Amning – når du er ude

Amning - når du er udeAmning er det mest naturlige øjeblik mellem mor og barn.

Derfor kan det undre, at der kan være så meget modstand imod amning uden for hjemmets fire vægge.

Er det svært at amme, når du er ude og hvordan er det lige, når man går på café?

Læs med her om de uskrevne og skrevne regler, og hvornår du skal gøre, hvad der passer dig bedst.

Amning på café eller i byen

Igennem de senere år er der blevet mere og mere fokus på amning i det fri. Debatten begyndte for nogle år siden, hvor det blev almindeligt for mødregrupper at gå på café for at hyggesnakke og udveksle erfaringer og i det hele taget bare at være sammen med ligesindende.

Det blev til en ophedet debat, hvor nogle mente, at mødregrupperne indvaderede caféerne og brugte timer på stedet, mens de blot købte en enkelt kop kaffe.

Samtidig med kom brysterne frem, når baby var sulten og til tider kunne man opleve at bleskift foregik i barnevognen eller på en siddeplads i cafeen, så alle andre gæster kunne se – og lugte – mens de selv forsøgte at spise frokost.

Fronterne var skarpt opdelt mellem de, der følte sig generede af mødregrupperne – det blev meget hurtigt til at amningen var et problem – og de nybagte mødre, der blev frustrerede over, at de skulle fordømmes over noget, der var det mest naturlige i verden.

Det er klart, at der er delte meninger om, hvor frit det skal være, at have spædbørn med i byen, men med hensyn og tolerance kommer man langt og det gælder naturligvis begge fronter i debatten.

Det har mange caféer og spisesteder i byerne også fundet ud af og de har i kølvandet på debatten sat sedler op med regler om, hvordan man må hygge om de små, når de er  med på café.

Synes man de regler er rimelige, kan man gå ind, og hvis ikke, så må man finde et andet sted at hænge ud. Mange caféer har lavet skilte med “Vi elsker bryster” og det betyder selvfølgelig, at så må der ammes frit på stedet.

I stormagasiner og indkøbscentre er det blevet populært med ammerum, hvor man kan få ro til at skifte ble og amme eller give flaske i rolige og behagelige omgivelser uden at blive kigget surt på.

Hvad kan du selv gøre, for at amme i fred og ro?

Selvom debatten gik på, at kvinder blottede brysterne og ammede hvor som helst, så handler det jo også om, at det heller ikke er fedt som mor, at bliver overbegloet, når man har brystet ude.

Langt de fleste mødre har oplevet at stå et sted, med et meget sultent barn, og ikke kunne trække sig hen i et hjørne og amme i ro. Så har man været tvunget til at give bryst, der hvor man befandt sig. Det kan være i bussen eller på en bænk midt i byen.

Alle der har prøvet at stå med et sultent spædbarn ved, at der helst ikke skal gå mange minutter fra barnet begynder at vise tegn på sult og til det får noget at spise. Som mor er det ikke rart, at få sure blikke, når man blot gør sit yderste for at tage sig af sit barn og der er heldigvis noget, du selv kan gøre for at undgå det.

Det er blevet mere og mere almindeligt, at have et sjal eller et tørklæde med sig i pusletasken, og det kan også være en almindelig hvid stofble, til at lægge over sin skulder, når man ammer. Det dækker brystet og barnets hoved og har den ekstra bonus, at det giver barnet ro, for det beskytter mod lys og dæmper lyde.

Amme-bh’er og amme-bluser gør livet meget lettere, når man skal have brystet frem til baby, og for at man ikke bliver helt blottet, er det meget rart at have netop et tørklæde hængende ned over det bryst, der er blottet og klar til at give mad.

Hvilke steder skal man vælge?

Mange spisesteder har ligefrem en amme-politik, som du kan se på deres hjemmeside, inden du vælger om den café eller restaurant er noget for dig.

Det er naturligt at sådan noget som bleskift foregår væk fra spisende gæster, hvorimod amning er noget, der skal kunne ordnes, når som helst og hvor som helst. Amning kan gøres diskret de steder, hvor det er naturligt og når du er i mødregruppe, så kan I spørge om I kan få et afsides hjørne af caféen til at slappe helt af i.

Viser man hensyn bliver man som regel mødt med venlige og forstående blikke, og hvis ikke, så kan man tage sine penge med til en café, som synes det er hyggeligt med et livligt selskab og dejlige børn.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (1 vote)