Alkohol og graviditet – Ok eller farligt?

Alkohol og graviditet - Ok eller farligt?Midt i al glæden over den lille ny verdensborger, der om få måneder vil melde sin ankomst, får du sikkert et hav af gode råd om alt det, du må og ikke må.

Alkohol er højt på listen i den sammenhæng.

Og det er jo forståeligt, for der tales generelt meget om alkohol og hvor meget vi må drikke – også når vi ikke er gravide.

Men hvordan er det lige med alkohol og graviditet?

Det ser vi på her.

 

Er alkohol og graviditet en farlig kombination?

I en række lande anbefaler sundhedsmyndighederne, at gravide kvinder helt holder sig fra alkohol – men der bliver færre og færre af dem.

Det er da også tankevækkende, at gravide indtil for ganske få år siden tilrådedes at drikke porter hver dag for at holde jernniveauet oppe.

Der er jo et stykke vej derfra og så til at sige, at alkohol slet ikke er tilladt under graviditet.

Faktisk har forskerne ikke fundet bevis på, at et lavt til moderat alkoholindtag skulle have nogen som helst negativ virkning på graviditeten eller barnet – men omvendt er det heller ikke bevist, at det ikke har en effekt.

Et stort alkoholforbrug ved vi er skidt – det kan hæmme barnets udvikling.

Grænsen for, hvornår alkoholforbruget er ”stort” sættes i den forbindelse oftest ved omkring seks genstande om dagen.

Selv ved 4 ½ genstande om dagen er risikoen for fosterskader tre gange højere end normalt – men dog stadig meget lav.

Og 45% af de kvinder, der drikker mere end to genstande pr. dag i tredje trimester, kan risikere at føde børn med lavere fødselsvægt, hvilket måske kan give problemer senere i livet.

Men helt at afstå, det behøves altså ikke.

Faktisk er der flere forskere, der mener, at børn af mødre, der drak 1-2 genstande om ugen under graviditeten, har mindre tendens til adfærdsvanskeligheder.

Og det er jo et interessant argument, også selv om det måske bare er fordi mødrene er mere afslappede.

 

Hvor meget alkohol i graviditet må jeg drikke?

En stor dansk undersøgelse konkluderede i 2012, at op til otte genstande om ugen ikke så ud til at have nogen effekt på barnet – de fulgte endda børnene, til de var fem år.

Men det betyder noget, hvornår i graviditeten, du drikker. Mellem uge 7 og 12 er der større risiko for udviklingsmæssige fosterskader, for der sker en masse med dit barn dér.

Generelt er det nok en god ide, at du holder dig fra alkohol i første trimester.

Men lad nu være med at gå i panik, hvis du drak, inden du fandt ud af, du var gravid – bare hold op, når du finder ud af det.

Hvis du derefter gerne vil have et glas vin eller en øl i ny og næ, så prøv at holde det nede på et par genstande om ugen – også selv om det burde være OK med op til otte.

Og lad være med at gå ”på druk” i den forstand, at du ikke drikker længe, og så tager dig en ordentlig aften i byen. Det er bedre at sprede det ud over tid, så det er et jævnt (lavt) forbrug.

Men derudover kan du altså godt nyde et lille glas i ny og næ.

Skål (med måde)!

Alkohol og graviditet – Ok eller farligt?
4.5 (90%) 6 Stemmer