Hvad er reglerne omkring din arbejdsplads og graviditet? Lær reglerne for, hvornår det er tid, at du skal informere din arbejdsplads.
Der er forskel på, hvornår du ifølge lovgivningen SKAL fortælle din arbejdsgiver, at du venter barn, og hvornår du måske har lyst til at fortælle det.
Arbejdsplads og graviditet
For mange kvinder er det at være gravid så lykkelige omstændigheder, at de fortæller det til alle de kender inden for kort tid. Men hvordan er det på arbejdspladsen og kollegerne?
Måske er du og dine kolleger gode venner og derfor vil det være unaturligt for dig, at skjule nyheden om din graviditet. Men for nogle kvinder kan det være svært at få det sagt på arbejdspladsen, fordi forholdene måske ikke er så nemme.
Det kan være, at du har en stilling, hvor det ikke er velset, at holde barsel. Selvom vi bor i et moderne samfund med ligestilling, så kan der stadig være arbejdspladser, hvor kvinder må arbejde hårdt for at opnå de samme stillinger som mænd. Sådanne steder kan det til tider være svært at skulle annoncere, at du venter dig.
Måske har du en meget travl arbejdsplads, hvor netop din stilling er uundværlig – eller føles sådan. Måske har din virksomhed økonomiske problemer, og du frygter, at du ikke har noget job at vende tilbage til. Måske bliver arbejdspladsen irriterede over at skulle hyre en barselsvikar.
Det er mange “måske’er” og du kan gøre dig mange bekymringer over, hvordan arbejdspladsen vil tage nyheden. Men sandheden er, at du venter dig og skal bruge din tid på at glædes over, at du snart skal være mor.
Hvad siger lovgivningen om arbejdsplads og graviditet
Ifølge lovgivningen skal du oplyse din arbejdsgiver om din terminsdato senest 3 måneder før, du skal føde.
Det er usædvanligt at vente så længe med at fortælle det, da du på det tidspunkt sandsynligvis vil have meget synlige tegn på graviditet. Desuden er det bedst for arbejdspladsen, at de bliver gjort bekendt med din graviditet så hurtigt som muligt, så de kan planlægge hvornår dit arbejde skal udføres, i den periode du er på barsel. De fleste vordende mødre fortæller som regel om deres graviditet efter cirka12 uger, men kravet er altså kun, at det skal fortælles inden for 3 måneder før forventet fødsel.
Du kan se en hel oversigt over varslings-frister her – både for dig og din eventuelle partner.
Er du i tvivl om noget, kan du kontakte din fagforening forinden eller tale med HR-afdelingen på din arbejdsplads. Brug tid på at nærlæse din ansættelseskontrakt. Nogle har indskrevet barselsaftaler, mens andre slet ikke nævner det. Selvom din kontrakt ikke nævner noget om barsel, betyder det ikke, at du ikke har rettigheder, så er det bare barselsloven, der gælder.
Barselsloven gælder for alle som basisregel for de vilkår, der gælder for dig som lønmodtager. Det vil sige, at du aldrig vil kunne stilles dårligere end hvad barselsloven siger. Derimod kan du være bedre stillet alt efter de vilkår som din arbejdsplads stiller for sine ansatte og som eventuelt er indskrevet i din kontrakt.
Når du har fortalt din arbejdsgiver om din graviditet er du beskyttet af ligebehandlingsloven. Det vil sige at din arbejdsgiver ikke må opsige dig på grund af din graviditet. Det betyder ikke, at du ikke kan blive opsagt, kun at det ikke må være graviditeten, der ligger til grund for opsigelsen.
Kontakt altid din fagforening, hvis du er i tvivl om noget.