Akut kejsersnit – følelsesmæssige komplikationer

Akut kejsersnit - følelsesmæssige komplikationerEt akut kejsersnit kan efterlade dig med forskellige følelser efter fødslen.

Mange af følelserne hænger sammen, og kan være alt lige fra glæde og lettelse over at et langvarigt og smertefuldt forløb er slut, til stor sorg over en følelse af at have oplevet en afstumpet fødsel.

Du har med stor sandsynlighed været i fødsel forinden, og pludselig er der gået noget galt.

Du kan også pludselig været blevet syg med svangerskabsforgiftning, eller der kan have været tegn på, at dit barn var stresset.

 

Et følelsesmæssigt virvar

At føde ved kejsersnit, kan give dig følelsen af:

  • Du ikke har født “rigtigt”. Du behøver ikke nødvendigvis at have noget imod kejsersnitsfødsler, eller at andre får kejsersnit, men har du været indstillet på en vaginal fødsel, kan du personligt få følelsen af, at du ikke har født på den”rigtige” måde.
  • Skuffelse over at fødslen ikke blev, som du havde tænkt dig . Hvis du har været i fødsel, og havde planlagt at du skulle føde naturligt, og din fødsel bliver afbrudt af lægepersonalet, fordi der er en akut årsag til at dit barn skal fødes hurtigt, kan du efterfølgende føle sorg over, at du ikke fik lov at opleve, at føde dit barn igennem fødselskanalen.
  • Lettelse. Du kan føle en enorm lettelse over at din fødsel endte med et kejsersnit. Det kan være, du har været igennem et længerevarende og smertefuldt fødselsforløb, der endelig sluttede. Det kan også være, du har følt en stor lettelse over, at dit barn er sundt og raskt, hvis barnet har været stresset under fødslen.
  • At du ikke er god nok. En følelse af at du ikke er god nok som mor eller kvinde er meget almindelig. Spørgsmål som “hvorfor kunne jeg ikke føde, når andre nemt kan?” kan sagtens fylde meget. Senere vil du komme til en accept af, at det ikke gør dig til en dårligere kvinde eller mor, at dit barn stod forkert i fødselsgangen, eller at din krop ikke kunne klare fødslen.
  • At du er blevet snydt. Mange kvinder føler, at de er blevet snydt for oplevelsen af at føde vaginalt. Det kan hænge lidt sammen med følelsen af skuffelse, men følelsen af ikke at have fået den oplevelse som de fleste mødre for lov til at have, kan pine en kejsersnitsmor i lang tid.
  • Angst over at du er blevet opereret. Har du aldrig oplevet en operation før, og lige pludselig er blevet kastet ud i et stort operativt indgreb, kan det efterlade dig i en følelse af chok. En mangel på kontrol. For nogle hjælper det at læse om operationen, og se billeder af, hvad der sker under indgrebet. For andre er det væmmeligt, og de vil helst ikke vide noget om, hvad der er sket. Uanset hvordan du har det med operationen, kan det være en god idé at tale forløbet igennem med fødselslægen, mens du stadig er på barselsgangen.
  • Sorg over at have mistet tid med den nyfødte. Tiden du mister med din nyfødte kan være alt fra få minutter til flere timer, alt efter hvordan du og barnet har det. For nogle kvinder er dette tab af den første tid sammen med barnet en stor mangel og dermed en stor sorg. Hospitalspersonalet er i dag opmærkesomme på denne vigtige tidlige kontakt.

 

For alle disse føleser gælder det, at de er helt naturlige. Selvfølgelig vil der være reaktioner på fødslen – det er der også ved almindelige vaginale fødsler.

Et akut kejsersnit kan være en voldsom oplevelse og det ligger i sagens natur, at du ikke har ventet kejsersnittet. Du har ikke kunnet forberede dig på det mentalt, så derfor kommer alle tankerne først bagefter.

Det vigtigste du kan gøre for dig selv er at tale om det. Tal om dine tanker og følelser med personalet på barselsgangen. Her vil du have mulighed for at tale hele fødslen igennem, så du kan få svar på alle dine spørgsmål.

Personalet kan sørge for, du kan tale med din jordemoder eller fødselslægen, der var til stede under indgrebet, hvis du har behov for det.

Efter barselsgangen og når du er kommet hjem, vil tankerne stadig være der. Tal med din partner, sundhedsplejersken eller egen læge. Måske kan din mødregruppe også lægge ører til dine tanker og følelser.

Jo mere du taler om det, jo nemmere er det at acceptere det skete og komme videre. Hvis du undertrykker dine følelser risikerer du at det tager længere tid, at nå til et punkt, hvor du selv får et naturligt forhold til din fødsel.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post