?

Og hvilken rolle er det lige, de spiller, når vi vil være gravide?

Vi kigger nærmere på æggestokkene her.

Hvad er æggestokke?

Æggestokkene svarer til mandens testikler, når det kommer til reproduktion. Fysisk er æggestokkene kirtler af samme form og størrelse som store mandler.

Der er (normalt) to af dem, og de sidder på hver sin side af livmoderen for enden af æggelederne.

De holdes på plads af nogle ligamenter (som ledbånd), der løber langs siderne af livmoderen.

Æggestokkene producerer og opbevarer alle dine æg.

Hver æggestok indeholder op mod 400.000 embryoer, der bliver til æg. Ja, du er faktisk født med alle de æg, du nogensinde får brug for i hele dit liv.

Hvordan fungerer æggestokke?

Hver måned sender dine hormoner signaler til æggestokkene om, at nu skal der bruges et æg.

Æggestokkene modner så et æg, der løsnes fra æggestokken og begynder sin rejse mod din livmoder – det, vi kender som ægløsningen.

Dit æg transporteres fra æggestokkene til livmoderen gennem æggelederne. Der sidder nogle små fingerlignende vækster rundt om æggeledernes åbning, der tager fat i ægget og guider det ind.

Ægget rejser så ned til livmoderen og forsøger at sætte sig fast, men hvis ikke det befrugtes undervejs, afstødes det sammen med livmoderslimhinden i din menstruation.

Så dine æggestokker er en særdeles central del af dit reproduktive system.

De spiller også en vigtig rolle for dit hormonsystem.

Æggestokkene udskiller dine kønshormoner, som østrogen og progesteron, som danner og vedligeholder dine kvindelige kønskarakteristika.

 

Behøver jeg begge æggestokke?

Hvis en æggestok må fjernes af en eller anden grund, f.eks. pga. en cyste, er det naturligt at tro, at det kan blive svært eller endog umuligt at få et barn.

Men det er faktisk ikke tilfældet.

Så længe den æggeleder, der sidder ved den tiloversblevne æggestok, er intakt, og begge dele fungerer, kan du sagtens blive gravid.

Det svarer til, at en mand med kun én testikel sagtens kan blive far.

Og da hver æggestok indeholder hundredetusinder æg-embryoer, kan I sagtens planlægge at blive forældre – også selv om du mangler en æggestok.

3/5 - (2 votes)