Ægløsningsforstyrrelser

ÆgløsningsforstyrrelserÆgløsningsforstyrrelser er den mest almindelige årsag til kvinders ufrugtbarhed.

I hvert fjerde tilfælde, hvor et par har problemer med at blive gravide, skyldes det ægløsningsforstyrrelser hos kvinden.

Men ægløsningsforstyrrelser kan beskrive forskellige tilstande, der alle påvirker vores evne til at producere frugtbare æg.

Vi gennemgår de forskellige former for ægløsningsforstyrrelser her, og hvad der kan gøres ved dem, så I kan få det barn, I drømmer om.

 

Mulige årsager til ægløsningsforstyrrelser

Som sagt kan ordet ægløsningsforstyrrelser dække over adskillige tilstande, hvoraf nogle er psykiske og andre fysiske.

Kvinder, der lever med meget høje niveauer af psykisk stress, f.eks. krigsflygtninge, kan have ægløsningsforstyrrelser, simpelthen fordi deres hjerne ikke sender de nødvendige signaler til kroppen.

Undervægtige kvinder og/eller kvinder med træningsrelateret stress kan også opleve, at deres menstruationer ophører eller bliver uregelmæssige. Det ser man f.eks. hos topatleter og anoreksipatienter.

Svært overvægtige kvinder kan ophøre med at have menstruationer pga. overvægtens hormonelle påvirkninger.

Og endelig kan hypofysen producere for meget prolaktin (mælkeproducerende hormon), så kroppen tror, den har født, og derfor stopper ægløsningerne. Det kan skyldes sygdomstilstande.

Men der er også mulige årsager at finde i selve reproduktionssystemet.

Hver syvende kvinde i den fødedygtige alder har PCOS (Polycystisk Ovarie Syndrom), hvor der dannes unormalt mange blærer i æggestokkene og et forhøjet niveau af mandlige kønshormoner.

PCOS er en af de typiske grunde til ægløsningsforstyrrelser, men de kan variere så meget, at mange faktisk ikke ved, de har det.

Og så kan fysiske skavanker som lukkede æggeledere eller endometriose, hvor en del af livmoderslimhinden bevæger sig uden for livmoderen, forstyrre din ægløsningscyklus.

 

Behandling af ægløsningsforstyrrelser

Endometriose og andre fysiske problemer kan ofte behandles både medicinsk (typisk med p-piller) og kirurgisk.

Men for de mere hormonelt betonede tilstande er det værd at bemærke, at de ofte hænger sammen med kropsvægt.

Din vægt er vigtig for dit generelle helbred, men også for din evne til at sætte børn i verden. Både under- og overvægt kan som sagt spille en rolle.

Faktisk er behandlingen for PCOS typisk kostændringer kombineret med motion, da over halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige.

Hvis ikke det er nok, kan du få hormonbehandlinger, der stimulerer ægløsningsprocessen og måske endda inseminationsbehandling.

Og hvis det ikke skulle virke, har de fleste adgang til reagensglasbefrugtning gennem det offentlige system.

Uanset hvad er det værd at huske på, at omkring 8% af alle børn i Danmark kommer til verden ved hjælp af en eller anden form for fertilitetsbehandling.

Så du er ikke alene, og der er hjælp at få.

4/5 - (3 votes)