Alt det du ikke vidste om tvillingefødsler

Hvis du venter tvillinger og ikke rigtigt ved, hvad du skal vente dig, så er du ikke alene om det. Heldigvis er der informationer om hvordan, hvor meget og hvornår.

Antallet af tvillingefødsler er stigende og der er visse ting, som er anderledes ved at skulle have tvillinger. Det er selvfølgelig dobbelt glæde at se frem til, men der er også andre ting der er værd at vide.

1. Sandsynligheden for at få tvillinger ved egen hjælp stiger med kvindens alder. Dette skyldes at tendensen til at løsne mere end ét æg i en cyklus stiger med alderen.

2. Når du har to fostre i gang med at vokse, har du brug for endnu mere ekstra folsyre. Amerikanske forskere anbefaler 1 milligram om dagen, hvilket er lidt mere end det dobbelte af hvad der anbefales for ét foster. Husk altid at tage B-vitaminer i et kompleks, så du ikke skaber ubalance imellem dem.

3. Kvinder med tvillingegraviditet bruger deres læger og jordemødre mere. Dette skyldes at risikoen for komplikationer er en smule større, og at fagpersonerne derfor gerne vil holde lidt mere øje med dig.

4. Morgenkvalme er sædvanligvis kraftigere når man venter tvillinger. Dette skyldes at ens hormonproduktion er større end ved en »singlegraviditet«. Heldigvis går kvalmen også her over indenfor de første 12-14 uger af graviditeten.

5. Kvinder der venter tvillinger får oftere pletblødninger. Det er ikke nødvendigvis tegn på at der er noget galt, men hvis du oplever både sammentrækninger og pletblødninger, bør du alligevel søge læge.

6. Kvinder med tvillinger oplever ikke at fostret bevæger sig tidligere end kvinder med kun et foster. Dette er i virkeligheden oftere et spørgsmål om hvorvidt kvinden har født før, og derfor ved hvordan hun skal mærke efter.

7. Kvinder med tvillinger tager i gennemsnit mere på end kvinder med blot et barn. Dette skyldes at der jo er to babyer, to moderkager og dobbelt så meget fostervand. Det kræver også flere kalorier at gennemføre en tvillingegraviditet.

8. Forekomsten af svangerskabsdiabetes er øget hos kvinder med tvillinger, men dødeligheden under fødslen er ikke. Tvillingerne er ikke store og svære at føde som babyerne oftest er ved svangerskabsdiabetes, der er bare to af dem.

9. Svangerskabsforgiftning forekommer oftere hos kvinder med tvillinger. Symptomerne er højt blodtryk, protein i urinen og sommetider hævede fødder, ben og hænder. De fleste gravide oplever svangerskabsforgiftning i en let form.

10. De fleste tvillingefødsler går igang tidligere end fødsler med kun et barn – ofte allerede i uge 36-37 eller tidligere (i stedet for de normale 40 uger). Dette kan give komplikationer for barnet, men gør det sædvanligvis ikke.

11. Forekomsten af kejsersnit er højere for kvinder med tvillinger. Dette kan skyldes måden tvillingerne ligger på, oftere vanskeliggør en normal fødsel end ved en graviditet med kun et barn.

4/5 - (2 votes)
astrid siger:

jeg vidste en del af det i forvejen men jeg er i gang med projekt opgave om tvillinger og skal finde noget om komplikationer ved tvillinge fødsel elle barekomplikationer ved det at have tvillinger i det hele taget , er der nogen der har nogle forslag til nogle hjemmesider jeg kan gå ind og læse noget på ?

Katrine siger:

Jeg har fået tvillinger for lidt over 3 måneder siden ved kejsersnit. Jeg var 35 + 1, og de vejede 1800 og 2300 g. Der var ingen poblemer med deres vejrtrækning, men vi lå dog indlagt i 2½ uge, fordi de jo var lidt små, og derfor skulle have hjælp til at spise. Udover det har der ikke været en eneste komplikation, og de er nu 2 store drenge på 6 og 6,5 kg. De har det godt, og mærker overhovedet ikke noget til at de kom 5 uger for tidligt til verden!

Lone siger:

Jeg har selv født tvillinger for 10 år siden. alt gik godt, de blev født med numsen først og vejede 3700 & 3600 gram. Jeg fødte 5 dage før min termin… Så nogen gange går det bedre en forventet….

Anette siger:

Ja jeg vidste det meste i forvejen. men kun fordi jeg er diabetikker og derfor har sögt höjt og lavt efter oplysninger om tvillinge graviditet og diabetes. men alt ser fint ud og jeg er i uge 21+3